Серина - не просто шампион, а явление!

Следващата цел е "Серина шлем"

Sportinglife
Sportinglife 11:45 ч., 07 Юни 2015
0
400
GETTY IMAGES

Серина Уилямс е петкратна победителка от Уимбълдън, но американката изненадващо заяви след триумфа си на Ролан Гарос, че никога не си е падала по тревната настилка.

За да оформи втори "Серина шлем" обаче, тя се нуждае и от победа на All England Club между 29-ти юни и 12-ти юли.

За състезателка, която спечели първата си от своите 20 титли от Шлема през 1999 г., Уилямс трябваше да чака до преклонната състезателна възраст от 33 години, за да завоюва последователно Australian Open и Ролан Гарос.

И въпреки че американката има шанс да стане първата тенисистка от Щефи Граф през 1988 г., която да спечели всичките четири трофея от Големия шлем в един сезон, Серина мисли за други неща.

"Никога не съм вярвала, че на този етап от кариерата си ще съм способна да спечеля три последователни титли от Шлема. Това е невероятно", каза тя след успеха си над Луцие Шафаржова на финала във френската столица.

"Наистина съм развълнувана. Вече имам "Серина шлем", а сега съм на прага на още един. На Уимбълдън е малко сложно, защото не се представям добре там през последните години. Но сега искам да променя тази тенденция."

Световната №1 не успява да прескочи четвъртия кръг на свещената трева през последните две години и шокира другите, но не и себе си.

"Никога не съм харесвала тревата и просто не знам как съм постигнала тези успехи. Това е бавна настилка, но вече знам как да се справям във всяка ситуация", добави американката.

Вече само Щефи Граф и Маргарет Корт, които са съответно с 22 и 24 титли от Шлема, са пред Серина.

Но засега тя признава, че не се цели в постиженията им, а иска да продължи да играе колкото се възможно по-дълго.

А за почитателите на тениса това е повече от добра новина. Най-малкото, защото:

- За първи път от 2001 г. насам имаме дубъл в Австралия и Ролан Гарос.

- Серина стана първата тенисистка в Оупън ерата, спечелила турнир от Шлема при цели 5 загубени сета в хода на надпреварата.

- Стана първата тенисистка в Оупън ерата, спечелила турнир от Шлема, след като е загубила първия сет в четири мача, и то поредни.

- Серина вече е с уникалния баланс от 18-0 на финали в Големия шлем, когато е спечелила първия сет.

- Ако спечели Уимбълдън, Серина ще стана първата тенисистка в Оупън ерата с два "Серина шлема"

- Само още една победа на турнир от Шлема и ще счупи рекорда на Мартина Навратилова, която е най-възрастната победителка, след като спечели Уимбълдън през 1990 г. на 33 години и 263 дни.

- Серина е единствената тенисистка в Оупън ерата с поне 50 победи на всеки един от четирите турнира от Големия шлем

- Балансът на Уилямс във финали в Шлема е 20-4. Единствените й загуби са от Винъс Уилямс (на два пъти), Мария Шарапова и Саманта Стосър.

- Близо 16 години разлика между първата и последна титла, нов подобрен неин удивителен рекорд (1999 г. US Open - 2015 г. Ролан Гарос)

- Серина се изравни с Щефи Граф, като единствените в Оупън ерата с поне три титли на всеки от турнирите от Големия шлем.

Е, представяте ли си женския тенис без явлението Серина?

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията