Руди Гарсия - футболният архитект на Рим

Ще продължат ли вълшебствата на Руди?

Sportinglife
Sportinglife 15:40 ч., 15 Дек 2014
0
623
Getty Images

Ако не сте ревностен почитател на Рома и Калчото като цяло, е съвсем в реда на нещата да не сте чували за Давиде Астори и Хосе Холебас, а Мапу Янга-Мбива може да е попаднал в полезрението ви през тази година и нещо, която прекара в Нюкасъл.

Всеки от тримата обаче започна като титуляр в защитата на Рома и изигра важна роля при победата на "вълците" с 1:0 като гости на Дженоа, която ги доближи само на точка до Ювентус.

Снажният Астори доминираше във въздуха, Холебас храбро пазеше лявата си зона, а Мбива действаше като по учебник - съобразителен и безгрешен, давайки отлично начало на римските атаки от задни позиции.

Резултати и класиране след 15-ия кръг

Резултати

Ювентус - Сампдория 1:1

Дженоа - Рома 0:1
Парма - Каляри 0:0
Удинезе - Верона 1:2
Чезена - Фиорентина 1:4
Милан - Наполи 2:0
Палермо - Сасуоло 2:1
Лацио - Аталанта 3:0
Тази вечер - Емполи - Торино, Киево - Интер

Класиране

1. Ювентус 36

2. Рома 35
3. Лацио 26
4. Сампдория 26
5. Дженоа 26
6. Милан 24
7. Наполи 24
8. Фиорентина 23
9. Удинезе 21
10. Палермо 21
11. Сасуоло 19
12. Интер 17
13. Верона 17
14. Eмполи 15
15. Aталанта 14
16. Киево 13
17. Toрино 13
18. Каляри 12
19. Чезена 8
20. Парма 6 

Голмайстори

Карлос Тевес 9
Хосе Кайехон 8
Антонио Ди Натале 8
Мауро Икарди 8
Жереми Менес 7

Въобще Рома отново бе този организиран и задружен тим, който свикнахме да виждаме под ръководството на Руди Гарсия.

Отзад се действаше без излишни рискове, полузащитата залагаше на разнообразието, а в предни позиции се разчиташе на смъртоносната бързина на Жервиньо и импровизацията на младоците Ляич и Флоренци.

Рома отново бе съчетал опита и младостта в победна сплав, която с основание претендира да свали Ювентус от трона.

Жадните и настървени Ляич, Пянич и Наинголан действаха в един ритъм с изживяващи втора младост фигури като Морган Де Санктис на вратата, Майкон на десния бек и Сейду Кейта в халфовата линия.

"Вълците" бяха постигнали баланса, който е необходим, за да си тръгнат с трите точки от едно от най-негостоприемните места за гостуване през този сезон.

Фактът, че Франческо Тоти не пожела да вземе лентата от започналия като капитан Кейта, когато се появи като резерва на „Мараси“ през последния четвърт час, ясно подсказва какъв колектив е създал Руди Гарсия.

50-годишният французин направи толкова много в рамките на година, че спечели завинаги симпатиите на тифозите на "вълците".

Имаше и сътресения, като онова болезнено 1:7 от Байерн, поражението от Манчестър Сити на "Олимпико" и отпадането от Шампионската лига, но Гарсия вече намери място в историята на клуба.

На старта на миналата кампания Рома постигна рекордните десет поредни победи. В хода на шампионата бе сразен градският съперник Лацио, а победата бе първа за "вълците" от две години и половина.

Рома взе рекордните 85 точки и не допусна гол в 21 мача. Това обаче не се оказа достатъчно и отборът остана на втора позиция зад Ювентус.

През тази кампанията битката продължава. Старата госпожа отново е оградата, която спира "вълците" да осъществят големия скок, който направиха през 1942, 1983 и 2001 г. - онази неописуема феерия под ръководството на Фабио Капело.

Но 2015-а отново може да бъде годината на "джалоросите".

Идеите на Руди, въображението на изпълнителите му и онази изпепеляваща любов от трибуните са доводите на римляните. Срещу себе си имат могъщия Ювентус, срещу когото бяха сериозно порязани в първия мач за сезона в Торино, гостувания на Интер и Милан, две дербита с Лацио... И какво ли още не от футболната география на Ботуша.

Но нима си мислите, че някой от футболистите на Рома се плаши от подобни мачове?

Няма начин, когато всеки ден тренираш, живееш и се бориш рамо до рамо с фигури като Франческо Тоти, Руди Гарсия и Даниеле Де Роси. "Единственото ми съжаление е, че мога да посветя само един живот на Рома", обича да казва Даниеле, когото нарекоха Capitan Futuro при дебюта му през златната 2001 г.  Тогава обаче Де Роси не докосна шампионското злато, което бе спечелено няколко месеца по-рано.

13 години по-късно молитвите на "Курва Суд" продължават да са насочени към това да се появи бъдещ капитан, наследник на Тоти, с качествата на Франческо и духа на Даниеле, но най-много от очите, впити в небето, мечтаят да видят как Рома вдига титлата през май.

Ще продължат ли вълшебствата на Руди? 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията