Литекс бутна Ганчев още по-силно към ЦСКА

Красимир Балъков едва ли ще е скоро треньор в Ловеч, но кой ще гой вземе?

Sportinglife
Sportinglife 15:15 ч., 10 Юли 2015
0
1671
Lap.bg

Литекс се провали със страшна сила. Да отпаднеш от отбор като Йелгава е не само срамно, но и кошмарно.

Горд и влюбен в успехите човек като Гриша Ганчев изглеждаше като сфинкс на стадиона в Ловеч.

За първи път от отпадането срещу Зимбру в началото на века Литекс не е преживявал такъв европейски срам.

Отпадането от неизвестните латвийци ще форсира два процеса. Първо Красимир Балъков едва ли повече ще е треньор на Литекс. Намекна го и директорът Стойчо Стоилов, който каза, че ще има големи промени.

Легендарният халф от четвъртите в света търпи нов треньорски провал и съвсем стеснява кръга пред отборите, които биха го назначили на работа.

Литекс е вторият български отбор пред Балъков след Черноморец.

В Бургас легендарната десетка се радваше на водопад от пари в златните години на Митко Събев. Но в нито един момент не направи Черноромец претендент за титлата. В чужбина Балъков изпадна с два отбора. И ако това бе предрешено с Кайзерслаутерн, то беше огромен провал в швейцарския Санкт Гален.

Балъков не успя по никакъв начин да наруши доминацията на Динамо (Загреб) в хърватския футбол, когато за десетина месеца водеше другия местен гранд Хайдук. Скоро едва ли ще чуем отново за треньора Балъков. Но това е по-скоро негов личен проблем.

Другият процес, който вече със сигурност ще бъде форсиран, е вниманието на Гриша Ганчев към ЦСКА.

Бизнесменът изгледа мача заедно с треньорския щаб на новия си тим. Тази вечер в Тетевен той вероятно ще отиде да гледа и контролата срещу Спартак (Плевен).

На стадиона в Ловеч в евродуела имаше не повече от 2000 души. А със сигурност приятелският двубой на ЦСКА, който в момента е с аматьорски статут, ще генерира по-голяма аудитория.

През 1999-а, обиден от отпадането с дузпи от Видзев (Лодз) на прага на Шампионската лига, Ганчев смени името на Литекс. Прекръсти го на Ловеч и дори се отдръпна временно.

Известен е с подобни маневри, когато усети силен шамар. В града на люляците се запитваха дали не е възможно да опита подобно нещо и сега. Само че в играта да бъде вкаран и ЦСКА. Звучи невероятно.

Но ако има и един процент възможност, Ганчев би опитал в първия кръг на новото първенство да види дерби ЦСКА – Лудогорец. Естествено домакинът би бил реално старият Литекс.

За такава идея с преименуване се говореше още преди два месеца. Тогава обаче Ганчев не бе склонен да се откаже от европейските турнири – шанс за спечелване на слава и пари.

Накрая благодарение на Балъков и отбора остана с бонуса за участие – 200 000 евро.

Но дори това да не стане (което е и най-вероятно), то Ганчев вече ще се концентрира още по-сериозно към ЦСКА. А не към онези 2000 по трибуните в Ловеч, които смело поискаха оставката на Балъков в края. Едва ли край покрития пост някой вече се интересува от съдбата на Бала, а Литекс скоро може да е само една 20-годишна интересна история.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията