Новият Гуардиола

Хорхе Сампаоли спи на улицата, за да учи футбол

Sportinglife
Sportinglife 16:50 ч., 19 Юни 2015
0
1485
GETTY IMAGES

Пеп Гуардиола е образец за ученик. На 13 години в академията на Барселона, а на 19 вече беше в първия отбор. Свърши кариерата си и веднага седна на треньорската скамейка.

Целият му път е осеян с трофеи. Мнозина днес определят Гуардиола като най-добрия треньор в света. Затова вече се е превърнал в пример за подражание.

Пеп стана своеобразен учител на цяло поколение треньори. Един от тях е чилийският национален селекционер Хорхе Сампаоли, който води тима си на Копа Америка в момента. Аржентинецът се показа за първи път на света на най-голямата трибуна – Мондиал 2014.

Сампаоли веднага се превърна в лидер на един отбор, който отдавна не се слави с успехи. „Хвърляме се в битка срещу всеки”, отсече наставникът. Мнозина се питаха кой води преобразения чилийски отбор – и в тактическо и във физическо отношение. Къде е бил в последния век този Сампаоли, който сега е вече на 55 години?

От биографична гледна точка той е анти Гуардиола. Но двамата плешивци днес много си приличат. Сампаоли е роден на 13 март 1960 година в малко градче в северна Аржентина.

Рано-рано се мести в големия Буенос Айрес. Запален привърженик е на Ривър Плейт. Родителите му нямат пари да ходят с малкия привърженик на всеки мач до столицата.

Сампиоли взима нещата сам в ръцете си – пътува нелегално без билет във влака. В същото време започва да тренира в Нюелс Олд Бойс от Росарио, който е значително по-близо до дома. Но само на 19 години чупи зловещо крак и чува диагнозата: „Никакъв футбол повече!”

По всичко личи, че голямата детска любов ще бъде забравена. Талантливият халф се превръща в служител на банка, а по-късно на съдия, занимаващ се с изваждане на актове за раждане. В костюм вместо на терена. До един момент, когато в живота му не влиза Марсело Биелса.

Двамата се познават от общ престой в Нюелс Олд Бойс. Биелса играе в първия тим и е пет години по-голям. Дебютът му като треньор е в същия отбор през 1992 година, а днес стадионът на отбора носи името му. С един удар към каузата бе привлечен и Сампиоли. „Виждах в него един мит - признава чилийският селекционер. – Записвах си на аудио касети неговите футболни анализи и вечер си ги пусках. Дори когато правих джогинг.”

По-късно когато Биелса вече е в Буенос Айрес, Сампиоли шофира повече от 300 км през аржентинската пампа, за да гледа тренировките му.

В годините двамата продължават да вървят ръка за ръка. Сампиоли започва своята кариера в малки аматьорски отбори. Шефовете на Нюелс Олд Бойс научават за юношата си от материал във вестника.

В него пишело: „В средата на 90-те години Самиполи тренираше отбор на име Атлетико Белграно и го изведе до първото място в класирането. Когато дисциплинарната комисия го наказа за невъздържано поведение за няколко мача, Сампиоли се качил на едно дърво и давал наставления отгоре.”

Напълно подражание на Биелса, носещ прякора Лудия. Снимка във вестника показала Сампиоли – гневен ръкомаха на дървото. Тогава Нюелс Олд Бойс му предлага работа в сателитния Архентино де Росарио. Така се стигна до следващата крачка.

Колко верен на футбола човек е Сампиони, доказва следващата история. Когато кариерата му на треньор започва в аматьорски отбори, той решава да изкара стаж в Европа. Трябвало да посети клубове в Испания и Италия. Но бюджетът му бил доста свит. Не е имал пари за хотел и храна. Не му е попречило – спал на улицата.

Тази отдаденост скоро започва да се отплаща. Първият професионален отбор на Сампиори е в Перу. Клубът Хуан Аурих дава месечна заплата от 2500 долара – за целия му щаб.

Следващите стъпки са в Чили и Еквадор. Големият пробив идва в Универсидад де Чили. Там Сампиоли започва да налага стила на Биелса, когото наричат също Професора.

„Той се концентрира върху футбола с много пасове, анализира и изучава много, копира идеи на други треньори. Биелса е първият му пример”, разказва асистентът Матиас Мана.

Сампиоли настоява футболистите му да бъдат винаги по-агресивни от съперника. „Винаги трябва да мислиш повече за противниковата врата, отколкото за своята – казва той. – Избирам играчи за атаката. И ги научавам да се защитават.”

С такава стратегия Универсидад де Чили печели Копа Судамерикана – втория най-голям турнир на континента. Сампиоли съвсем влиза в обувките на Биелса, след като поема националния на Чили.

Менторът му води отбора от 2007 до 2011 година. „За мен има само един път към успеха – продължава Сампиоли. – Трябва да направиш единство от футболисти, които обичат играта. Трябва да ги накараш да заобичат емблемата. Футболът е на първо място отборен спорт.”

Едва ли има човек, който по-добре да спазва тази философия от самия Сампиоли. Става в 5 часа сутринта, гледа мачове, първи е на тренировка и се занимава с футбол, докато легне пак. „Той е станал много добър педагог, говори непрекъснато с футболистите, показва им мачове, тренировки, учи ги”, добавя Мана.

В годините Сампиоли е сменил своя гуру – от Биелса се премести на Гуардиола. Още в първите мачове на Чили на Копа Америка се вижда, че отборът се опитва да копира „тики така” стила на Пеп.

В първия двубой срещу Еквадор чилийците държаха топката в почти 70 процента от времето. „Сампиоли изучава стила на Гуардиола и се старае да го ползва – продължава асистентът му. – Ако играеш като Барселона, не можеш да играеш като отбори на Биелса.”

Гуардиола и Сампиоли са обединени от огромния глад за успехи. Въпреки че пътят до тях при двамата е коренно различен. Запитан веднъж как би искал да го запомнят, Сампиоли отвърна само с две думи: „Като боец”.

Точно така играят неговите футболисти. Вторият им мач на Копа Америка срещу Мексико завърши 3:3. Футбол, какъвто Сампиоли обожава.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията