Сол Кембъл се кандидатира за кмет на Лондон

Политиците вършат само глупости, ще направя града по-добър, каза бившият национал на Англия

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 10 Юни 2015
0
701
Getty Images

Сулзиър Джеремая Кембъл е известен като един от най-добрите защитници в света. Хората го познават просто като Сол Кембъл.

Лондончанинът е спирал най-добрите нападатали в света, триковете им при него не минаваха. Кембъл игра дълги години в Тотнъм и Арсенал.

С „топчиите” стана шампион на Англия през 2004 година, без да загуби мач. Отборът на Арсен Венгер бе наречен „Непобедимите”, а самият французин определяше Кембъл като „звяр в защитата”.

Днес Сол Кембъл е на 40 години, а зад гърба си има 73 мача да националния отбор и общо 504 в пет клуба.

Днес Звярът не иска да се занимава повече с футбол, а е избрал съвсем друг терен – политиката. Ще се кандидатира за кмет на Лондон.

Шансовете на новоизлюпения политик с ямайски корени не изглеждат добри. На първо място – липсва му опит. Но може ли да се уплаши непобедим на терена футболист, който е играл на световни и европейски първенства?

В прав текст

„Знам, че съм аутсайдер в това състезание – признава Кембъл. – Но познавам добре политиците. От 10-15 години само глупости вършат. Това не е професионално.”

„Знам, че съм аутсайдер в това състезание – признава Кембъл. – Но познавам добре политиците. От 10-15 години само глупости вършат. Това не е професионално.”

При изборите през 2016 година Кембъл трябва да бъде издигнат от торите, английските консерватори. Бившият защитник ги подкрепи преди месец в успешните парламентарни избори. Засега програмата на Сол е тъничка, ако въобще я има.

„Идвам от работническо семейство – твърди Кембъл. – Животът ми не е бил лесен, винаги е трябвало много да се трудя. Искам да направя Лондон по-добър – за всеки негов жител.”

Все още не е ясно как точно Кембъл ще представи програмата си. За първи път кандидатите ще изложат платформите си през юли.

На терена Кембъл наистина бе отличен, но дали ще успее да управлява един от най-големите мегаполиси в света?

Кембъл е израснал в беден източен квартал на Лондон като 12-о дете в семейството. Но винаги е бил лидер.

През май 1998-а в контрола срещу Белгия той стана  капитан на Англия – на 23 години и 248 дни. По-млад капитан е бил само световният шампион от 1966-а Боби Мур. Лидерските качества направиха Кембъл първият тъмнокож с лентата, вдигнал трофей на „Уембли” като капитан – с Тотнъм той спечели купата на лигата през 1999 г.

Кембъл има и издънки.

Същата година бе обвинен, че е счупил ръката на стюард по време на мач срещу Дарби Каунти, но адвокатите на Тотнъм го измъкнаха.

А през 2001 година даде интервю пред клубното списание на Тотнъм,  че никога не би играл в омразния Арсенал и... малко след това смени лондонския си отбор.

В Арсенал Кембъл спечели две титли, три купи на Англия и суперкупата на страната.

През 2006-а стигна до финал в Шампионската лига срещу Барселона, вкара гол за 1:0, но отборът падна с 1:2 в Париж.

Футболният живот на Кембъл не завърши спокойно. И до днес той се съди с Портсмут за неполучени бонуси в периода 2006-2009 година. А след това отиде в тогавашния третодивизионен Нотс Каунти, където го изгониха само след два месеца, въпреки че имаше договор за 5 години. „Аз съм идиот”, каза тогава Кембъл.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията