А някога ги биехме с по 4:1...

13 години по-късно футболът ни върви стремглаво надолу и на никой не му пука

Джони Кейджов
Джони Кейджов 08:55 ч., 17 Юли 2015
1
1194
Lap.bg

През 2002 година ЦСКА и Левски тръгваха за слава из европейските турнири. Естествено със закачките един срещу друг.

Преди 13 години в България дойдоха Брьондби и Динамо (Минск). Като непоставени. И преклониха глава с по четири гола.

Левски срази датския гранд с 4:1 в София и си гарантира класирането преди реванша. ЦСКА отвя с 4:1 като гост Динамо в Минск и обезмисли втория дуел в София.

Снощи същите два съперника, които никога не са били европейски страшилища, пристигнаха като фаворити в източната част на България и си тръгнаха с чудесни резултати.

Брьондби показа, че е по-силният отбор от Берое. Победи с 1:0 в Стара Загора и едва ли може да стане чудо на реванша. Черно море поведе на Динамо, допусна изравняване – 1:1.

Някой ще каже, че това е не толкова лош резултат. Донякъде ще е прав. Но с повечето положения, гола на чужд терен и миналогодишното участие в групите на Лига Европа фаворит е отборът от Беларус.

Адмирал Спасов трябва да направи чудо като във финала за купата на България, за да сложи триумфално шапката и сакото от 30 май.

Футболът ни върви стремглаво надолу и на никого очевидно не му пука.

Преди 13 години бе немислимо наш тим да участва в първия предварителен кръг. Днес четирите ни евроучастника изиграха седем двубоя в най-ранните стъпала и спечелиха скромни две победи.

Единствено литовският Атлантас се оказа прекалено слаб за Берое. Срамота е Литекс да отпадне от тим като латвийския Йелгава. Срамота е Лудогорец да пада у дома от молдовския Милсами.

Две години поред тимът от Разград ни оставяше на футболната карта благодарение на скъпия си проект. А ако той сега се провали?

Седмица преди да завърши месец юли България ще е вън от Европа.

Не, България е вън от футбола. Под шапката на държавите от бившия СССР, които биехме без проблеми. Само да припомним, че за пет години между 1998-а и 2002-а ЦСКА отстрани три беларуски отбора, допускайки едно единствено равенство.

Отвя амренския Пюник, украинското старшилище Шахтьор, молдовския Конструкторул. А последният запомнящ се мач в Европа е отстраняването на прескъпия Динамо (Москва).

Левски също нямаше проблем с тимове от този регион – грузинци, казахстанци, латвийци... Литекс пък направи на пух и прах последния финалист от Лига Европа – Днипро. При това на неговия стадион.

Пак някой може да сложи контрата – ЦСКА и Левски се посрамиха с Мура и Иртиш. Прави ще са.

Но нали България ликува, че се е разчупил двуполюсния модел. Фаворитите на букмейкърите за титла са Лудогорец и Берое. Сори, но когато „червени” (станали аматьорски) и „сини” са толкова слаби, футболът ни също е на такова дередже.

Днес започва първенството, а БФС цинично ни информира, че очаква то да е изключително атрактивно без ЦСКА и Локомотив (Сф).

Нека господата от софийската ул. „Иван Асен II” да публикуват статистика на посещаемостта в първия кръг в понеделник. Със сигурност ще има един пълен стадион – трихилядният в Коматево, където е мачът Ботев – Левски. След това?

Стартът ще е пред повече от 1000 души единствено, ако дойдат фенове на Локо (Пд), за да гледат своите „старци разбойници” Александър Тунчев, Мартин Камбуров и Кирил Котев срещу Славия.

„Белите” са ясни – стотина души. Горе-долу такава ще е посещаемостта на голямото дерби Литекс – Лудогорец. В Ловеч рядко се събират много хора, а след европровал – съвсем. В 21 часа в неделя вечер едва ли ултрасите на Берое ще са много екзалтирани от гостуващия Монтана.

И може би само добрият стар завърнал се в елита Пирин ще предизвика по-сериозен интерес у дома срещу Черно море. Глобално единствено Ботев – Левски може да предизвика сериозна тв аудитория. И кое му е атрактивното?

Вместо да обяснява колко много работи за футбола (не само в България, а и по света), Борислав Михайлов най-добре да отскочи на дълги курсове из бившите съветски републики.

Защото когато го нямаше и начело бе покойният Иван Славков, ги биехме под път и над път. А сега палачинката се е обърнала със страшна сила. И ни изгаря до червено.

1 коментара

1 Виктор Ц. 18.07.2015 03:36:06
1 0

Вижте сега .. има огромна разлика .. за мен тази статия колкото е абсолютно вярна , толкова е и глупава . На времето е било много различно . Сега в България се набляга на чужденци . Не е вярно ,че нямат сърца за отбора ,но когато идват и веднага почват Европа не може да се очаква нещо огромно . Само Лудогорец си гради отбор от години , макар че с този тренъор и те тръгнаха на кино . Черно Море направиха добър резултат , а Берое наистина е нормално да паднат . Дано Черно Море играят така и в реванша а Берое да излезнат променени . Колкото до Лудогорец , трябва да излезнат и да ги размажат в Молдова.

Твоят коментар:

Close Обратно към статията