Джанлука Виали: Преди Шампионската лига се печелеше по-трудно

Джанлука Виали е участва в в седем европейски финала

Sportinglife
Sportinglife 13:50 ч., 09 Юни 2015
0
1170
GETTY IMAGES

Джанлука Виали е участва в в седем европейски финала, а през 1996 година триумфира с Ювентус. Сега отново бе и на „Олимпиящадион“, за да коментира двубоя срещу Барселона, но поводи за радост нямаше. Виали даде интервю пред списание “11 Freunde”.

- Ювентус не успя да победи, както вашият тим през 1996 година. Помните ли мача срещу Аякс?

- Да, това бе един важните мачове в кариерата ми. Тогава бе дори по-трудно да се спечели Шампионската лига. За такъв триумф трябваше две години да обиграваш отбора. А и най-малкото трябваше да станеш шампион на страната си. След това да направиш една добра година в Европа и едва тогава се натрупваше достатъчно опит за титлата в Шампионската лига.

- Финалът с Аякс бе в Рим. Как ви посрещнаха в северна Италия?

- Почти като у дома. Всички бяхме играли по много пъти на „Стадио Олимпико“. Феновете ни също познаваха добре арената. Но атмосферата бе по-специална от обикновен мач в първенството.

- Защо?

- Единствената титла на Ювентус от 1985 година. А на „Хейзел“ нямаше повод за празненства, а само спомени от трагедията. Играчите чувствахме, че трябва да спечелим за онези загинали в Брюксел. Борихме се, все едно това ще е първата титла на Юве.

- Предишната година загубихте финала за Купата на УЕФА от Парма. Това допълнително ли ви мотивира?

- Не, нашият проблем се казваше Аякс, а не Парма.

- Холандците излязоха да защитят титлата си. В състава им играха Едван ван дер Сар, Патрик Клуйверт, близнаците Франк и Роналд де Бур, Едгар Давидс, Яри Литманен. Плашеха ли ви?

- Имахме огромен респект към Аякс, но никакъв страх. Опитвахме да играем нашия стил – много интензивно и на високо ниво. Почти като Аякс.

- Аякс играеше с много подавания, както Барселона днес. Как се справихте с този стил?

- Беше много комплицирано. Когато съперникът държи топката дълго, трябва много да тичаш, за да се защитиш добре. Скоро гледах пак мача. Наистина търчахме като луди.

- Защо го гледахте? От носталгия ли?

- Аз съм анализатор на „Скай Италия“ и трябваше да се подготвя да коментирам финала.

- Как беше да гледате вашия мач по телевизията?

- Когато знаеш резултата и той е добър, е много приятно. Но аз анализирах моята игра, критикувах се. Дори повече от времето, когато бях треньор.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията