Уилямс се върна на трона на Уимбълдън и затвори втори „Серина шлем“

Световната №1 спечели с 6:4, 6:4 срещу Гарбине Мугуруса

Sportinglife
Sportinglife 18:00 ч., 11 Юли 2015
0
547
GETTY IMAGES

Каква тенисистка, каква шампионка!

Серина Уилямс за шести път в кариерата си триумфира на Уимбълдън след 6:4, 6:4 над Гарбине Мугуруса, която играеше първия си финал от Големия шлем и го превърна в един наистна зрелищен двубой.

Световната №1 беше толкова погълната от битката на корта, че след последната точка дори не разбра, че мачът е приключил и трябваше да го чуе от съдията на стол, за да започне да празнува.

Серина е най-възрастната шампионка в Големия Шлем

Серина Уилям спечели шестата си титла на Уимбълдън на 33 години и 288 дни, с което се превърна в най-възрастната шампионка в Големия шлем.

Досегашният рекорд принадлежеше на Мартина Навратилова, която през 1990-а взе трофея в Лондон на 33 г. и 263 дни.

Американката за втори път в кариерата си успя да затвори т.нар. "Серина шлем", а именно да триумфира последователно в четирите турнира от Големия шлем, но не в рамките на една календарна година.

В добавка, Уилямс вече притежава 21 трофея от Шлема и се намира само на един от рекорда на друга легенда в женския тенис – Щефи Граф.

Ако го изравни с титла от US Open, това ще е равносилно и на Голям шлем, което след днешното представяне на световната №1 съвсем не звучи невъзможно.

Мугуруса стъпи много здраво в двубоя и със серия от впечатляващи ретури проби веднага в 8-минутен откриващ гейм с общо четири брейкпойнта.

Серина бързо намери ритъма в началния си удари и започна все повече да натиска 21-годишната си съперничка. Гарбине веднъж се върна от 15-40, за да направи резултата 4:2, само че Уилямс наложи шампионската си воля в следващите минути с 4 поредни гейма прати сета на сметката си с 6:4.

Световната №1 потегли неудържимо във втория сет и за 19 минути си подсигури два пробива аванс за 5:1.

Тогава обаче, Уилямс се отпусна и изигра ужасен за стандартите й гейм, в който допусна рибрейк на нула. Мугуруса сграбчи шанса си и не само, че намали за 3:5, а отново имаше три шанса да удари сервиса на Уилямс.

В този момент Серина пласира няколко поредни зверски начални удара и дори стигна до мачпойнт, само че испанката бързо го заличи, след което материализира петия си брейкпойнт с форхенд уинър за 4:5.

Този гейм изхаби твърде голяма част от психологическия запас на Мугуруса и с рибрейк на нула в следващите минути, Уилямс грабна трофея след 3-годишно прекъсване.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията