Голдън Стейт на крачка от титлата в НБА

Уориърс поведоха с 3:2 в серията срещу Кливлънд

Sportinglife
Sportinglife 12:00 ч., 15 Юни 2015
0
481
Getty Images

Една победа дели отбора на Голдън Стейт Уориръс от шампионската титла в НБА. Воденият от Стеф Къри състав спечели с 104:91 мач №5 от серията с Кливлънд Кавалиърс и вече води с 3:2. При нов успех във вторник срещу сряда Уориърс, които бяха №1 в редовния сезон, ще стигнат до първото си отличие от 1975 г. насам.  Тимът е фаворит и заради статистиката, която сочи, че в 20 от 28 случая победителят в мач №5 при равна серия (2:2) е печелил титлата в НБА.

Ключова за успеха на Голдън Стейт отново бе играта на Стеф Къри. За едва втори път в серията той показа, че заслужено е определен за най-полезния играч на редовния сезон в Лигата. Къри завърши с 37 точки, като успя ва отбележи повече от половината си опити за стрелба от далечно разстояние.

Кърк Хамет и Джеймс Хетфийлд изпълниха химна преди началото

За втори път в серията между Голдън Стейт Уориръс и Кливланд Кавалиърс изпълнението на химна преди официалното начало на срещата бе поверено на популярни изпълнители. Преди мач №2 това направи Карлос Сантана, сега със задачата се нагърбиха Крис Хамет и Джеймс Хетфийлд от Металика.

За първи път в серията зрителите видяха в пълния му блясък и сблъсъка между него и ЛеБрон Джеймс. Звездата на Кливлънд Кавалиърс завърши с трипъл дабъл - 40 точки, 14 борби и 11 асистенции. Само през първата част ЛеБрон вкара 16 от 17-те коша на сметката на своя тим. Постижението му бе близо до това от мач №4 – 20 точки, осем борби и осем асистенции.

Средно в тази финална серия Джеймс е отбелязал 35,8 точки, овлядял е 12 борби и е направил 8,3 асистенции. Той може да стане първият играч с толкова силно представяне във финалната серия, изпреварвайки Шакил О`Нийл, който през 2002 г. завърши със средно 36,3 точки и овладя 12,3 борби.

В същото време Къри е далеч от подобно постижение, въпреки силните си изяви в мач №5. MVP на редовния сезон до момента има средно по 22,8 точки на мач, шест асистенции и 4,4 борби.

Освен това Джеймс постави името си до легендата на Лос Анджелис Лейкърс Джери Уест, който достига до трипъл-дабъл в последната фаза на плейофите с отбелязани 40 точки през 1968/1969. Тогава бившият гард на “езерняците” e избран за MVP на финалите, въпреки че отборът му не достига до златото след 3-4 успеха в серията срещу Бостън.

ЛеБрон вече е под №9 във вечната ранглиста по изиграни минути в елиминациите в Лигата, като зад него са Майкъл Джордан (7474 мин.) и Бил Ръсел (7497 мин.).

Двубой №5 ще се запомни и с още нещо любопитно факта, че зрителите в залата и пред телевизионните екрани видяха цели 20 смени на водачеството и 10 изравнявания.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията