Добро утро и лека нощ, ЦСКА

Феновете ще припознаят новия клуб, защото обичат победите и купите

Sportinglife
Sportinglife 09:05 ч., 16 Юни 2015
0
1870
Lap.bg

Казусът с ЦСКА върви към приключване, след като двама от най-влиятелните хора в родния бизнес явно са се разбрали за появата на нов клуб – преименуван и преструктуриран Литекс.

Явлението от Ловеч няма да изчезне напълно, ще остане академията му за таланти, една от най-добрите в България, както и сателитен отбор в „Б” група, каквито вече разрешава правилникът на БФС.

Министър Кралев също официално призна, че преименуването е законно и ще се случи – каза го в интервю за БНТ в деня, в който Васил Божков и Гриша Ганчев са си стиснали ръцете това да стане факт.

Проектът е новост за българския футбол – досега имахме еднолични управления тип Батков, Божков, Ганчев или Домусчиев, но никога поделена власт между двама толкова силни като присъствие в бизнеса и футбола ни хора.

С един удар Божков и Ганчев слагат кръст на славния някога ЦСКА, повалял европейски шампиони и натрупал 31 титли. На хегемона, пред чиито резултати и днес можем само да мълчим.

Но... може би на онзи ЦСКА просто му дойде времето. От повече от 20 години насам, след последния голям отбор, изграден от Димитър Пенев и разпродаден в началото на 90-те, ЦСКА страда от лошо управление, нездрав мениджмънт и затъва в дългове и посредственост.

Този клуб остава в миналото. Нито един запалянко няма да страда за него такъв, какъвто той бе в последните десетина години – транзитна гара за случайни личности с бутонки или костюми, които идваха и си отиваха, а след тях оставаха нови пробойни в кораба. ЦСКА е спечелил 2 титли за 10 години, твърде малко за традициите на четирите букви и червената фланелка.

Именно заради това всеки цесекар ще каже „лека нощ” на този клуб, и дори няма да пророни сълза. И съня няма да си развали.

Новият ЦСКА ще е посрещнат с „добро утро” и ведра усмивка, защото запалянковската душа се храни на диетата на титлите и купите.

Романтиката е неизменна част от това да си фен на един отбор, но също толкова важни са успехите и мечтите за такива. Особено за клубовете, които се наричат грандове, и техните армии от поддръжници.

С 9-10 милиона осигурен бюджет на година от Божков и Ганчев, с талантливите играчи, които и досега Ловеч продаваше изгодно навън, с отличния скаутинг на ганчевата организация, довела в България класни легионери, с респекта, който всеки служител ще има от двамата управници – този нов клуб ще конкурира сериозно Лудогорец и ще даде нов смисъл на първенството. Не на последно място - с името ЦСКА и подкрепата, която има в страната този отбор.

Той ще бъде припознат от цесекарите с лекота, напук на приказките в последните дни. Защото именно това е генът на ЦСКА, а и на всеки един гранд – да е силен, да атакува трофеите и да не огъва пред конкуренцията. А не да остава без ток на стадиона и да се чуди всяко лято как да вземе лиценз.

Новият клуб пропуска евротурнирите тази година, но бъдете сигурни – целта на двамата бизнесмени е Шампионска лига, което в новия формат на квалификациите за този турнир никак не е непостижима цел.

Да си спомним, че именно при Божков ЦСКА за последен път бе ЦСКА – през лятото на 2005-а, когато би Ливърпул на „Анфийлд” и елиминира Байер Леверкузен, за да остане през ноември на 1 гол от излизане от групата и игра в турнирите и напролет.

Този ЦСКА всеки с червено сърце ще припознае. Останалото са детайли от юридическите книги, статистики и спомени.

С тях не се живее. Бъдещето е важно.

За момента то изглежда най-малкото по-ясно от вчерашното утро над „Българска армия”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията