Изгубените таланти на футбола ни

В един момент те бяха в устата на всички, излязоха рано в чужбина, но... не се получи

Динко Гоцев
Динко Гоцев 09:05 ч., 08 Юли 2015
0
4757
Lap.bg

Трансферните новини това лято върнаха в мелницата на медийното пространство имена, които бяхме позабравили. Или са далечни като разстояние и в трудни за интернет браузване дестинации, или интересът към тях бе поспаднал чувствително с времето.

Но всъщност темата е интересна - за момчетата, които тук броим в един момент за топ таланти на България, шуми се за това колко отбори от чужбина ги искат, излизат съвсем млади и има всички предпоставки да станат звезди и основни играчи на националния...

Но не се получава.

Днес всички те имат нужда от рестарт (каква модерна думичка), след като преди време (предстои друга много актуална) ги припознахме като бъдещото "голямо нещо във футбола ни".

Спас Делев е в Берое, след като на 20 нижеше голове за ЦСКА, стана национал, елиминира Динамо (М) с невероятен мач в Русия и изглеждаше следващият нападател на България от добра класа.

ЦСКА го продаде за добри пари в Турция, като сумата е над 1 милион долара. Беше само на 22 и можеше... Не. Не стана - не игра редовно футбол в следващите 2 сезона и половина с Лас Палмас, ЦСКА, Локо (Пд) и сега ще опита отново в Стара Загора.

Други две имена, които ще гледаме в "А" група през есента са Атанас Курдов и Антон Карачанаков.

Първият излезе от школата на Левски и тръгна на 19 г. към Байер Леверкузен, отприщвайки сравнения с Димитър Бербатов. Заигра за дубъла на немския тим и се говореше, че е на крачка от първия.

Но Курдов не се оказа Бербатов и оттогава се скита немил-недраг, като направи силни мачове единствено във "В" и "Б" група с Ботев, както и един солиден полусезон със Славия. Сега се връща в родния Левски, но вече като 26-годишен нереализиран талант, а не като надежда.

Карачанаков изглеждаше като "златна кокошка" за ЦСКА до зимата и сякаш бе сигурно, че той ще е поредният трансфер навън след Ивайло Чочев. Но изненадващо реши да разтрогне с армейците, явно подлъган от агента си с обещания за голяма сделка.

Не стана - отиде в Балтика от втора руска дивизия и изигра към 7 мача за 5 месеца. Сега тихо потърси пристан в Славия, но ще започне от А и Б, а не от средата на азбуката, където го брояхме за вече утвърден и талантлив играч.

Съвсем недалеч от София, на около 400 км, Иван Бандаловски и Валери Божинов ще гонят Шампионска лига с Партизан, като само първият има шанс да е титуляр през сезона.

Бандата все пак се събра по средата на кариерата, която започна с гръмък трансфер във Фейенорд, но после тръгна надолу по пързалката. Игра няколко сезона в Локо и ЦСКА, където стигна и до капитан, но - познато, пак си тръгна с леко скандални нотки.

Сега се наложи в Белград.

Друг голям талант - вероятно най-големият като потенциал от всичко, което България е имала през новия век, остава енигма. Валери Божинов ще заиграе в 12-ия си различен клуб за 14 сезона.

През 2002-2003 г. светът гърмеше как едно 16-годишно момче играе без страх в Серия "А" и му предричаше бляскаво бъдеще.

Днес Божинов е по-скоро обект на лафове в социалните мрежи и от него никой нищо не очаква. Напук на логиката и статистиката - защото след близо 25 милиона евро, дадени за него в кариерата му, това би следвало да бъде добра инвестиция. Само Партизан обаче си знае защо я направи...

В Левски чакат и Исмаил Иса и Николай Димитров-Хичо, четем из медиите. Нищо чудно - и те се лутаха известно време из Ловеч, Молдова, Турция... без особена следа.

Така миналата пролет в синьо игра Валери Домовчийски, също от талантливото поколение, опитало вкуса на Шампионската лига. Домо бе продаден съвсем млад и за нелоши пари на Херта, но... днес никой не го иска. А не е стар.

Обръщаме поглед и към силните първенства на Англия и Португалия, където имаме двама представители-клетници.

Нито Симо Славчев, нито Александър Тонев имат бъдеще в Спортинг и Астън Вила. А станаха национали на по 20 години и имаха пред себе си целия свят.

Направиха и отлични трансфери в добри клубове, за които се знае, че развиват младия талант. Славчев няма мач за гранда от Лисабон, а след всички премеждия на Тонев при наема му в Селтик, сигурно е, че Вила само чака оферта за него.

Двамата не са стълбове в националния, както им предвиждахме преди 2-3 години. А таланти на ръба на това да изпуснат най-добрите години в кариерата си.

Дано съдбата реши да обърне вятъра и в платната на техните яхти. Иначе ще последват някои от гореспоменатите в тези редове.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията