Тайните на сезона в Англия

Това е то модерен футбол. Ще ни липсва. До следващият сезон. След 71 дни.

Павел Ангелов
Павел Ангелов 18:20 ч., 28 Май 2015
0
619
Getty Images

Какъв сезон само беше това. Имаше висини, спадове, герои, драма, провали, но и други неща, които нямат нищо общо с Джейк Ливърмор.

Челси спечели титлата въпреки сериозната конспирация срещу тях. Манчестър Юнайтед беше трансформиран от отбор, който печели мачове използвайки дълги подавания, в отбор, който печели мачове използвайки ужасно дълги подавания към Маруан Фелайни. А Дейв Уилън се оказа гласа на подтиснатите малцинства в Англия.

Но какво всъщност ни дава това? Какво ни научи?

ТАЙНИТЕ ОБЩЕСТВА НЕ СА ТАКИВА, КАКВИТО БЯХА

Когато Жозе Моуриньо каза, че има "кампания" срещу неговия отбор, лесно е да си помислиш, че той е пропуснал нещо от футбола. Това, че останалите мениджъри не помагат на Челси да печели, не е новина изтекла от Уикилийкс.

Португалецът обаче продължи в тази насока и заклейми съдиите и анализаторите по телевизията. Ако това е вярно, то тогава явно има тайно общество, което иска да приеме като членове Майк Дийн и Алън Шиърър. За него изглежда не липсват кандидати.

ХОЛАНДЦИТЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ ЛЮБОВНИЦИ

Върхът на сезона за Луис ван Гаал беше преди речта му на наградите за играч на сезона в Манчестър Юнайтед. Той обяви, че е "любовник на жена си 24 часа на ден". Човек може само да му се възхищава. Такава страст след толкова дълъг съвместен живот. Това, което няма да направим е да се шегуваме за "дългите топки".

ТЕХНИКАТА ЗА СРЕЩИ НА МАЙКЪЛ ОУЕН

Ван Гаал не беше единственият, който ни даде достъп до нощните си преживявания. Реклама на автомобилна компания е малко невероятно място, от което да научиш как Майкъл Оуен се е срещал със своите партньорки в по-ранните дни от живота си. Излиза, че той е използвал същия подход, с който избира кола.

"Трябва първо да я огледаш", казва Оуен. "После да погледнеш вътре. Дали е същото момиче?".

ТАЙНАТА НА УСПЕХА НА АШЛИ ЙЪНГ

Няма по-голямо завръщане към звездната сцена тази година от това на Ашли Йънг.  Той изведнъж бе трансформиран от смъртна резерва в човек, който държи Анхел ди Мария на пейката.

Как стана това? Може би има нещо общо с Ван Гаал ще си помислите вие. Не. В първия ден от сезона птичка свърши своята работа в устата на Йънг. Поне се доказа, че предците са имали право, че това носи добър късмет. Или поне птицата е показала на Йънг колко важна е точната доставка.

САМОЛЕТИТЕ СА ЧУДЕСНИ ЗА ИЗРАЗЯВАНЕ НА МНЕНИЕ

Идеята се зароди на Олд Трафорд миналия сезон и вече се превръща в навик. Сега феновете наемат самолети за всичко. Да подкрепят Брендън Роджърс, да не го подкрепят. Да напомнят на Нюкасъл колко са слаби. Проблемът с това е, че летвата е вдигната много високо и е трудно подобно нещо да се подобри. Може би балон с топъл въздух или използване на космоса. Да, това е добра идея. Ако сте фен с мнение, което да покажете, можете вместо да наемате самолет, да отправите посланието си от космоса.

ДЕЙВ УИЛЪН ИМА МНОГО КИТАЙСКИ ПРИЯТЕЛИ

Знаем това, защото той самия го каза. Президентът на Уигън не обича да ги нарича "китайци". Те са само една от многото етнически групи, които Уилън разочарова този сезон. Поне показа, че се отнася еднакво с всички.

НИКОГА НЕ ДАВАЙТЕ КОЛАТА СИ НА ДЕЙВИД МОЙС

Това, което днес може да наричаме ерата на Екс Фактор, е важно да се помни, че няма такова нещо като лош опит. Просто възможност да научиш нещо по "своя път". Това е вярно за Дейвид Мойс, който обяви при завръщането си в треньорската професия в Испания, че "сега е по-добре обучен да поеме клуб като Манчестър Ююнайтед, отколкото когато са го назначили там, защото вече знае, как се случват нещата вътре".

Логиката е следната: Дай ми хубавата си кола, защото като разбих последната научих страшно много.

НАСИЛИЕТО Е ПРОБЛЕМ В ХЪЛ

Чудо е, че успяхме да минем през целия сезон без да бъде излъчен по някой канал документален филм за насилието около тъчлинията на стадион "Кей Си". Всичко започна с Алън Пардю и Дейвид Майлър миналия сезон. И, разбира се, продължи през този. Стив Брус и Густаво Пойет замалко не се сбиха, а Джоуи Бартън бе изгонен след като опита да играе билярд с неправилните топки.

НАЙДЖЪЛ ПИЪРСЪН Е ГОРД И СЛОВООХОТЛИВ

Няма съмнение кой взима наградата за изказване на сезона. Мениджърът на Лестър определи един от журналистите като "щраус, който си е заровил главата в пясъка". Още по-странното е, че Пиърсън опита да се измъкне, като каза че "аз мога да си заровя главата в пясъка, но ти не можеш". Пиърсън просто трябваше да преглътне малко гордостта си. Явно не му се отдава.

КАКВО СТАВА ЗАД КАДЪР В МАЧ ЪФ ДЪ ДЕЙ

Никога не е имало по-смущаващ туит от един пуснат от Гари Линекер този сезон. "3:0 Шиърър вече не крещи, а само мърмори ш...й ме". Понякога 140 знака не са достатъчни за да разбереш контекста на историята.

ИГРАЧИТЕ ГИ Е ГРИЖА

Като говорим за Нюкасъл и крещене, в края на сезона феновете на този клуб бяха в настроение за революция срещу собственика Майк Ашли. Те дори организираха бойкот. Жалко е да се види, че играчите на Нюкасъл се справиха по-добре от феновете. Те бойкотираха в продължение на месеци.

ТИМ ШЪРУУД СЕ ВЪЛНУВА И ОТ МАЛКО

Хубаво е да видиш самоуверен млад и добър мениджър. Тим Шърууд се завърна край тъчлинията в Астън Вила и влиянието му веднага се усети. Малко след като той пристигва в клуба феновете организираха нахлуване на терена, за да отпразнуват класирането на полуфинал за ФА Къп. Това е типично за Шърууд. И най-малкото е способно да го развълнува.

ДЕСЕТ НАЧИНА ДА НАПУСНЕШ ЛЮБОВНИКА СИ

Дългите опити на Рахийм Стърлинг да напусне Ливърпул вече подпалиха Пи Ар война, в която всички изглежда не стрелят по другите, а по-скоро се прострелват в крака.

Насладихме се на логиката. Неговите причини да иска да напусне варират от това, че не играе на точната позиция, до това, че е критикуван от бивши играчи на клуба. Най-доброто обяснение, без съмнение е, че не става въпрос за пари, а за печелене на трофеи. Или казано по друг начин - не го обвинявайте, че е алчен. Той просто е едно добро момче търсещо успех.

Това е то модерен футбол. Ще ни липсва. До следващият сезон. След 71 дни.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията