Райконен: Гумите са ключът към по-предните позиции

Кими се надява на по-добро представяне в квалификациите

Sportinglife
Sportinglife 14:05 ч., 05 Юни 2015
0
694
GETTY IMAGES

Финландският пилот на Ferrari Кими Райконен призна, че недостатъчно добрата му работа с гумите на Pirelli в квалификациите са причината той да изостава от новия си съотборник Себастиан Фетел.

Германецът, който има 4 световни титли във Формула 1 донесе първата победа на Скудерията за сезона в Малайзия, но в последните стартове – от Бахрейн насам, Райконен демонстрира, че е по-бърз от германеца в състезателно темпо и въпреки това успява да запази по-добре гумите си. Но Кими рядко има шанс да се бори за място на подиума, тъй като стартира по-назад от съотборника си.

Райконен, който е последният световен шампион на Ferrari, открито призна, че това, че не може да загрее достатъчно гумите за бързата му квалификационна обиколка е проблемът, която го дърпа назад от началото на сезона.

Дори след Гран при на Монако шефът на тима Маурицио Аривабене обяви, че ще иска от Райконен да промени представянето си в квалификациите, за да има по-голям шанс за по-добро класиране в предстоящите състезания.

„Погледнато отстрани, не ми липсва нищо, нямаме някаква голяма слабост – обясни Райконен в Монреал, където този уикенд е Гран при на Канада. – Ключът към доброто класиране са гумите, трябва да намеря начин да ги накарам да работят добре. И оттук ще дойде голямата разлика.

„На някои писти това се получава по-лесно, на други е по-трудно. Но трябва да полагам повече усилия, трябват ми една-две по-добри обиколки в квалификацията и нещата ще добият друг вид. Знам, че в крайна сметка ще успея, въпросът е кога ще стане това, защото съм уверен, че няма да е никак лесно.”

Райконен е уверен, че няма никакви проблеми с новия SF15-T в състезателно темпо и отново обясни, че ако стартира по-напред на решетката, то шансовете му за място в челото ще са много по-добри. От началото на сезона съотборникът Фетел обикновено е в Топ 4, а Кими трудно влиза в Топ 6 или тръгва от четвърта редица, което го поставя в сериозен риск в първия завой и трябва да води оспорвани битки в първата обиколка, за да запази позицията си.

„Ясно ми е къде трябва да подобря представянето си – допълни финландецът. – Обикновено обаче сам си правя състезанието по-трудно като не се представя достатъчно добре в събота, ако това се промени и към него добавя добрата ми скорост в неделя, резултатът ще е доста по-различен. На думи звучи лесно, но всъщност е трудно, признавам.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията