Лионел Меси от А до Я

Любопитни факти за един от най-добрите играчи в съвременния футбол

Sportinglife
Sportinglife 17:45 ч., 25 Юни 2015
0
4615
Getty Images

Аржентина

Страната, в която е роден и в която семейството му продължава да живее. Меси обаче не е играл професионално футбол там, а и не са малко онези, които смятат, че е длъжник на националния отбор.

Барселона

Клубът, който даде шанс на Меси да е това, което е. Колко е важен аржентинеца за настоящата философия на каталунците се видя в първата част на отминалия вече сезон когато Лео определено не бе във форма.

Восъчна фигура

През май восъчна фигура на нападателя на Барселона бе поставена в музея на мадам Тюсо в Ню Йорк. Изработката й отне почти четири месеца, а над нея работиха 20 скулптури. Там обаче Меси е облечен в екип на Аржентина.

Голове

Меси е най-резултатният футболист играл за Барселона с 412 гола в официални мачове, най-добрият реализатор в историята на Примера Дивисион с 286 гола и Шампионската лига с 77 гола и един от водещите голмайстори за Националния отбор по футбол на Аржентина с 46 гола. Меси е рекордьор по отбелязани голове за една календарна година – 91 (за клубния и националния отбор), за един сезон – 82 (за клубния и националния отбор) и за един сезон в Ла лига – 50

Доходи

Според последните данни на Forbes, доходите на Меси за последната година са в размер на $ 70,5 млн. От тях $ 48,5 млн са от заплати и бонуси, а $ 22 млн от рекламни договори. Лео има своя линия футболни обувки, той е ключова фигура в стратегията на adidas, има договор със Samsung и десетки други.

Ел Класико

През март миналата година Меси изпревари Ди Стефано при реализаторите в сблъсъка между Реал и Барселона. Аржентинецът сега има 21 гола в тези двубои, с три повече от Алфредо ди Стефано.

Златна топка

В колекцията на Меси има четири от престижната награда. Златните отличия допълват три награди „Златна обувка”.

Имидж

Напоследък аржентинецът често изненадва с имиджа си. Едва ли скоро някой ще забрави онова червено сако, с което се появи на една от церемониите по награждаване със Златната топка. Преди месеци пък Меси изненада с нова прическа, която бързо се превърна в хит сред почитателите му

Кристиано Роналдо

Големият съперник на Меси поне според журналисти, фенове, специалисти. Двамата не се уморяват да подобряват постижение след постижение, което допълнително разпалва съревнованието помежду им. В същото време си остават безкрайно различни в поведението си – Меси е скромен и избягва медийното внимание, Роналдо – напротив често попада под светлината на прожекторите и приема спокойно интереса към него.

Луис Енрике

Работата на Енрике с Меси не започна по най-добрия възможен начин като дори се говореше, че аржентинецът е поискал от ръководството на клуба да уволни наставника. В последствие, не без съдействието на клубната легенда Шави, двамата се разбраха и изведоха Барселона до требъл.

Марадона

Сравненията между двамата са неизбежни. Споровете кой е по-велик също. До момента на клубно ниво Меси безспорно е №1. Диего обаче има доста повече постижения с националния отбор. Двамата дори работиха за кратко заедно именно в националния отбор, но без особено голям успех.

Неплатени данъци

Един от малкото големи скандали, в които бе замесено името на Лионел Меси. През 2013 г. звездата и баща му Хорхе бяха обвинени, че са укрили данъци върху сума от 4 милиона евро, получена от рекламни договори на футболиста. След дълго разглеждане делото все пак стигна до съда, където Меси ще трябва да дава обяснения.

Отстраняване

Може и да е изненада за някого, но за почти 10 години, в които се състезава на високо ниво Меси има само един червен картон. Изгонен е в дебютния си мач за Аржентина през 2005 г. срещу Унгария. В този двубой Лео прекарва на терена само три минути преди да бъде отстранен заради нарушение.

Пеп Гуардиола

Треньорът с най-голям принос за развитието на Меси. Независимо, че от две години не работят заедно Гуардиола не спира да определя аржентинеца като най-добрия играч в света, а Меси от своя страна често обяснява, че е имал фантастични отношения с наставника

Росарио

Родният град на Меси е дал на футбола и други качествени футболисти като Анхел ди Мария, Елвер Банега, Езекиел Гарай и други. Самият Меси често казва, че би искал преди да приключи окончателно с футбола да играе и за клуб в Росарио.

Световно първенство

Последното участие на световно първенство сигурно още горчи на звездата на Барселона. На шампионата в Бразилия, Аржентина стигна до финал, но така и не успя да се справи с Германия. Изненадващо обаче Меси бе обявен за най-добър играч в турнира.

Татуировки

Последната е от март тази година и е посветена на Барселона. Преди това Лео си направи такива посветени на баба му, която го окуражава да започне да тренира футбол и на сина му Тиаго.

Фабио Капело

Всъщност кариерата на Меси можеше и да не започне в Барселона, а в...Ювентус.  През 2005 г. начело на бианконерите е Фабио Капело, който признава, че се е опитал да уговори Барселона да продаде аржентинеца. „Никога не бях виждал друг такъв футболист на неговите години.

Тогава бе само на 16. След мача, който играхме с Барселона разговарях с Рийкард и му напомних, че има трима чужденци и така или иначе трябва да се раздели с един от тях. Исках да купим Меси, но Барселона категорично отказа”, разказва самият Капело.

Хормон на растежа

Историята е до болка позната – на 13 г. лекарите откриват, че Меси се нуждае от скъпоструващо лечение с хормон на растежа. Нюелс Олд Бойс обаче отказва да направи това и тогава се намесва Барселона. Когато пристига в каталунската столица Лео е висок едва 137 см. Сега ръстът му е 169 см.

Цена

Според проучване на Международния център за спортни изследвания Меси струва повече от Кристиано Роналдо и Неймар взети заедно. Аржентинецът е оценен на 255,3-280,8 млн. евро, Роналдо е едва трети с цена от 113,3-124,7 млн), а Неймар – четвърти с 89,6-98,5 млн. евро. Втори е Еден Азар - 135,4-148,9 млн. евро.

Чарли Рексач

Човекът, подписал прословутата салфетка, за която се смята, че е първият договор на Меси с Барселона. Споразумението между клуба и родителите е постигнато в един от ресторантите на каталунската столица. И поради липса на друго място условията му са написани на салфетка.

Шампионска лига

Един от турнирите, в които Меси играе със страхотен успех. В 99 мача, всичките с екипа на Барселона, аржентинецът е отбелязал 77 попадения. Има спечелени и четири трофея

Щедрост

Благотворителността не е чужда на Лионел Меси. Той е посланик на добра воля на УНЦЕФ от 2010 г. и често отделя средства, за да подпомага различни каузи. През миналата година, например, даде 12 000 евро за изграждането на онкологичен център в Буенос Айрес.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията