8 големи провала на Бразилия

Селесао има и по-големи издънки от Копа Америка 2015

Sportinglife
Sportinglife 09:35 ч., 08 Юли 2015
0
1076
Getty Images

Турнирът Копа Америка все още приковава вниманието на фенове и специалисти, независимо, че една от най-популярните и престижни футболни надпревари е вече в историята.

Голямото разочарование тази година остана за Аржентина, които както и на световното първенство преди година, бяха на крачка от триумфа и за Бразилия, които дори не стигнаха до полуфиналите.

Драматичното отпадане на селесао обаче далеч не е най-голямата издънка в историята на тима.

Началото е поставено още през 1920 година когато на Копа Америка отборът губи с 0:6 от Уругвай.

Домакин на проявата отново е Чили, а участниците са само четирима – Бразилия, Чили, Уругвай и Аржентина. В турнира няма полуфинали и финали, всичко се решава в групата.

И там Уругвай стига до развръзката още в средата на двубоя. Селеасо не успява да отбележи дори почетно попадение, въпреки че през второто полувреме противника остава с човек по-малко заради контузия.

Резултатът обаче не е приет като голяма изненада, тъй като тогава Уругвай диктува футболната мода.

14 години по късно – през 1934 г., по време на приятелски мач с Югославия, Бразилия губи с 4:8.

Двубоят се играе непосредствено след отпадането на селесао още в първия кръг на световното първенство. Тимът на Югославия прави максималното да направи добро впечатление и да демонстрира добро ниво на европейския футбол. И успява, поне ако се съди по резултата.

През 1935 г. големият континентален съперник на Селесао – Аржентина също успява да нанесе кошмарно поражение на противника си.

Двубоят е част от специално създадения турнир на името на президента на Аржентина Хулио Рока. Четвъртото му издание се провежда в Бразилия и се състои от четири двубоя.

Срещата с „гаучосите” е в Рио де Жанейро, което прави загубата доста по-болезнена от последвалите в следващите две в годините – 1:5, 1:6. Тези два двубоя обаче се играят в Буенос Айрес и не правят същото впечатление в Бразилия.

Въпреки многото отличия, които бразилският тим има във витрината си, има и едно, което все още му липсва – олимпийското злато.

През 1996 г. за игрите в Атланта в състава на Бразилия са включени Роналдо, Ривалдо, Роберто Карлос и Бебето.

Отборът преминава успешно групите, справя се и с Гана на четвъртфинала, но на полуфинала се спъва в Нигерия. И то при условие, че 12 минути преди края на мача Бразилия води с два гола. В последната минута Кану успява да изравни за 3:3, а в продължението вкарва и победния гол.

В мача за третото място Бразилия прегазва Португалия с 5:0, а поражението от Нигерия и до момента остава загадка за специалисти и анализатори.

Също толкова мистериозно си остава поражението от Франция във финала на световното първенство през 1998 г.

Към груповата фаза Бразилия подхожда лежерно, но в плейофите тимът демонстрира шампионска форма.

Лидер на отбора е Роналдо, чиято звезда е току що изгряла. До финала той отбелязва 4 гола, но преди двубоя с Франция е покосен от загадъчен пристъп. Срещу домакините той е бледа сянка на себе си, а с майсторството на Зидан, Франция стига и до титлата след 3:0 в своя полза.

Четири години по-късно – на игрите в Сидни олимпийската селекция на Бразилия има нов лидер – Роналдиньо. Но и това не помага.

Проблемите започват още от началото на двубоя с Камерун от четвъртфиналите на надпреварата. Африканският тим води почти през цялото време на двубоя, но в добавеното време Роналдиньо изравнява. В 113-та минута на продълженията Камерун излиза напред с 2:1 и резултата се запазва до края

Година след това – през 2001 г. Бразилия отново отпада на четвъртфинал, но този път на Копа Америка и то от Хондурас.

Тимът напуска битката за трофея след като дори не успява да отбележи гол, а съперникът вкарва два за успеха с 2:0. Срамът е измит през 2002 г. след като Бразилия става световен шампион.

Последното тежко поражение на селесао е от преди почти година.

На Мондиал 2014 пред собствените си фенове тимът бе разгромен от Германия с 1:7. При това в полуфиналите...Шокът бе толкова голям, че мнозина още не вярват че разгромът е бил факт.

Източник: Sports.ru

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията