Томас Бертолд: Титлата в Италия бе по-трудна от тази в Бразилия

25 години от триумфа

Sportinglife
Sportinglife 13:50 ч., 08 Юли 2015
0
398
GETTY IMAGES

На днешния ден преди точно 25 години Германия стана за трети път световен шампион. Лотар Матеус бе във формата на живота си, а на финала Андреас Бреме вкара от дузпа за 1:0 срещу Аржентина на Диего Марадона.

Освен това титлата бе на една обединена Германия – съвсем малко време преди това Берлинската стена падна. Петима световни шампиони направиха трансфер в най-силното тогава първенство – Серия А. Матеус, Бреме и Юрген Клинсман подписаха с Интер, а Руди Фьолер и Томас Бертолд – с Рома.

25 години след титлата порталът „Шпорт 1“ направи интервю с Бертолд за италианското лято на Германия.

Помните ли как отпразнувахте титлата?

Събрахме се в хотела, където бе последният ни лагер край езеро Калтер. Мисля, че бяхме 16 или 17 души.

Преди турнира вярвахте ли, че ще го спечелите?

Разбира се, че всичко го вярвахме. Ние бяхме големият фаворит на световното. В отбора имаше невероятно много качество.

Кажете все пак няколко причини, които помогнаха за титлата.

На първо място – всеки искаше и вярваше в нея. На второ – всички бяхме в оптимална форма. Преди мондиала успяхме да се възстановим от тежкия сезон. В такъв турнир физическото състояние е от решаващо значение. И на трето място – по време на мондиала си изкарахме страхотно на брега на езерото Комо. Много е важно как се чувстваш.

Колко важна бе ролята на треньора Франц Бекенбауер?

Винаги е трудно да се отговори на такъв въпрос. Треньорът е може би най-важният човек в такъв турнир. По време на тези четири седмици трябва да държи високо духа, настроението и формата. И на първо място той да има настроение. Когато някой отпадне заради контузия или наказание, веднага трябва друг да влезе. Това се получи отлично при Бекенбауер.

По ваше време нямаше плейстейшън. Как се справяхте с настроението?

Така е (смее се). Например карахме водни ски. Националите ни от Интер понякога се прибираха у дома. А аз например ходих ту с Лотар, ту с Анди.

На същия ден Германия победи Бразилия със 7:1 миналата година. Това ли е най-великият мач на Бундестима?

Този двубой показа колко много проблеми има в бразилския футбол. Когато си домакин на световно и на полуфинала пуснеш седем гола...

Само слабостите на Бразилия ли доведоха до тази победа?

Те наистина бяха прекалено слаби. През 1990 година съперниците ни бяха от друг калибър. Холандците играха срещу нас като европейски шампиони с трите големи звезди от Милан – Рууд Гулит, Франк Рийкард и Марко ван Бастен. На полуфинала англичаните бяха звезрски трудни.

Източник: Sport1.de

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията