Марко ван Бастен: Триото на Реал не е по-лошо от това на Барса

Това, което отличава Барселона, е Меси

Sportinglife
Sportinglife 10:00 ч., 02 Юни 2015
0
1782

Марко ван Бастен говори пред списание „4-4-2” дни преди финала в Шампионската лига.

Холандецът напусна по здравословни причини поста на треньор на АЗ Алкмаар през есента, а сега е посланик на УЕФА за финала на Шампионската лига.

- Може ли Ювентус да спре магическото трио на Барселона с Меси, Неймар и Суарес?

- Ще видим. Вече чувам хората да говорят, че са най-добрата атака в историята. Не знам още дали е така... Това са трима страхотни играчи, които правят разликата.

- За сравнение – триото в нападение на Реал – Бейл, Бензема, Роналдо, има 97 гола за сезона. Тримата в Барса вкараха 121...

- Не мисля, че атаката на Реал е по-слаба като единици. Дори бих ги сложил на едно ниво. Това, което отличава триото на Барселона, е Меси. Той създава всички ситуации. Лео прави атаките, подава пасове за голове и вкарва. Пълният пакет. Суарес е типичният „хищник”, който завършва атаките. Неймар е нещо средно между двамата. Най-важното през този сезон бе, че те веднага се научиха да играят един за друг и с удоволствие си предоставят голове. Не играят индивидуално, а за отбора, за триото.

- А как бихте сравнили тази Барселона, която печели титли вече 10 години, с вашия Милан на Ариго Саки от края на 80-те?

- Да, достойно сравнение, защото те остават на върха доста дълго време. От друга страна, тактически и организационно нещата са съвсем различни. Те играят футбол, който повече задържа хората пред екрана, по-естетически красив е. Имат изключителни техници като Шави и Иниеста, дриблират, разменят къси пасове, скрити подавания, хубави голове. Играят с лекота.

- А вашият Милан бе подчинен на резултата...?

- Не само това. Физически ние доминирахме срещу всеки съперник. Защитата ни бе на невероятно ниво. Оттам топката се изнасяше, защото бранителите ни можеха и да играят, не само да спират съперника. Полузащитата имаше страхотна мощ, водена от Рийкард. Бяхме много умен отбор, винаги имахме отговор на съперника.

- Срещнахте предишния дриймтим на Барса на финал през 1994-а и доказахте това.

- Аз не играх тогава заради контузия, а и това вече бе новият Милан на Капело. Но – да, в този мач се видя. Барселона имаха наглед по-добрите играчи, играеха невероятен футбол. Ние обаче имахме специалисти на всеки пост. Експерти в това, което трябва да правят, без да са гении. Така победихме.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията