Стърлинг е най-скъпият млад играч в Европа

Петима бранители в топ 10 на статистическия портал Сокърекс

Sportinglife
Sportinglife 13:45 ч., 07 Юли 2015
0
830
GETTY IMAGES

Рахийм Стърлинг е оценен на 35 милиона английски лири и е най-скъпият актуален играч в Европа до 21 години. Изследването е на статистическия портал Сокърекс, който комбинира фактори като възраст, позиция, настоящ клуб, вероятност играчът да бъде продаден, продължителност на договора, изиграни минути в последния сезон и склонност към контузии.

Стърлинг е на върха на списъка с приблизителна пазарна цена от 35 милиона лири, като толкова Ливърпул отказа от Манчестър Сити за крилото. 20-годишният нападател на Англия има контракт за още 2 години и половина, но не иска да преподпише. Срещу 50 милиона клубът му ще го пусне в Сити, като се очаква сделка да има в следващия месец.

Втори е Маркиньос, бранителят на ПСЖ, който е оценен на 27,8 милиона лири. Интересното е, че централният защитник все още не е титуляр във френския клуб, когато са здрави Тиаго Силва и Давид Луис. Но Маркиньос заигра още на 18 години с успех в Серия „А” с Рома, което показва, че качествата му са налице. Вече е в плановете и на Бразилия за първи избор като партньор на Тиаго Силва.

Номер 3 е Мемфис Депай, за когото Юнайтед плати около 28 милиона лири през юни на ПСВ. В тази класация оценката му е 23,8 милиона лири, но крилото от Холандия има потенциал да замести Анхел ди Мария на „Олд Трафорд”. Ако се случи, никой няма да си спомня за цената му.

Доменико Берарди, сензацията в Серия „А” със Сасуоло в два последователни сезона, заема четвърта позиция с цена от 21,6 милиона лири. Младият нападател се връща в Ювентус, откъдето бе преотстъпен на малкия клуб. Берарди вкара 33 гола в последните два шампионата на Италия.

Номер пет е Хосе Хименес, сензационно наложил се в Атлетико миналия сезон, на мястото на несменяемия дотогава Миранда. Централният защитник от Уругвай още няма 20 години, а бе титуляр за страната си на Копа Америка, като е оценен в класацията на 21,4 милиона лири. Диего Симеоне го взе в Атлетико само за 4 милиона, така че – удар като за световно!

Следва Хакан Чалханоглу от Байер Леверкузен, направил много силни игри в Шампионската лига, включително на осминафинал срещу Атлетико. Турският национал е оценен на 19,4 милиона лири, а бъдещето му е ясно – или в Байерн, или във Висшата лига.

Матео Ковачич е на седма позиция в десетката. Най-младият футболист, играл в мач от Шампионската лига (с Динамо-Загреб на 16 г.) вече се превръща в звезда в Интер, а трансферът му в Ливърпул изглежда въпрос на седмици. Оценен е на 18,5 милиона лири от Сокърекс, но „червените” ще трябва да платят поне 25 милиона, за да го вземат.

Левият защитник на Валенсия Хосе Гая дебютира срещу Лудогорец преди година и половина, а сега е един от най-търсените за трансфер от грандовете. Искат го Реал и Атлетико, а цената му според класацията е 18,3 милиона лири.

Девети в списъка е Люк Шоу, оценен на 18 милиона лири. Ако системата на Сокърекс е точна, то Юнайтед е загубил цели 15 милиона лири от този трансфер, тъй като плати за 19-годишния ляв защитник 33 милиона преди година на Саутхемптън.

Последен в десетката е най-обещаващият млад защитник на Испания – баскът Еймерик Лапорте, когото Барса и Реал опитват да измъкнат от Атлетик (Билбао). Оценката му е за около 17 милиона лири, но Билбао не го дава за под 40.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията