Ливърпул се научи как да прави бизнес

За второ поредно лято селекцията се финансира от едра продажба

Динко Гоцев
Динко Гоцев 11:10 ч., 24 Юни 2015
0
4451
Getty Images

Ливърпул взе Роберто Фирмино, търсен за трансфер от поне 3 големи клуба на континента. Най-големи апетити имаше Манчестър Юнайтед, но не директният удар по конкурента е голямата гордост на Ливърпул от тази сделка.

А бизнес моделът, който американците от Фенуей спортс груп налагат от 3 години насам в клуба.

Не е тайна, че филмът Money ball, нарисувал модел на управление в бейзбола, е изграден върху работата на Джон Хенри и екипът му в Бостън Ред Сокс.

Той се основава на строга финансова дисциплина, търсене не на звезди, а на играчи с висока пазарна стойност и конвертируеми, както и на точните хора за точните места – като категоризацията става на базата на статистики и изграждане на профили на играчите.

Миналото лято Ливърпул купи 10 нови играчи за общо 133 милиона лири, като на практика преобрази отбора си.

Продаде четирима за общо 109 милиона, с което... реално финансира селекцията. При условие, че от наградни фондове именно „червените” бяха номер едно за годината със 101 милиона лири от Висшата лига, разход от 24 милиона лири за едно трансферно лято е нищожен към модерните стандарти.

Сезонът не бе успешен за Ливърпул на терена, но се очертава второ лято на добър бизнес. Клубът е пълен с млади играчи, които покачват цената си, а и идват нови такива.

Английският нападател Дани Ингс е на 21 г. и струва 3-4 милиона лири (ще реши трибунал), Фирмино е на 23 и цената му след 3-4 сезона вероятно ще е поне двойно над тези 25 милиона (с бонусите ще станат 29), които сега Ливърпул плаща на Хофенхайм.

Той се очертава партньор в атакатата на Бразилия за Неймар, което е огромен плюс във визитката му. Съответно – добавка към пазарната му стойност.

След Фирмино се задават Матео Ковачич, Карлос Бака, Натаниъл Клайн... Играчи в златна възраст (Ковачич и Клайн са на по 21), които ще струват около 55 милиона лири.

Селекцията няма да надхвърли 90 милиона като разход, а насреща имаме продажбите на Яго Аспас (6 милиона), приближаващ трансфер на Рахийм Стърлинг за 50 милиона в Сити, както и раздяла с Фабио Борини, Марио Балотели и Лукас Лейва, която ще донесе поне още 25 милиона. С други думи – маржът дадени и платени пари ще е минимален...

Ето това е бизнес планът на Фенуей.

Създаване и изграждане на играчи тип Луис Суарес – привлечен за 23 милиона, продаден за близо 80.

Стърлинг е следващият в редицата, догодина нищо чудно на пазара да е Филипе Коутиньо, който бе в идеалния тим на Висшата лига миналия сезон, въпреки че Ливърпул се провали. Бразилецът бе привлечен за 9 милиона от Интер, а сега струва вероятно поне 45 милиона. И става все по-добър.

С по една лятна продажба Ливърпул решава проблемите с привличането на играчи. Като се надява, че не винаги това ще има ефект, какъвто оказа раздялата със Суарес. Едва ли Стърлинг ще бъде незаменим...

Ако успее с Бака и Клайн, Ливърпул е решил всички най-важни проблеми в състава си за новия сезон.

Нападателна формация с Коутиньо, Фирмино, Бака и Стъридж означава много голове, а това бе проблем миналия сезон.

В защита нужда от привличане на централен защитник няма, защото той ще бъде решен с включването в първия състав на Тиаго Илори – лидер на младежите на Португалия, които правят много силно европейско в момента. Младежът е собственост на Ливърпул, но изкара сезона под наем в Бордо.

Дали Ливърпул ще е по-силен през новия сезон? Времето ще покаже.

Но със сигурност босовете са доволни поне от финансовите резултати. За първи път от 7 години клубът излезе на печалба и в това отношение стратегията на Фенуей е успех.

Остава такива да дойдат и на терена, след като титлата се изплъзна на косъм миналата година. 

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията