Съдбоносно решение

Леката атлетика избира не само президент, а начин на развитие

Sportinglife
Sportinglife 13:30 ч., 21 Юни 2015
0
34
Lap.bg

На 19 август в Пекин третата по големина и по важност спортна федерация в света – лекоатлетическата – ще избере своя нов ръководител. Досегашният Ламин Диак няма право на повече мандати и напуска поста с изтичането на настоящия. Кандидатите за негов наследник са двама – двукратният олимпийски шампион сър Себастиан Коу и шесткратния световен първенец Сергей Бубка.

Кампанията, която и двамата водят изглежда тиха и ненатрапчива. Няма шумни скандали, няма изтъкване кой е по-велик и кой е свършил повече работа след края на активната си кариера. Но и двамата са наясно, че моментът за спорта е решителен.

Рунд 1 – спечелен от Бубка

Себастиан Коу и Сергей Бубка вече са се изправяли един срещу друг в спор за ръководен пост в световната лека атлетика. През 2007 г. двамата спореха за мястото на старши вицепрезидент на Международнната федерация.

Тогава победител стана Сергей Бубка. Той получи 167 гласа, за сър Себастиан Коу гласовете бяха 137. Според мнозина обаче сега британецът е фаворит за поста на ръководител №1.

Изборите, които ще се проведат в Пекин ще решат не само кой ще ръководи световната федерация, а и как да се развива атлетиката в следващите години.

В концепциите на двамата кандидати има нещо общо – и Коу, и Бубка искат спортът да е по-близо до младите хора. Наясно са, че без те да са привлечени от атлетиката, спортът бързо ще загуби водещата си роля. Приликите обаче свършват до тук. Защото още на второто изречение, с което двете легенди излагат концепцията си за непредубения слушател е ясно кой от тях е управленецът и реалиста и кой романтика.

Големият плюс на сър Себастиан Коу са петте години в британския парламент и десетте години, в които работи по кандидатурата и домакинството на Великобритания на летните олимпийски игри от 2012 г. Именно заслуга на бившия състезател е провеждането на едни от най-успешните игри в историята. При това не само в игрови, но и в чисто финансов план.

За да организира игрите Великобритания похарчи 14 милиарада долара, приходите пък бяха 15 милиарда. Всеки един от олимпийските обекти продължи да се използва, а всички, които са били в Лондон преди и след игрите са категорични, че градът изглежда различно, при това в положителна посока.

„По-лесно е да се направи световен рекорд на 800 м. Късметлия съм за това, че спортът е моят живот и атлетиката е моят живот от 1968 г. Привилегирован човек съм. Атлетиката винаги е определяла какъв ще бъде моят ден. Кандидатурата на Лондон 2012 беше безценен опит за мен и за следващия етап на кариерата ми”, категоричен е Коу.

Идеите му за промени са свързани с едно – световната федерация да оказва едновременно помощ на всички федерации, но и да работи за елитната атлетика, онази, която създава суперзвездите, увлича спонсорите и е по-скоро бизнес, отколкото чист спорт.

„Нашият спорт не е един размер за всички. В нашия спорт едни страни са развити в дадени дисциплини, други са слаби в тях. Не можем да искаме на световни първенства успехите да се разпределят между всички страни. Нашият спорт е атлетиката, но нашият бизнес е атлетиката – трябва да я направим по-интересна и по-достъпна.

Трябва да намерим още спонсори на континентално ниво. Трябва да бъдем близо до националните федерации, защото националната федерация открива таланта, след това му намира треньор, развива го. Разбира се всяка федерация има своите нужди – на една й трябват пари, на друга треньори, на трета – стадиони.

Трябва да знаем специфичните нужди на всяка федерация, за да се върви напред. Накрая – най-важната ни задача за следващите 10 години – всички политици, здравни министри и т.н. трябва да разберат, че атлетиката е обществен спорт №1”, категоричен е Коу.

„Трябва да помогнем във всяка една страна атлетиката да се развива по професионален път. Атлетиката ще бъде силна, когато успеем да направим такива програми за развитие за финансова и техническа помощ и тогава ще може нашият спорт да стане по-силен. Това ще помогне на всяка една страна да промотира по-добре атлетиката и по този начин спортистите ще могат по-добре да се изявяват на терена.

Искам всички президенти, спонсори, специалисти да дойдат при мен и да кажат своите визии и идеи за нашия спорт. Когато имаме всики тези идеи, ще ги разделим по групи и ще направим дискусии по въпросите. Всяка работна група ще даде предложение за това.

След една година трябва да направим специален Конгрес на ИААФ, където нашето атлетическо семейство да избере заедно посоката, в която да се движим”, смята пък Сергей Бубка.

Битката с допинга и противодействието на скандали като този, който тресе другата голяма спортна федерация – ФИФА в момента също ще са ключови за крайния избор. По отношение на корупцията Бубка е категоричен – начинът за противодействие е чистотата, откритостта, прозрачността на всичко, което се случва в Международната федерация по лека атлетика. Сър Коу обаче говори за корпоративен кодекс като щит срещу корупцията. „Всеки спорт, федерация, училище и т. н. трябва да има свой корпоративен кодекс. Трябва да имаме тайните предпазители срещу корупцията”.

Освен за тях двамата обаче битката е съдбоносна и за родната атлетика. Защото позициите на президента на родната централа Добромир Карамаринов стават все по-силни и не случайно и Бубка, и Коу избраха през този уикенд да бъдат в Стара Загора вместо на далеч по-силни като имена и резултати състезания. Дали ще успеем да се възползваме от това обаче зависи само от нас.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията