Съботният спринт раздели пилотите

Люис Хамилтън иска още един старт през уикенда

Sportinglife
Sportinglife 10:35 ч., 10 Юли 2015
0
403
Getty Images

Лидерите сред пилотите във Формула 1 не са на едно мнение относно възможността от догодина състезателният уикенд в световния шампионат да включва два старта – класическото надбягване в неделя и в събота една спринтова надпревара.

По време на Гран при на Великобритания стана ясно, че Стратегическата група за развитие на Формула 1 обсъжда промени във формата на състезателния уикенд за догодина, които включват спринтово състезание в събота, което да е квалификация за неделния старт и в него да могат да участват и третите пилоти на отборите.

На практика, досега промените засягаха основно квалификациите, не и състезанията, които са в рамките на 2 часа или 305 километра пробег.

Бившият световен шампион Деймън Хил вече се изказа против идеята за спринтово състезание и обясни, че това допълнително ще обърка публиката, но всъщност такива стартове присъстват в много големи пистови шампионати, а в WTCC в неделя се провеждат две равностойни като пробег надпревари.

Оказа се, че действащите пилоти също не са на едно мнение относно евентуалната промяна.

„Обичам състезанията, но за някои неща държа много на традициите, така че не съм за това да има спринтово състезание в събота – заяви пилотът на Ferrari Себастиан Фетел. – Мисля, че една Голяма награда, трябва да има определен формат. Знам, че в момента се обсъжда идеята за квалификационно състезание, но мисля, че това ще отнеме част от неделния спектакъл. Мисля, че Формула 1 има други проблеми в момента, а не дали ще има състезание в събота или не.”

И Фетел не пропусна да напомни за забраната на ФИА за смяна на дизайна на каските на пилотите в хода на сезона, което засегна най-сериозно него и той дълго време се оплаква от това решение.

„Мисля, че трябва да мислим за истинските проблеми – като дизайна на каските”, пошегува се Фетел.

В същото време Нико Розберг от Mercedes призна, че шефовете на спорта имат право да търсят по-интересни решения за феновете, но също е на мнение, че едно съботно състезание ще излезе извън традициите на Формула 1.

„В DTM направиха нещо подобно и мисля, че се получи много добре, тъй като едно такова състезание дава повече на феновете – обясни Розберг. – Така и така сме на пистата, защо да не участваме в още едно състезание. Нали така?

„Единственото нещо, за което съжалявам е, че подобно решение ще отдалечи формата на състезателния уикенд от традициите във Формула 1. Това е най-сериозното нещо, което ме притеснява.

„Това е като изведнъж турнирите в Големия шлем в тениса да станат седем. Това би смутило хората, всички знаят, че турнирите от Големия шлем са четири, от 50 години е така и това няма да се промени. Така че, това е тема, която изисква внимателни действия.”

Но световният шампион Люис Хамилтън е на съвсем друго мнение. Британецът приветства евентуалната промяна на състезателния уикенд и обясни, че за първи път ще пробва нещо ново от 2007 година насам, когато дебютира във Формула 1.

„Ще съм много щастлив ако се промени нещо, от девет години няма нищо ново по отношение на програмата ни през състезателните уикенди – заяви Хамилтън. – Всеки ден е едно и също години наред. Ако се измисли нещо в събота след квалификацията – едно състезание, то това ще направи целия уикенд по вълнуващ.

„Не мисля, че ще мога да понеса формата на състезателния уикенд без промени в близко бъдеще.”

В същото време, Фернандо Алонсо е един от малкото пилоти, станали свидетели на поредицата промени в квалификациите в средата на първото десетилетие на новия век. И испанецът е уверен, че пилотите могат да се справят с всяко ново нещо, включено в правилата.

„Все още няма окончателно решение – уточни Алонсо. – Само чуваме различни слухове, но каквото и да е решението, ние ще се адаптираме, нямам никакви съмнения.”

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията