Магията на Федерер не проработи и Джокович е шампион

Ноле не остави съмнения в превъзходството си

Sportinglife
Sportinglife 20:40 ч., 12 Юли 2015
0
494
GETTY IMAGES

Ролан Гарос е турнирът, който все се изплъзва от ръцете на Новак Джокович, но "свещената трева" на Уимбълдън става все по-любима на световния №1.

Въпреки че сърбинът загуби класически тайбрек, в който изпусна 7 сетпойнта, той надделя със 7:6(1), 6:7(10), 6:4, 6:3 над Роджър Федерер, печелейки третата си титла на "All England Club" и общо девета от Големия шлем.

Статистиката

Джокович Федерер
асове 13 14
двойни грешки 1 3
вкаран първи сервис 95 от 145 = 66% 94 от 141 = 67%
спечелени точки от
първи сервис 70 от 95 = 74% 70 от 94 = 74%
спечелени точки от
втори сервис 30 от 50 = 60% 23 от 47 = 49%
печеливши удари 46 58
непредизвикани грешки 16 35
спечелени точки при
посрещане 48 от 141 = 34% 45 от 145 = 33%
реализирани възможности
за пробив 4 от 10 = 40% 1 от 7 = 14%
спечелени точки на мрежата 20 от 34 = 59% 42 от 58 = 72%
времетраене 175 минути

Така Ноле вече е еднолично на петата позиция във вечната класация, като пред него са само Роджър Федерер (17), Рафаел Надал (14), Пийт Сампрас (14) и Бьорн Борг (11).

След разочарованието в Париж, големият въпрос бе дали Джокович ще може да се вдигне отново.

Но за неговата психика може да се напише учебник, в която достойно място да заеме и главата, посветена на тазгодишния Уимбълдън. От драмата срещу Кевин Андерсън и измъкването между капките - до тоталната доминация на финала срещу съперник, сочен напълно заслужено за най-великия в историята на играта.

Със спечеления финал в Лондон Джокович изравни по титли своя наставник Борис Бекер, който също има три титли от "свещената трева".

Но докато Мистър Бум-бум громеше съперниците с тактика сервис-мрежа през 80-те години на миналия век, Джокера налагаше волята си с агресивна игра от основната линия и изключителна защита, а когато ставаше напечено - разчиташе на фирменото си сервиране.

Именно със сервиса си Роджър Федерер раздели прогнозите преди големия финал, а повод за това беше представянето му на полуфиналите срещу Анди Мъри.

Маестрото показа изумителен начален удар и почти безгрешна игра, която обаче не успя да пренесе и в най-важния мач. Швейцарецът бъркаше прекалено много, като голям брой от грешките му дойдоха на наглед удобни топки.

Бекхендът не работеше изобщо и тези 35 непредизвикани грешки, които отчете статистиката, в крайна сметка натежаха много за крайния изход.

Но в началото нямаше индикации за подобно развитие. За целия турнир Федерер бе пробит само веднъж и когато осъществи брейк за 4:2 в първия сет, мнозина си помислиха, че изходът му е предрешен.

Джокович обаче набързо потвърди репутацията си на най-добрия посрещач в света и осъществи моментален рибрейк, въпреки че ключовата точка в седмия гейм бе едно сбъркано от Федерер бекхенд воле.

Ноле показа още веднъж желязна воля, след като отрази два сетбола в 12-ия гейм при 6:5 за швейцареца, след което буквално го помете в тайбрека, давайки му само една точка.

Когато сърбинът достигна до точка за спечелването и на втория сет при 5:4, Маестрото изглеждаше в сериозна беда. Той обаче отново докара нещата до дълъг гейм, само за да се окаже изоставащ с 3:6.

Ноле: Федерер е страхотен шампион

"Винаги е страхотна привилегия да играя с Роджър. Мачовете срещу него са едно от най-големите предизвикателства за мен, особено на централния корт на Уимбълдън.

Той е страхотен шампион. Направил толкова много за нашия спорт, на корта и извън него. Много играчи от моята генерация са му се възхищавали и са опитвали да следват стъпките му", заяви Джокович след финала.

"Бях настроен, че той ще играе по най-добрия начин, защото Роджър го прави винаги, когато има значение.

Той винаги те притиска до край и те кара да работиш здраво за всяка точка. Знаех, че няма да получа нищо даром, а трябва аз да спечеля срещата. Това добави повече напрежение за този финал", добави сърбинът.

"За подобни мачове работиш всеки ден. Чувството е прекрасно. Още от дете мечтаех за титлата на Уимбълдън, да вдигна този трофей на най-големия турнир в нашия спорт, на най-голямата сцена", каза още той.

Роджър обаче е преживял всичко в тениса и не се предаде. Добра се до обрат, а публиката на централния корт видя най-дългия тайбрек от 2000 г. насам, когато Пийт Сампрас загуби със същия резултат (10:12) от Пат Рафтър. Но американецът тогава, както и Джокович в неделя, излезе победител с 3:1 в сетовете.

Новак пропусна две точки за пробив още не старта на третия сет, пропилявайки рутинен за него минаващ удар от бекхенд, след което Роджър върна услугата, бъркайки форхенд на брейкпойнт във втория гейм.

Когато сърбинът проби за 2:1, след като изоставаше с 15:40, Роджър не успя да се възстанови и драмата от първите два сета не бе повторена.

Четвъртият сет бе формалност и с нови два пробива Джокович приключи мача за 3 часа игра, като не остави съмнение в превъзходството си.

Така ден след триумфа на Серина Уилямс при жените, не успяхме да станем свидетели на още един 33-годишен тенисист, който вдига титла от Големия шлем.

Все пак Роджър има 17 и на този етап изглежда недостижим по този показател, но 18-та отново се изплъзна от ръцете му и за верните му фенове остава все по-малка надежда да видят как влиза във витрината му.

Федерер не успя да пренесе магията, която сътвори на полуфинала, но истинската магия се крие в това, че на тази възраст все още играе финали и има опоненти като Новак Джокович - новият стар крал на Лондон.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията