Има ли пари в женския футбол?

От 50 лири на седмица до 3 милиона долара на година

Sportinglife
Sportinglife 15:15 ч., 16 Юни 2015
0
700
GETTY IMAGES

Ще се изненадате ли ако разберете, че звездите в женския футбол не отстъпват по доходи на колегите си от Висшата лига? Алекс Морган, която води тима на САЩ към трета световна титла рита за около 3 милиона долара на година, като по-голямата част от тези пари от спонсори и рекламни договори.

С тези приходи 25-годишната нападателка на Портланд Торнс попада в средата на таблицата за заплати на Висшата лига, въпреки че е далеч от големите звезди в Англия, които изкарват до над 20 милиона долара на година. Но нивото на приходите в женския футбол не е толкова високо и Морган е по-скоро изключение.

Нападателката на Бразилия Марта, която е печелила пет пъти наградата на ФИФА за „Футболист на годината” при жените и сега рита за шведския Розенгард е заработила 315 000 долара за миналата година, когато се състезаваше за друг шведски клуб – Тиресо.

Този клуб обаче фалира миналата година и 29-годишната бразилка трябваше да си търси нов отбор, освен това и при нея основните приходи са от рекламни договори.

Връщаме се на Морган, която изкарва около 2,8 милиона долара от реклами и спонсорски договори. С нея САЩ спечели олимпийската титла през 2012 и спонсорите, при това някои от най-големите атакуваха бързо Морган. Сред компаниите, които тя рекламира попадат гиганти като Nike, Coca-Cola, McDonald’s, Tampax и др.

Останалата част от парите – около 180 000 долара идват от националния отбор на САЩ. Заради кризата в клубния женски футбол в Щатите през 2012 година, клубовете вече не плащат заплати на играчите си.

САЩ спечелиха световната титла при жените през 1991 и 1999 и това позволи на звезди като Морган да изкарват добри пари, смята агентът Дан Леви от Wasserman Media Group.

„В Америка милиони момичета играят футбол, още от най-ранна възраст – обясни Леви. – Освен това, техните майки, които като деца са играли футбол, вече взимат решения, свързани с харченето на пари.

„Затова женският футбол е много важен за тях и за спонсорите. Има много момичета, които преди са играли футбол, а сега са важни клечки в бизнеса, затова те подкрепят този спорт, а и с него стигат до милиони консуматори.”

В Щатите женският футбол е полупрофесионален от 2011 година насам, а в Англия приходите се формират по различен начин. Стеф Хътън, която е капитан на Англия и на Манчестър Сити, изкарва на година 65 000 лири, от които само 4000 идват от спонсори и реклами. Националките на Англия получават и пари от ФА, за разлика от дамите, ритащи за други европейски страни.

В момента 27 националки на Англия имат едногодишни договори да представляват страната си, а максималната сума по тези контракти достига 26 000 лири. Максималната годишна заплата в женската Супер Лига в Англия пък е 35 000 лири годишно.

В същото време е факт, че има и много дами, които ритат за 50 лири на седмица за клубовете си. Но в огромната част от тези случаи става въпрос за девойки, на които клубът помага за университетските такси.

Федерациите на Канада, Мексико и Бразилия също финансират националките си, а в Щатите работят усилено, за да възстановят нивото на местния женски шампионат, в който е налице таван на заплатите.

Въпреки това има дами като Ким Литъл, която напусна Арсенал, за да рита в Сиатъл Рейн срещу равностойността на 21 000 лири на година, което е по-малко от това, което получаваше в Лондон. Тя обаче твърди, че първенството в Щатите е по-силно.

В същото време агентът на Марта, Фабиано Фара твърди, че много спонсори предпочитат да инвестират в женските шампионати в Германия, Франция и Швеция, вместо в Англия.

Големите пари все още не са дошли в женския футбол, но това може и да стане в близко бъдеще, а световното първенство в Канада определено ще помогне на тази кауза.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията