НБА, Гърция или Европа?

Бъдещето на талант №1 остава неясно

Анна Николова
Анна Николова 08:15 ч., 28 Май 2015
0
477

Талант и надежда №1 на родния баскетбол Александър Везенков продължава да е обект на спекулации по отношение на бъдещето си.

В момента българинът е играч на гръцкия Арис. Още преди месец обаче стана ясно, че през юни той ще се включи в драфта на Националната баскетболна асоциация.

Въпросът за евентуалния му нов отбор зад Океана стана още по-актуален след тегленият през миналата седмица жребий за номерата на отборите в драфта.

Арис започна участието си в полуфиналите с поражение

Александър Везенков и Арис стартираха със загуба участието си в полуфиналните плейофи на гръцкото първенство. Тимът му падна от лидера в редовния сезон Олимпиакос с 53:98 като гост.

Така вицешампионът в Евролигата поведе с 1:0 победи в серията, в която се играе до три успеха от пет двубоя.

19-годишният Везенков започна в титулярната петица и бе над всички за Арис с 12 точки, 3 борби, 3 асистенции, 1 открадната топка и 1 чадър за общо 31 минути на терена.

Вторият мач от серията е в петък, домакин е Арис.

Сред възможните варианти за българина се сочат Бостън Селтикс, Бруклин, Лос Анджелис Лейкърс, Детройт.

Всъщност за интерес от страна на Лос Анджелис Лейкърс се говори не за първи път. Още в края на март, когато съвсем не бе сигурно, че българинът ще се реши на участие в драфта на НБА, зад океана се появи информация, че „езерняците” изпращат свой човек в Европа, който да следи изявите на потенциални нови попълнения.

Сред спряганите имена бе и това на Александър Везенков.

Българинът обаче има добри оферти и от европейските грандове.

За втора поредна година нескрит интерес към него проявява Панатинайкос. Ръководството на гръцкия гранд има преки впечатления от изявите на родния национал, който този сезон блести с екипа на друг тим от южната ни съседка – Арис.

Преди седмица в изказване пред испанските медии пък мениджърът на Везенков Никос Лотсос потвърди, че интерес към българина има и от Барселона.

„Барселона е един от отборите, които се интересуват от Александър. И да, той също е заинтригуван от тази възможност. Но все още е твърде рано за нещо конкретно”, обясни агентът.

Сред испанските кандидати за българина вече се спряга и Валенсия.

Самият играч само преди дни демонстрира, че въпреки еуфорията и непрекъснатите коментари е здраво стъпил на земята.

„Наясно съм, че точно в момента самият аз не съм готов за Националната баскетболна асоциация. Но ако има отбор зад Океана, който проявява интерес, бихме могли да разговаряме по темата.

По вероятно е да остана в Европа, а там предимството е на Арис. Този клуб и този отбор са моят дом и моето семейство.

Знам, че един ден ще трябва да се разделим, но когато този момент дойде ще ми бъде много трудно. Все пак предстои да проведа разговор с ръководството на клуба, за да решим какво е най-добро за мен и за Арис”, обясни Везенков пред гръцките медии в началото на тази седмица.

До края на договора му с Арис остава още една година. Българският национал е едва на 20 години и дори да избере да остане в Солун до края на този контракт няма да загуби нищо.

Отиване в някой от грандовете в Гърция или друга европейска страна пък със сигурност ще е крачка напред. И добра подготовка за бъдеща стабилна и дори силна кариера зад НБА.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията