Ловеч и космополитът Люпко – епизод III

Роден в Босна, играл в Хърватия, сърбин по душа – Петрович е уникална фигура

Sportinglife
Sportinglife 16:20 ч., 12 Юли 2015
0
780
Lap.bg

Люпко Петрович се завърна в Ловеч, където обяви за цел веднага и без замисляне – титлата. На 68 години сърбинът изобщо не е престарял, а гладът му за футбол не може да бъде подценяван.

Всички помним 1991 г. и онзи миг, в който Дарко Панчев изстреля топката във вратата на Олмета от решителната дузпа. Цървена звезда с треньор Люпко Петрович стана европейски шампион.

Това е Петрович

Роден през 1947 г. в Брушница Велика, Босна и Херцеговина.

Играл за Осиек от 1967-а до 1979 г., после и в Щатите и Канада.

Треньор: Осиек, Еспаньол, Спартак (Суботица), Югославия до 18 и 21 г., Войводина, Рад, Цървена звезда, Еспаньол, Пенярол, ПАОК, Олимпиакос, Грац, Ал Ахли, Шанхай Шенхуа, Левски, Гуоан, Литекс, ОФК Београд, Хърватия Сесвете, Локомотива, Тапаз, АРП (Руанда).

Шампион на Европа със Звезда през 1991 г. след победа с дузпи над Марсилия във финала в Бари.

Това е върхът в една кариера, в която титлите и купите не са толкова много. Люпко е бил три пъти шампион в родината – с Войводина и Звезда на Югославия, а със „звездашите“ веднъж и на Сърбия. Печелил е титла и у нас с Левски, както и 2 купи на Сърбия, 1 на България с Литекс и една на Китай с Гуан.

За 33 години треньорска кариера, това не е чак толкова знаменита визитка. Ако я нямаше тази Купа на шампионите – лъскавият трофей с големите уши, бихме казали, че това е един сносен сръбски треньор...

Но Люпко е много повече от това. Космополит, широка душа, ерудит, човек – океан от знания за футбола...

Като играч изкарва почти цялата си кариера в Осиек, Хърватия. Роден е в сръбската част на Босна и Херцеговина – градчето Брушница Велика, което тогава е част от Югославия, а днес от Република Сръбска в Босна. Познава манталитетът на всички народи в бившата република СФРЮ, но остава сърбин по дух и кръв.

Преди година бе на път да поеме Сараево, но ден след първата му тренировка с отбора местен вестник публикува снимка – Люпко и Аркан, като военният лидер от кървавите битки в Югославия му показва как да зареди автомат.

Сараево и Люпко веднага се разделиха, за да няма напрежение около клуба и треньора. Петрович се закле, че отношенията му с Аркан изобщо не са били близки и се зачуди къде е направена снимката. Оказа се, седмици по-късно, че не е истинска.

Люпко се появи у нас в годините, в които Мтел и Майкъл Чорни опитваха да напомпат Левски с пари и силни играчи до групите на Шампионската лига. Не успяха, но сърбинът донесе паметен европейски успех на Хайдук.

В Ловеч Гриша Ганчев го доведе за първи път през 2003-а, а още в първия сезон старата лисица му донесе купата на България. Завърна се през 2005-а, изкара два сезона, като постигна европейски пробив с футбол напролет в Купата на УЕФА.

Бохем, сладкодумен, с огромен арсенал от знания за играта, той е един от изпитващите инструктори на УЕФА за лицензиране на млади треньори. Познат в целия свят, след като е водил 20 отбора на 4 континента – Европа, Азия, Африка и Южна Америка (Пенярол, 1992 г.).

Петрович се закани да гони титла, което в условията на първенството ни днес изглежда доста трудно. Но със сигурност ще направи сезона с една идея по-интересен. Фигура, която има харизма и носи футболно обаяние.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията