Големи футболисти – слаби треньори

Марадона и Матеус водят плеадата на провалилите се

Sportinglife
Sportinglife 19:20 ч., 16 Юни 2015
0
2118
GETTY IMAGES

В историята има много велики футболисти и много велики треньори. Нерядко звезда от терена се мести успешно на пейката. Но има не един и два случая с изключителни играчи, които не успяват в треньорския занаят.

Няма нищо срамно. Най-новото име в тази класация е Филипо Индзаги. Завърна се в Милан с огромни надежди, че кризата на „Сан Сарио“ ще приключи. Тръгна си през задната врата с табелата „Уволнен“.

Нямаха значение над 300-те гола, вкарани за Милан и за „скуадра адзура“. Но когато си начело на „росонерите“ и завършиш десети в Серия А, прошка няма. Но Индзаги не е единствената голяма звезда с подобна съдба.

Ето още няколко великани на на терена, провалили се като треньори.

1. Тони Адъмс изведе Арсенал до четири титли във Висшата лига и три купи на Англия. За „артилеристите“ изигра 675 мача във всички турнири. В националния отбор записа 66 участия. Адъмс бе уволнен като мениджър на Уикъмб и Портсмут заради слаби резултати. След това опита късмета си в азербайджанския Габала, но изкара само 17 месеца.

2. Боби Чарлтън имаше прекрасна кариера в Манчестър Юнайтед, а според мнозина е най-добрият английски футболист за всички времена. Сър Боби спечели три пъти титла в Англия, триумфира в единственото победно световно първенство на „трите лъва“ и спечели КЕШ с Юнайтед. Чарлтън е вкарал повече голове за „червените дяволи“ и Англия, отколкото всеки друг. Но опита да стане треньор в Престън и веднага изпадна.

3. Пол Гаскойн винаги е бил ексцентрик и гениален футболист. Спечели с Тотнъм купата на Англия, а на Мондиал '90 завинаги грабна сърцата на английските привърженици. Когато стана треньор на Кетеринг Таун, бе уволнен след 40 дни – всеки ден ходил пиян на тренировка. Това е и единственият клуб, който е тренирал.

4. Рууд Гулит беше знамето на Холандия и Милан през 80-те и 90-те години. С „росонерите“ спечели три титли и два КЕШ-а. Като капитан изведе „лалетата“ до титлата на Евро'88. Като треньор бе уволнен от Челси и Нюкасъл. Опита се в Лос Анджелис Галакси. Най-шокиращ е престоят му в Терек. В Грозни бе уволнен след пет месеца, след като го обвиниха, че не излизал от нощните клубове.

5. Рой Кийн беше велик халф на Манчестър Юнайтед и Ейре. За 12 години на „Олд Трафорд“ спечели седем титли. Накрая се скара със сър Алекс Фъргюсън. Като мениджър опита да вкара Ипсуич във Висшата лига и се провали. След това не успя и в Съндърланд. Работеше като асистент в Астън Вила и сега е на същия пост в националния отбор.

6. Диего Марадона е за мнозина най-великия за всички времена. Представянето му като селекционер на Аржентина се превърна във фиаско. Проспиваше тренировки на Мондиал 2010 и завърши с 0:4 от Германия на четвъртфинал. След това се пробва в Ал Васл (ОАЕ), но бе уволнен след няколко месеца.

7. Лотар Матеус е първият носител на званието футболист №1 в света на ФИФА. Великият халф има 150 мача за Германия, световна и европейска титла. Освен петте си брака Матеус смени и куп отбори като Атлетико (Паланаензе), Макаби (Нетаня), Партизан и националния отбор на Унгария. Последният му тим е България.

8. Алън Шийрър е на първо място в класацията за най-много голове във Висшата лига с Блекбърн и Нюкасъл. В 63 двубоя има 30 гола за Англия. Като треньор е натрупал едва осем двубоя – с Нюкасъл, след които последва изпадане. Оттогава е тв коментатор.

9. Марко ван Бастен е един от най-брилянтните централни нападатели в историята. Три пъти шампион на Холандия с Аякс, четири титли с Милан и три пъти носител на КЕШ. Опита се да стане национален селекционер на „лалетата“ и се провали. Последният му отбор е Аякс, с който завърши на 12 точки зад шампиона Алкмаар.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията