Рашийд е в миналото. А сега накъде?

Има ли наистина добър вариант за нов треньор на Григор?

Sportinglife
Sportinglife 14:20 ч., 08 Юли 2015
0
1403
Getty Images

Вчера Григор Димитров официално обяви раздялата с треньора си Роджър Рашийд "след дълъг размисъл". Реално, решението изглеждаше неизбежно още след поражението от Ришар Гаске в петък, което сложи край на мечтата поне за нов полуфинал на Уимбълдън.

Може би още тогава Димитров и екипът му са започнали да търсят отговор на логичния въпрос в този разочароващ сезон - а сега накъде?

Само в рамките на началните няколко месеца от сътрудничеството им, Рашийд изчисти играта на Димитров от крампите и досадните физически проблеми, а видимо се подобри и тактическата дисциплина на българина. Но с напредване на времето, започна да си личи, че естествения инстинкт към играта на Григор си противоречи твърде много с изискванията на австралийския специалист.

В резултат, Димитров нерядко се замисля за подбора си на удар, което му губи ценни секунди и безценни точки. Разбира се, този факт не премахва позитивите от работата с Рашийд, но след близо две години сътрудничество с австралиеца, Григор отново търси треньор, само че вече не като "млад талант".

На 24 г., Димитров се намира в период от кариерата си, в който задължително се нуждае от име, вече изградило няколко наистина големи звезди.

Проблемът е, че кръгът на елитните треньори в тениса е изключително стеснен, а дори Григор да се спре на някого, въобще не е сигурно, че ще срещне същото желание от другата страна.

Българинът си остава един от "най-горещите" таланти в мъжкия тенис, но вече смени доста наставници, което ще накара мнозинството от големите имена сериозно да се замислят, преди да заменят или съчетаят космическите си си коментаторски хонорари, за да пътуват целогодишно с Григор.

И все пак, ето някои от възможните варианти

1. Иван Лендъл

Железният Иван е перфектният пример за треньор, който е способен да изгражда шампиони. Лендъл превърна Анди Мъри от вечният №4 в света в двукратен шампион от Големия шлем и в първия британец, който вдигна трофея на Уимбълдън на за последните 77 г.

Постижение, с което самият Иван не може да се похвали след два загубени финала пред 1986-а и 1987-а. Лендъл обаче е известен с пословичната си омраза към дългите пътувания и именно поради тази причина сам прекрати работата с Мъри. Това изглежда като най-сериозната пречка, но пък Железният Иван е страхотен вариант за заместник на Рашийд.

2. Пол Анакон

Фабриката за шампиони Пол Анакон е друго от имената, които се въртят в рулетката за нов треньор на таланта ни. Американецът работи 7 сезон с Пийт Сампрас, в които го изведе до 9 трофея от Големия шлем, а после беше в ложата на Федерер, когато швейцарецът взе седмата си титла от Уимбълдън.

Роджър реши да се раздели със специалиста през 2013-а след три години съвместна работа, но пък направи контакта между него и Григор за двете седмици в края на 2014-а, когато Анакон водеше подготовката на българина. Тогава Димитров обяви, че двамата "отново ще работят под някаква форма" в бъдеще.

Американецът в момента не е обвързан с конкретен тенисист, но Димитров може би се нуждае по-скоро от човек с твърдия подход на Лендъл.

3. Дарън Кейхил

Третото име от групата "Pro Tennis Coach" освен Рашийд и Анакон, което се свързва с Григор е това на Дарън Кейхил. Бившият треньор на Хюит и Агаси със сигурност е способен да издигне играта на Димитров на ново ниво в тактически аспект, но при него се намесва факторът желание.

Кейхил има много сериозен в цифрово отношение коментаторски договор с гиганта ESPN по време на US Open, а и повечето му ангажименти около "Pro Tennis Coach" му осигуряват голяма гъвкавост. Спорно е дали Дарън ще иска да се впусне в календара на професионалния турнир, за да пътува с Григор...

4. Пийт Сампрас

Пийт Сампрас е едно от най-споменаваните имена сред желанията на българските фенове за нов треньор на Григор. "Димитров е най-добрият тенисист от следващото поколение", заяви по-рано през годината 14-кратният шампион от Големи шлем.

Двамата с Григор със сигурност поддържат контакт и са в добри отношения, а и Сампрас определено знае как се печелят важните битки на корта.

Пийт може да превърне сервиса на Григор в по-смъртоносно оръжие, но реално неговата феноменална игра на мрежата се основаваше на един почти животински инстинкт, койта американецът признава, че е започнал да формира още, когато е бил едва 12-годишен.
Трудно е да се предскаже, дали съветите на Сампрас ще паснат на идеите на Димитров, а и Пийт няма треньорски опит.

5. Франко Давин

Франко Давин изглежда като доста далечен вариант, но същевременно е човек, който знае как да формира шампиони. Специалистът в момента е обвързан с Хуан Мартин дел Потро, но гигантът наскоро претърпя трета поредна операция в лявата си китка и завръщането му на корта е под много сериозен въпрос.

С Давин в ложата си, Дел Потро стигна до трофея на US Open с последователни победи над Надал и Федерер и се изкачи до №4 в света преди вълната от контузии да спре впечатляващия му възход.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията