В Австрия Хамилтън може да изравни 45-годишен рекорд на Джеки Стюърт

Какво донесе на статистиката Гран при на Канада?

Sportinglife
Sportinglife 09:00 ч., 10 Юни 2015
0
375
Getty Images

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън може да изравни един от най-старите рекорди в историята на спорта, поставен преди 45 години от легендарния Джеки Стюърт.

И това може да се случи още в следващия кръг от този сезон – Гран при на Австрия.

Победата на Хамилтън в Канада означава, че той е бил начело на колоната в 16 поредни състезания, като серията започна в Гран при на Унгария миналата година.

Сега му трябва още едно състезание, в което да води и ще изравни постижението на Стюърт – шотландецът е бил начело в 17 поредни старта – от Гран при на САЩ през 1968 до Гран при на Белгия през 1970.

Хамилтън беше начело в Гран при на Канада в 69 от общо 70 обиколки на пистата „Жил Вилньов”. Общо Люис е водил в 2143 обиколки във Формула 1, което го изведе пред Найджъл Менсъл във вечната класация по този показател.

Само четирима пилоти са били начело на колоната за повече обиколки: Михаел Шумахер, Айртон Сена, Ален Прост и Себастиан Фетел.

В Канада Люис взе 37-ата си победа във Формула 1 и спечели 44-ата си квалификация – което е чудесно съвпадение с номера, с който се състезава – 44.

Още една спечелена квалификация ще го изкачи на трето място в подреждането за най-бързите в битката за първите позиции на старта. В момента тази позиция се заема от Фетел – 45 спечелени квалификации, най-много от всички активни пилоти във Формула 1.

В Канада Хамилтън изравни още едно постижение на Фетел – 14-и пореден старт от първа редица. Но ако иска да изравни рекорда тук, ще трябва да е на първа редица в още 10 поредни състезания, което ще го нареди до легендата Айртон Сена. Това може да се случи в Гран при на Мексико през ноември.

Победата на Хамилтън донесе на Mercedes общо 35-о спечелено състезание във Формула 1. Това нарежда тимът на 6-о място в класирането на отборите, заедно с Renault и Brabham. А второто място на Нико Розберг в Монреал означаваше, че Mercedes взе 20-ата си двойна победа във Формула 1.

На старта Кими Райконен потегли трети, а това му класиране в квалификацията беше най-доброто му съботно представяне от над две години насам. Предишният по-добър резултат на финландеца е от Шанхай 2013, където той класира своя Lotus на втора позиция на старта.

В Lotus също отбелязаха успешна квалификация – пето и шесто място на старта за Ромен Грожан и Пастор Малдонадо означаваше, че това е най-доброто представяне на тима от съботната сесия в Унгария миналата година. А шестото място на Малдонадо на старта беше най-добрия му резултат от Абу Даби 2012, където беше трети на старта.

В събота Райконен за първи път този сезон изпревари в квалификацията Фетел, а същото стори и Роберто Мери срещу Уил Стивънс в Manor. Така този сезон във Формула 1 вече няма пилоти, които да не са печелили поне една квалификация срещу съотборника си.

В състезанието на „Жил Вилньов” Райконен постигна най-бързата обиколка - №42 в кариерата му във Формула 1. В тази класация Кими е вече втори, с една бърза обиколка повече от Ален Прост и на 25 от водача Михаел Шумахер.

Третото място на Валтери Ботас на финала означаваше, че той е първият пилот извън Mercedes и Ferrari, стигнал до подиума този сезон. А точките на Пастор Малдонадо означаваха, че след Канада в колоната има само трима пилоти, които не са успели да стигнат до Топ 10 и да вземат поне 1 точка – двамата пилоти на Manor и Фернандо Алонсо. Може би испанецът ще коригира това още в Австрия, но може и да не успее. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията