Ключовият детайл: Сервисът на Маестрото срещу ретура на Анди

Джокович има наглед лесна задача

Sportinglife
Sportinglife 11:00 ч., 10 Юли 2015
0
404
GETTY IMAGES

Последният мач между тях беше истинска катастрофа за Анди Мъри. Роджър Федерер се подигра с шотландеца на негова територия, давайки му един-единствен гейм след смазващото 6:0, 6:1 на миналогодишния финален Мастърс на АТР в Лондон.

Мъри приел философски загубата, но хората от щаба му били изключително притеснени. В края на 2014-а за някои от обкъжението на шотландеца изглеждало така сякаш кариерата му никога няма да се върне на нивото да е конкурентноспособен на топ играчите във веригата.

"Резултатът определено беше неудобен. Хората от щаба ми и тези около мен бяха много притеснени след този мач, но аз останах доста спокоен", твърди шотландецът. "Върнах се назад през седмиците - към другите ми мачове в "O2", към мачовете с Новак в този период и се питах къде греша срещу топ съперниците и какво трябва да направя, за да си върна нивото и да се конкурирам с тях."

"Мислех по този начин и се опитвах да съм рационален. През новия сезон изиграх някои изключително добри мачове в Австралия. Загубата от Федерер определено бе трудна, но се опитвах да я преодолея по най-правилния начин."

Осем месеца по-късно Мъри отново се изправя срещу Маестрото, а победата ще е с цената на финала на Уимбълдън - Меката на тениса, която Анди успя да покори през 2013 г.

До момента той радва публиката на домакините с тениса, който играе, но срещу Федерер, законодателя в Лондон, ще трябва да прибави щипка екстра класа и агресия, за да успее.

Да се пробие Роджър през последните месеци е трудно начинание. Може би ключов ще се окаже детайлът - сервисът на Федерер срещу посрещането на Мъри.

Ако швейцарецът продължи да доминира така подчертано в собствените си подавания, той ще има свободата и спокойствието да притиска Анди на ретур. Ако Мъри успее да поставя под напрежение Роджър, когато посреща, той ще се чувства по-леко притиснат на свой сервис.

Публиката в Лондон обича смелите и агресивните, а за да успее, Анди Мъри ще трябва да заложи на тази тактика.

Голям плюс за него ще е подкрепата на публиката, но Маестрото е достатъчно обичан навсякъде по света.

"Надявам се, че ще получа добра подкрепа в петък. Така е през целия турнир и през всички години тук. Роджър е много популярен навсякъде по света, така че няма да се чувства така сякаш няма никого зад гърба си."

Световният №2 е със седем титли от Уимбълдън и ако отново триумфира, ще изпревари Пийт Сампрас, ставайки най-успешният тенисист на "свещената трева".

"Това зависи от много неща. Дали иска да продължи или не. Удивително е, че успя да се задържи на върха толкова дълго време. Има над 1,000 победи, което е впечатляващо", завърши Мъри.

Другият финалист ще бъде определен от мача Новак Джокович - Ришар Гаске, а на пръв поглед задачата на световния №1 е лесна.

Ноле води с 11:1 в общия баланс срещу французина, а единствената победа на Гаске датира от 2007 г. на финалния Мастърс. Сърбинът е спечелил 20 от последните 21 сета срещу този съперник, като за последно го победи на Ролан Гарос миналия месец.

Гаске ще се нуждае от целия си игрови арсенал и късмет, за да се надява на нещо срещу Джокович. Ключово, може би, ще е да влиза първият му сервис, защото на втори срещу Ноле си е чисто самоубийство.

Но нека не забравяме, че двамата никога не са се срещали на трева, а Гаске елиминира Стан Вавринка, който от своя страна спечели Ролан Гарос, убивайки мечтата на Новак...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията