Щатите са готови да отмъкнат световното на Катар

Ако има доказателства за корупция, Мондиал 2022 ще има нов домакин

Sportinglife
Sportinglife 14:00 ч., 05 Юни 2015
0
501

САЩ ще са фаворит за домакинството на световното първенство по футбол през 2022 година, ако Катар го загуби, което е възможно с оглед на двете наказателни разследвания, които тресат ФИФА и избора на Русия 2018 и Катар 2022 насред корупционните скандали и оставката на Сеп Блатер.

Когато Катар спечели битката за световното при гласуването през 2010, САЩ останаха на второ място. Според високопоставен източник от ФИФА, ако Катар изпадне от сметките, то домакинството ще отиде при втория в класирането, без да се прави нов избор или да се разглеждат нови кандидати. В същото време във ФИФА има настроения за ново гласуване на домакинството през 2022, за което с фаворити САЩ, Австралия и Англия.

Блатер на няколко пъти отказа да дискутира темата за отнемането на домакинството на Катар въпреки поредицата доказателства, че гласуването е било компрометирано. Но оставката на Блатер във вторник със сигурност е била посрещната с разочарование в Доха, особено като се има предвид, че и най-тайните документи н ФИФА ще станат достояние на разследващите.

От ФБР официално заявиха през агенция Reuters в сряда, че изборът на Русия и Катар за домакини на следващите две световни първенства са част от течащото в момента разследване. От прокуратурата в Швейцария също заявиха, че ще разследват тези избори. Така ако на бял свят излязат доказателства за корупция, пране на пари, изнудване и измами, свързани с избора на малката, но богата на петрол държава за домакин на световното първенство, то следващият президент на ФИФА ще е под огромно напрежение да направи нещо по въпроса.

Британският министър на спорта сър Хю Робъртсън заяви пред The Daily Beast, че Щатите са основен претендент за организиране на световните финали през 2022, стига да се докаже корупция при избора на Катар.

Робъртсън категорично заяви, че Катар може да загуби домакинството, само ако се докажат криминални действия от страна на някоя от страните.

Настоящият президент на английската Футболна асоциация Грег Дайк беше още по-категоричен.

„Ако от швейцарската прокуратура обявят, че в тази сделка са хвърлени огромно количество пари, в което аз не се съмнявам и част от тези пари са отишли по нерегламентиран начин към определени хора, мисля, че ще трябва световното да има нов домакин. Най-вероятно това ще са Австралия или Щатите, които се състезаваха с Катар”, обясни той.

От страна на САЩ засега няма никакви официални коментари, както и по въпроса дали в Америка ще успеят да се организират, за да проведат едно нормално световно първенство през 2022 година.

В сряда стана ясно че ФБР разследва избора на Катар 2022 от септември 2011 година. Документи, които са били показани на репортер на Reuters разкриват, че един от работилите за кандидатурата на Катар – Федра Алмаджид е заявила пред следователите, че е станала свидетел на плащане на подкуп в размер на 1,5 милиона долара на трима африкански членове на изпълнителния комитет на ФИФА.

В същото време най-високопоставеният американец във ФИФА Чък Блейзър заяви под клетва, че и предишни домакинства на световни първенства са били печелени с подкупи.

Той призна за подкупи – към него и други членове на изпълнителния комитет при гласуването за избора на ЮАР за домакин на световното първенство през 2010 година.

В същото време, в Щатите се притесняват, че ако получат директно домакинството, това няма да изглежда добре.

„ФБР разследва Катар 2022 и след това домакинството идва при нас, но ще се справим с този проблем”, заяви източник от организационния комитет, който представи през 2010 кандидатурата на Щатите.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията