Шампанско и сълзи за ЦСКА – част III

Холивудски хепиенд или трагедия по Шекспир?

Джони Кейджов
Джони Кейджов 10:25 ч., 21 Юни 2015
0
1000
Lap.bg

Шампанско и сълзи за ЦСКА – това е третата част от поредицата. Утре вероятно ще е четвъртата. Последната. В съботния късен следобед новината, че ЦСКА ще играе в четвъртото ниво на футболната ни йерархия, проби хиляди, да не кажем милиони, в сърцата.

Няколко души на срещата с Васил Божков обявиха от името на цялата „червена” общност, че са зад проекта на собственика на „Нове Холдинг”. Само че кой има право да говори от името на всички? В социалните мрежи настроението е коренно различно. Задаваше се въпросът „Защо”?

Звучи наистина абсурдно – най-богатият човек в България да издържа отбор из селските групи. Интересно е как ли ще отиде на мач, за да види любимците си. Само заради базите ли се захвана Божков?

Защо с такава лекота присъстващите на срещата с фенове приеха идеята за „А” окръжна група? Шампанското от преди седмица се превърна в река Нил от сълзи. Най-малко четири години са нужни на най-големия отбор на България да се завърне в елита. А дали това въобще ще стане?

Ако с минималния бюджет за отбора стане засечка и се пропусне някоя година? Колко фенове ще ходят на мачовете с Нови Хан или Владая? Колко побоища ще станат на тях? Да приемем, че някоя телевизия ще купи дербито на софийската „А” окръжна между ЦСКА и Владая. Колко пари ще влязат в клубната каса? 200 лева може би.

Всички тези въпроси са напълно логични за абсурдното решение, мотивирано като морално и незаконно. Не е незаконно да купиш лиценза на друг клуб.

Не е незаконно Гриша Ганчев да преименува своя Литекс в ЦСКА-23. В единия случай целта ще е да играеш селски мачове, а в другия – да атакуваш титлата.

А еднаквото и при двата е, че старият ЦСКА го няма и това е нов, който всеки, ако иска, може да припознае. Затова и още от съботната вечер сълзите малко от малко бяха избързани и феновете в социалните мрежи се активизираха. Започнаха петиции с мобли към Ганчев да спаси ЦСКА „от селото”.

Дали ще го направи? Очевидно и ловешкият бизнесмен е на огромен кръстопът. От едната страна той си има стабилният Литекс, който утре ще участва в жребия за Лига Европа. От две десетилетия Ганчев е „цар на село”. Но също от толкова време мечтае да стане Властелина на ЦСКА. По-добър момент няма.

А от шестте му опита да поеме ЦСКА това е най-точният и може да го канонизира на „Армията”. В най-голямата си криза от 2010 година насам „червените” непрекъснато продават скъпо футболисти – Янис Зику, Спас Делев, Мишел Платини, Жуниор Мораес, Ивайло Чочев, Сержиу Буш.

Към тях можем да добавим по-скромни трансфери като Грегъри Нелсън и Раис М’Боли. Ако парите само от тези играчи бяха влезли наистина в касата на ЦСКА, то клубът щеше да е спечелил около 10 милиона евро. А представете си при правилно управление? От „А” окръжна това няма да стане.

За последните три години в ЦСКА може да се направи холивудски бестселър. А за съспенса в последната седмица – отделно продължение.

Шампинското бе отворено и изпито. Дойдоха сълзите. Въпросът е в понеделник сутрин дали филмът ще завърши с холивудски хепиенд или с трагедия по Шекспир.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията