Бенитес и Реал са си лика-прилика

Резултатите на треньора и на „Кралския клуб“ са еднакво посредствени

Sportinglife
Sportinglife 16:35 ч., 03 Юни 2015
0
730
GETTY IMAGES

Новината най-после бе оповестена официално: Рафаел Бенитес е новият треньор на Реал (Мадрид). Така бившият наставник на Валенсия, Ливърпул, Челси и Наполи се завърна в родния си клуб.

Далеч не всички обаче са щастливи от това назначение.

Много от привържениците на „Белия балет“, повечето играчи и по-голямата част от журналистите в мадридските медии предпочитаха Карло Анчелоти да остане на „Сантяго Бернабеу“ поне още един сезон.

Трофеите на Рафа

Наполи (2013-2015): Купа на Италия, Суперкупа на Италия

Челси (2012-2013): Лига Европа

Интер (2010): Световна клубна титла, Суперкупа на Италия

Ливърпул (2004-2009): Шампионска лига, Купа на Англия, Суперкупа на УЕФА, „Къмюнити Шийлд“ (Суперкупа на Англия)

Валенсия (2002-2004): 2 шампионски титли, Купа на УЕФА

Все пак

италианецът изведе „Кралския клуб“ до свещения Граал –

10-а КЕШ в историята

Също така, под негово ръководство „белите“ завоюваха четири купи в рамките на една календарна година – нещо, което никой друг треньор не е успявал да постигне в 113-годишното съществуване на Реал.

Това обаче се оказа недостатъчно. Анчелоти бе уволнен, след като сезонът приключи без голям трофей. „Имаме нужда от нов импулс“, обяви президентът на мадридчани Флорентино Перес.

В последните месеци, докато надеждите на Реал за успех в първенството и Шампионската лига постепенно помръкваха, на „Бернабеу“ се заговори, че клубът ще смени Анчелоти, само ако намери по-добър специалист.

Успехи в последните 13 г.

РЕАЛ                                        БЕНИТЕС

4                 Титли                         2

1                 Шампионска лига        1

5                 Други купи                  5

4                 Суперкупи                  4

14               ОБЩО ТРОФЕИ            12

Зинедин Зидан е спряган за бъдещ наставник на „Кралския клуб“, но той не успя да вкара филиала Кастиля във втора дивизия. Йоахим Льов пък е ангажиран, а никой от останалите възможни кандидати не изглеждаше подходящ.

Може би е малко изненадващо, че в крайна сметка „Белия балет“ се спря на Бенитес. 55-годишният специалист е голям тактик, но отборите му никога не са показвали особено ефектен футбол.

При това испанецът не е печелил шампионска титла от 2004 г. насам и е триумфирал в Шампионската лига само веднъж – през 2005 г., когато Ливърпул сензационно надви Милан в Истанбул.

Бенитес няма голям успех в последните 10 години

Как може да се твърди, че той е по-добър треньор от Анчелоти?

Големият плюс е, че той е испанец и познава клуба, тъй като е бил седем години в Кастиля като играч, а по-късно започва там и треньорската си кариера. Бенитес винаги е искал да води Реал и за него това е осъществена мечта.

Досегашните постижения на специалиста обаче загатват, че той не е достатъчно голям треньор, за да успее на „Бернабеу“. Анчелоти дойде в Мадрид като двукратен победител в Шампионската лига и я спечели отново в първия си сезон начело на „Белия балет“.

Успехите на Бенитес са далеч по-скромни от тези на предшественика си. От 2002 г. насам Реал има само 14 трофея. За същия период Бенитес е спечелил 12. Тоест резултатите на клуба и на треньора напоследък са еднакво посредствени.

Само времето ще покаже, дали заедно Реал и Бенитес ще постигнат нещо голямо. Засега нищо не подсказва, че ще се случи нещо подобно.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията