От геройствата на Моци до финтовете на Лео

Десетте най-вълнуващи момента в Шампионската лига

Sportinglife
Sportinglife 18:40 ч., 05 Юни 2015
0
1352
GETTY IMAGES

Този сезон Шампионската лига подари на феновете купища вълнуващи моменти – великолепни голове, смазващи разгроми, драматични развръзки. В навечерието на финала в Берлин „Евроспорт“ подбра най-паметните епизоди от тазгодишното издание на турнира.

10. Петте гола на Луис Адриано в един мач

Шахтьор (Донецк) сгази БАТЕ (Борисов) 7:0 като гост в групите на 21 октомври. В този двубой бразилецът Луис Адриано беше просто неудържим.

Нападателят се разписа 4 пъти в рамките на 16 минути през първото полувреме и на почивката резултатът беше 0:6. Забележително е, че по същото време се играеше и мачът Рома – Байерн (1:7), но „баварците“ смогнаха да вкарат „само“ 5 попадения през първата част.

Що се касае до Луис Адриано, той отбеляза от бялата точка (за втори път в мача) и покачи сметката си на 5 гола за вечерта.
Единствено Лео Меси имаше 5 попадения в един двубой от Шампионската лига (срещу Байер Л през 2012). Преди него пък последният играч с подобно постижение бе Сьорен Лерби за Аякс срещу Омония (Никозия) в стария турнир за КЕШ (1979)    .
На 21 октомври Луис Адриано определено влезе в историята.

9. Попадението на Арън Рамзи срещу Галатасарай

Арсенал водеше с 2:0 при гостуването на Галатасарай на 9 декември, като лондончани вече си бяха осигурили класиране за осминафиналите.

Лукас Подолски бе открил с бомбен шут в десетката, а самият Рамзи бе отбелязал технично второто попадение.
Уелсецът обаче обра овациите с уникален снаряд, когато се разписа от въздуха, изстрелвайки топката с 85 км/ч от трийсетина метра.
Рамзи изчака най-подходящия момент и намери идеално кълбото с левия крак, а топката все още се издигаше нагоре, когато влетя в горния ъгъл.

8. Геройствата на Козмин Моци

Единственият епизод от предварителната фаза на турнира, попаднал в класацията. Лудогорец отстрани Стяуа (Букурещ) по невероятно драматичен начин след дузпи и за първи път се класира за групите.

Българският шампион бе загубил с 0:1 в Румъния, но докара реванша до продължения благодарение на Вандерсон в последните секунди.

Голямата драма тепърва предстоеше. В края на продълженията вратарят на Лудогорец бе изгонен и защитникът Козмин Моци зае мястото му. Румънецът отбеляза първата дузпа срещу сънародниците си, а после спаси две изпълнения на противниците и класира тима си в групите.

Не мач, а истинска приказка!

7. Лерой Сане – кошмарът на Реал (Мадрид)

Въпреки успеха с 2:0 при гостуването на Шалке, европейският клубен шампион Реал (Мадрид) изживя доста тревожни минути на осминафинала реванш на 10 март.

Противно на всякаква логика, „Белия балет“ трябваше да трепери до самия край на мача. „Кралския клуб“ на два пъти изоставаше в резултата, но поведе с 3:2 чрез Бензема.

В този момент мадридчани се отпуснаха и позволиха на Лерой Сане да изравни с прецизен удар извън пеналта. Последва гол на Хунтелар и Реал увисна на ръба на бездната.

За 19-годишния Сане това бе дебют в ШЛ, при това на стадиона на десеткратния европейски първенец, а попадението му едва не сложи началото на сензационен обрат.

6. „Мрежичките“ на Меси срещу Милнър

Барселона водеше с 1:0 на „Ноу Камп“ в осминафинала реванш срещу Манчестър Сити, когато Меси бе притиснат от Джеймс Милнър на тъча. Аржентинецът обаче небрежно прекара топката между краката на англичанина, който се озова на тревата.

Пеп Гуардиола, който бе на трибуните, се хвана за главата. Реакцията му бе безценна, още повече, че треньорът познава Меси по-добре от когото и да било. Именно жестът на Гуардиола бе най-красноречивата илюстрация на уникалния талант на Лео.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията