Александър Везенков може да се говори много, защото наистина е бялата лястовица на българския баскетбол.

Бялата лястовица на българския баскетбол

Александър Везенков е сред 10-те млади баскетболисти с номинация за №1 в Европа.

Sportinglife
Sportinglife 14:25 ч., 16 Дек 2014
0
562
Aris

Определят го като най-голямата надежда на българския баскетбол в момента.

На няколко пъти вече получава награди за най-добър млад баскетболист и за най-добър млад спортист у нас, въпреки че е израснал извън страната ни.

Баскетболът е в кръвта му защото е син на бивш национал и настоящ директор на един от най-големите и постоянни клубове в България. И още, и още...

За Александър Везенков може да се говори много, защото наистина е бялата лястовица на българския баскетбол.

От вчера сина на спортния директор на Лукойл Сашо Везенков отново е в центъра на медийното внимание, след като ФИБА Европа го номинира за най-добър млад баскетболист на Стария континент за тази година.

Конкуренция на Александър правят още 9 баскетболисти на неговата възраст. Гласуването ще продължи до 16 януари, а победителят ще бъде обявен на 26 януари.

Всеки желаещ може да гласува за общо трима кандидати в категорията на сайта на ФИБА Европа.

За Александър подобни номинации не са нещо ново.

Българинът е обявен за най-добър млад баскетболист на Гърция и България за сезон 2013/14.

Печели и наградата за талант на 2014 г. в памет на спортния журналист Рачо Колев „Едно сърце, една игра“.

Избран е и за най-полезен играч и за реализатор №1 на европейското първенство за юноши до 18 години през 2013 г.

Втори сезон играе успешно в мъжкия състав на гръцкия Арис и приковава вниманието на специалистите в южната ни съседка.

В прав текст

Може би най-хубавото нещо за Александър Везенков е, че се учи на баскетбол извън България.

Остава далеч от скандалите, финансовия недоимък и проблемите в този спорт и в родината ни като цяло. Но пък е категоричен, че въпреки неуспехите и моментната криза няма да промени националността си.

„Поканиха ме да играя за гръцкия национален отбор. Но аз смятам, че човек е от там, откъдето са майка му и баща му. Обичам България и искам да постигнем успехите, за които баща ми ми е разказвал, че националният отбор е имал. Обичам България още повече, защото не съм живял там. Искам да бъда част от пъзела, който ще върне България като фактор в европейския баскетбол", казва Везенков още преди година пред родни медии.

Преди седмици Александър Везенков спечели и приза за най-добър играч на ноември на авторитетния сайт NBADraft.net.

Според скаутите, даващи оценка за качествата на играча, българинът задължително трябва да участва в драфта през 2015 г.

„Зряла игра, голям арсенал от умения, атлетизъм, физическа сила, ефективност в нападение – всичко това е характерно за Александър Везенков”, описват го скаутите. Като още едно положително качество те подчертават факта, че е левичар, което е „е огромна заплаха за периферните играчи в лигата, както от средно, така и от далечно разстояние”

Всъщност скаути на пет отбора от НБА вече бяха в Солун да го наблюдават.

Българинът обаче е категоричен, че това не го кара да се чувства специален.

Александър

"Целта ми е да пробия в НБА и да оставя следа в лигата като стойностен европеец. Някой ден и това ще се случи. В момента съм на 18 години и за мен на първо място стои доверието, което получавам. За мен е важно да играя колкото се може повече. Нямам амбиции да попадна в голям отбор, в който да търкам пейката".

„Така съм възпитан, че се опитвам да остана здраво стъпил на земята и всеки следващ ден да правя крачка напред. Може да е малка, но да е към добро. Не се влияя от това какво се пише и говори за мен. Имам суперсемейство, което ми помага да туширам напрежението”, казва той в интервю за вестник „Преса” през май тази година.

„Това, което съм научил от баща си е да питам сам себе си какво не съм успял да направя вместо какво съм. Вярвам, че мога да стигна наистина далеч, но ме чака страшно дълъг път. Ако през следващите 10 години не реализирам потенциала си 100%, а 90 на сто, за мен ще означава, че съм се провалил. Целта ми е да пробия в НБА и да оставя следа в лигата като стойностен европеец. Някой ден и това ще се случи. В момента съм на 18 години и за мен на първо място стои доверието, което получавам. За мен е важно да играя колкото се може повече. Нямам амбиции да попадна в голям отбор, в който да търкам пейката. Не се чувствам готов все още и ще изчакам, колкото е необходимо. В „Арис“ ме обичат, помагат ми, там са повечето ми приятели”, заявява още в същото интервю Александър Везенков.

Може би затова преди година когато трябваше да решава дали да постъпи в колеж в САЩ или да остане в Гърция той избра Гърция.

И се оказва, че не е сгрешил. Какво ще се случи през 2015 г. ще разберем много скоро.

Едно е сигурно – Александър Везенков разполага с потенциала да се превърне във втория българин, играл в Националната баскетболна асоциация.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията