Мисията (не)възможна? Как Юве да спре Меси

Финалът в Шампионската лига изправя най-добрата защита срещу най-добрия играч в света

Sportinglife
Sportinglife 07:40 ч., 05 Юни 2015
0
992
Getty Images

Как може да бъде спрян Лионел Меси? Всички треньори и защитници на света вероятно са си задавали този въпрос в последните десетина години. Малцина обаче са открили правилния отговор.

В събота Ювентус се изправя срещу Барселона на финала на Шампионската лига в Берлин. „Бианконерите“ са наясно, че трябва да опазят неуловимия аржентинец, ако искат да спечелят трофея.

Персоналната опека е отживелица

От 60-те г. до края на 90-те персоналната опека беше най-популярното оръжие срещу всяка суперзвезда. През 80-те г. легендите Диего Марадона и Зико например прекараха голяма част от кариерите си, понасяйки балтиите на професионални „убийци“, като италианеца Клаудио Джентиле.

Експертите: Само „бетон“ би свършил работа

Атлетико (Мадрид) на Диего Симеоне не позволи на Лео Меси да вкара нито един гол в шест мача през миналия сезон. Аржентинецът твърди, че Ювентус трябва да разбие колективната игра на Барселона, за да опази суперзвездата.

„Персоналната опека е отживелица“, заяви Симеоне. „В наши дни на практика е невъзможно един играч да гони даден съперник по целия терен. Най-много да разбиеш баланса на своя отбор.“

„Най-добрата тактика срещу Меси е да не му оставяш свободни пространства, да затвориш зоните, в които може да бъде опасен. Само че той се мести от крилото в центъра и обратно, ту е в средата, ту вляво. Да бъде опазен неуловим футболист като него е почти невъзможно“, коментира Симеоне.

Интер изнесе открит урок по игра срещу Барса и Меси през 2010 г.

Тогава „нерадзурите“, водени от Жозе Моуриньо, се бранеха близо до собствената врата. Тази тактика донесе успех на италианците в двата мача, въпреки че Барселона контролираше топката в 81,5% от игровото време. Хавиер Санети – по онова време почти на 37 г. – беше човекът, който се стремеше да играе най-близо до Меси.

„През 2010 г. свършихме отлична работа в защита и в двете срещи. Не му дадохме да влиза в зоните, които предпочита“, сподели Санети. „Имах късмет, защото той е невероятен. Не трябва да се разсейваш нито за миг, защото той е способен да ти разкаже играта във всеки един момент“.

Холандската легенда Марко ван Бастен все още беше част от състава на Милан, когато „росонерите“ смазаха Барселона на Йохан Кройф на финала през 1994 г.

„Ювентус трябва да следи Меси изкъсо, да не му предоставя никакви пространства. Решаваща ще бъде концентрацията на италианците.

Ювентус може да спечели със солидна, организирана защита и игра на контри смята холандецът.

„Бях в Атина през 1994, когато всички очакваха Барса да бие Милан. Те разчитаха на Стоичков и Ромарио, но ние бяхме много организирани. Играхме добре и ги смачкахме 4:0“.

Селтик победи Барселона с 2:1 у дома в групите през 2012/13, макар че владението на топката бе 11% срещу 89% в полза на каталунците.

„Не е лошо да накараш Меси да играе с гръб към вратата“, коментира бившият мениджър на „Детелините“ Нийл Ленън. „Щом веднъж се обърне и набере скорост, няма как да го спреш.“

„Не стигат думи да опише човек колко трудно е да пазиш Меси“, сподели бившият бранител на Барса Рафа Маркес. „Боатенг от Байерн се убеди в това на полуфинала. Ако отстъпваш с гръб към вратата, а Меси те атакува, ще станеш за смях, защото той може да смени посоката, когато си поиска. Най-много да го събориш малко преди пеналта“.

В миналото много треньори са изграждали играта на отбора си около един основен звезден плеймейкър. В повечето случаи е било достатъчно да бъде спряна суперзвездата, за да бъде блокиран напълно целият отбор.

Футболът обаче се промени неимоверно много в последните години. Новите правила и тактически прийоми, както и наличието на нови технологии, превръщат персоналната защита в твърде неефективен похват.

Днес повечето отбори действат по-разнообразно. Ако бъде пожертван един играч, който да гони Меси по петите по целия терен, Луис Суарес, Неймар и компания ще получат повече възможности да се развихрят.

Пепе от Реал следеше изкъсо действията на аржентинеца в няколко издания на испанското „Класико“, но като се изключат изявите на гърка Сократис Папастатопулос на световното през 2010, Меси обикновено се справя с персоналния си пазач.

Самият Алегри призна този факт и обяви, че отборът му ще използва зонова защита в събота.

Да се окопае ли Ювентус?

Треньорът на Ювентус вероятно си е взел бележка от грешките на Пеп Гуардиола в полуфинала. Тогава наставникът на Байерн предпочете защитата му да се изнесе по-далеч от собствената врата и звездите на Барса логично се възползваха от свободните пространства.

„Старата госпожа“ обаче е сравнявана по-скоро с Интер на Жозе Моуриньо, който през 2010 г. направи требъл благодарение на твърдата си игра и сгъстена отбрана. Алегри има какво да заимства от успеха на „нерадзурите“ срещу Барселона на полуфинала през въпросния сезон.

Тогава Моуриньо организира съвършено играта на своите в защита и изведе Интер до триумф срещу един от най-великите тимове в историята. Меси, който бе наказал Арсенал с четири гола в предходния кръг, срещу „нерадзурите“ почти не игра с топката.

Изолирайте Меси

Ювентус обаче няма как да разчита само на защитниците си срещу Меси. Аржентинецът може да бъде неутрализиран само с усилията на всички играчи на терена.

През 2013 г. Милан на Алегри изненадващо победи Барса с 2:0 на „Сан Сиро“. Тогава в повечето случаи някакви трийсетина метра деляха защитниците на „росонерите“ от нападателите. Каталунците бяха задушени в средата на терена и Меси не получи нито една топка в опасна позиция.

Изолирането на аржентинеца от играта може да се окаже решаващият фактор. Естебан Камбиасо, Тиаго Мота и Кристиан Киву се справиха с тази задача през 2010. Когато Байерн смаза Барса с общ резултат 7:0 през 2013 г. пък огромна заслуга за това имаха дефанзивните халфове Хави Мартинес и Бастиан Швайнщайгер.

Каква схема да използват „бианконерите“?

Най-вероятно Алегри ще избере постройка 4-3-1-2 в събота, но в дефанзивен план може би по-удачният вариант би бил 4-4-2 с Артуро Видал или Клаудио Маркизио вдясно (така Ювентус спря Кристиано Роналдо и Реал на полуфинала) и Пол Погба вляво. Така Меси ще има много по-малко пространство, за да набере скорост с топка в краката.

С подобен подход Реал и Атлетико имаха голям успех срещу „синьо-червените“ и голямата им звезда през втората половина на 2013 и през 2014 г.

Но щом прозвучи първият сигнал в събота, всички предварителни сметки и планове отиват в кошчето за боклук. Финалът в Шампионската лига предлага наистина незабравим сблъсък: най-добрият играч в света срещу най-добрата защита.

Ако Ювентус не успее да спре Меси, значи просто няма кой да го стори в момента. 

Източник: Goal.com

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията