Барса пак е на трона!

Каталунците за четвърти път европейски шампиони на 21-и век

Джони Кейджов
Джони Кейджов 22:50 ч., 06 Юни 2015
0
1082
Getty Images

Барселона е европейски клубен шампион! Очаквал ли е някой нещо различно?

Магьосниците от Каталуния сразиха силен Ювентус с 3:1 на „Олимпиящадион” в Берлин в епичен финал.

Още в четвъртата минута Иван Ракитич завърши виртуозна атака, започната от Неймар и продължена от Андрес Иниеста.

Мнозина предпложиха, че този старт ще означава сериозно събличане на „Старата госпожа”, стигнала до първи финал в Шампионската лига от 2003 година насам. Барса наистина игра по-силно, по-комбинативно и по-остро, но на вратата Юве имаше 36-годишният Джанлуиджи Буфон. Само с неговите спасявания може да се направи учебник по вратарство.

Ювентус е отбор, който никога не се предава. Дори когато е по-слаб.

Така в 55-ата минута Алваро Мората направи добавка за 1:1 след удар на Карлос Тевес и взриви половината стадион. Изведнъж Барса се обърка. Атаките на италианците станаха по-чести и по-опасни.

За да се стигне до 67-ата минута. Реферът имаше всички основания да даде дузпа за нарушение срещу Пол Погба. Но вместо това последва мълниеносна контраатака.

Ядосан от резултата, Лео Меси направи рейд из полето на Юве, стреля силно и Буфон отби. Но там притича Луис Суарес и изпревари Патрис Евра за добавката – 2:1. Какъв дуел само! Преди години в английския футбол уругваецът бе наказан, че е обидил на расистка основа французина в голямо дерби Ливърпул – Манчестър Юнайтед. Сега съдбата му върна.

Последва и трети гол за Барселона, който обаче не бе зачетен. Оставен съвсем сам срещу Буфон, бразилецът Неймар стреля с глава и вкара. Колко нелепо! При удара оцели първо ръката си и голът бе отменен.

След попадението на Суарес Ювентус не успя за втори път да се върне в мача. Барса натисна още по-здраво, но не успя да материализира предимството си с гол. А треньорът Луис Енрике подари последните 15 минути на Шави Ернандес. Ветеранът изигра последния си четвърт час и с капитанската лента вдигна за четвърти път купата на европейските шампиони. От новия сезон Шави ще е футболист на катарския Ал Сад.

Накрая дълбоко в добавеното време – в седмата му минута, контраатаката на Барселона завърши с гол на Неймар. Красиво, по-красиво, най-красиво, Барселона! Атомният тризъбец на каталунците Меси-Неймар-Суарес завърши сезона със 122 гола. Забележително!

Барселона отново е кралят на европейския футбол. Напълно заслужено! През сезона в Шампионската лига записа две загуби – с по 2:3 от Пари Сен Жермен и Байерн в груповата фаза и в полуфиналния реванш. Този отбор омагьосва света.

И ако Реал е тим №1 на 20-и век, то Барса е хегемонът на 21-и. Никой друг тим не е печелил четири пъти трофея в най-новото време на футбола. Догодина остава да разберем дали Барселона ще унищожи прокобата на Шампионската лига - нито един футболен крал да не защити короната си след 12 месеца при този формат на турнира.

Барселона стана и първият отбор, който за втори път печели паметния требъл - титла и купа в родината си, гарнирани с трофея на европейски шампион

А Ювентус загуби четвърти пореден финал в Шампионската лига. След триумфа си през 1996 година срещу Аякс италианците паднаха последователно от Борусия (Дортмунд) 1:3 през 1997-а, от Реал с 0:1 през 1998-а и от Милан с дузпи през 2003-а. Останаха само с две титли на европейските шампиони в историята си.



 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията