Кой ще бъде №1?

УЕФА публикува списъка с най-добрите за сезон 2014/15

Sportinglife
Sportinglife 09:10 ч., 17 Юли 2015
0
1035
Getty Images

Петима футболисти на Ювентус, трима на Барселона и по един на Челси и Реал (Мадрид) са „отличниците” на сезона, поне според европейската футболна асоциация – УЕФА.

От там вече оповестиха списъка с най-добрите 10 играчи на последния сезон, от който ще бъде избран и победителя и носител на тазгодишния приз, връчван от Мишел Платини в навечерието на двубоя за суперкупата на Европа.

Ето и номинираните. 

Еден Азар (Белгия, Челси)

Азар направи истински фурор в последния сезон. Под вещото ръководство на Жозе Моуриньо белгиецът стана лидер на Челси.

Азар взе участие във всички 38 мача от Висшата лига на своя тим и събра в тях 23 точки по системата „гол+пас”. Три гола и две асистенции пък е постижението му в Шампионската лига. Шампион на Англия и носител на Купата на лигата.

Дори съперниците му признават, че ако продължава така съвсем скоро Азар ще е сред сериозните претенденти за Златната топка. Още повече че е едва на 24 години.

Джанлуиджи Буфон (Италия, Ювентус)

Буфон е от играчите, които демонстрират, че с времето не просто не остаряват, а дори напротив – сякаш стават все по-добри. На 37 години той намира в себе си сили да атакува нови върхове.

За последния сезон той стана шампион на Италия, при това за шести път, носител на Купата на Италия – за втори път, и игра финал в Шампионската лига.

Неговият Ювентус стигна до последния двубой в престижната надпревара за първи път от 12 години. За съжаление обаче не успя да вземе трофея, защото съперникът му – Барселона се оказа по-силен. Но и в този мач няма как претенциите да са към Джанлуиджи Буфон, защото дори в него той бе лидер на своя тим.

Артуро Видал (Чили, Ювентус)

И той бе сред лидерите на „бианконерите” през последния сезон. Именно неговото попадение срещу Монако осигури участие на Ювентус в полуфиналите на Шампионската лига.

Заедно с Чили пък спечели Копа Америка, макар че за УЕФА този турнир няма кой знае какво значение. Е, именно там Видал бе заловен да шофира след употреба на алкохол, но и това едва ли ще се отрази на избора.

Лионел Меси (Аржентина, Барселона)

Присъствието на суперзвездата едва ли е изненадващо. Лео може би ще изпадне от списъка с най-добрите само тогава когато прекрати кариерата си.

Доказателство е и този сезон, който Меси не започна по най-добрия начин. През януари треньорът на Барселона Луис Енрике дори си позволи да го замени в един от мачовете от Ла Лига.

Меси реагира гневно и всички заговориха за грандиозен скандал в клуба. Впоследствие обаче треньор и играч си стиснаха ръцете и аржентинецът се завърна на обичайното си ниво.

През сезона той отбеляза 58 гола в 57 двубоя. В първенството бе един от водещите реализатори заедно с Неймар и Кристиано Роналдо. На клубно ниво с Барселона Меси спечели всичко възможно – първенството, Купата на Краля и Шампионската лига.

Неймар (Бразилия, Барселона)

Първият си сезон в Барселона Неймар използва за адаптация, във втория вече блестеше с пълна сила. Заедно с Меси и Луис Суарес изградиха фантастично нападение, което трудно може да се види в друг отбор.

За целия сезон триото отбеляза впечатляващите 122 гола във всички турнири.

И въпреки че не е толкова резултатен като Меси и отбеляза едва 39 гола, мнозина считат Неймар за наследник на дребничкия аржентинец.

Андреа Пирло (Италия, Ювентус)

Пирло, както и Буфон, е сред футболистите неподвластни на времето. На 36 години Андреа бе сред водещите играчи на Ювентус, помогна много за спечелените трофеи и за участието във финала на Шампионската лига.

Естествено, позагубил е малко от скоростта си, но не и от своята гениалност. Пасовете му са все толкова точни, а изпълненията му от пряк свободен удар често се превръщат в попадения.

От следващия сезон обаче Пирло ще демонстрира класата си в САЩ и в тима на Ню Йорк Сити, където са готови да го превърнат в една от суперзвездите на Мейджър Сокър Лигата.

Пол Погба (Франция, Ювентус)

Доказателство за силния сезон, който Погба изигра е огромният интерес, който през този трансферен прозорец проявяват клубове от цяла Европа.

Най-настоятелни изглеждат от Барселона. Още сега каталунците са готови да предложат на Ювентус солидна сума за подписа на футболиста. Говори се за почти 80 милиона евро, а Пол е едва на 22 години.

Въпреки младостта си обаче французинът е един от най-добрите, ако не и най-добрият опорен халф в света в момента. Той има всичко – скорост, мощ, правилен поглед върху играта и великолепен силен удар. И вече е трикратен шампион на Италия с Ювентус.

Кристиано Роналдо (Португалия, Реал Мадрид)

Присъствието му в списъка не изненадва никого, точно като това на Меси.

Голямото им съперничество все още не е приключило, а Кристиано си остава един от най-добрите независимо, че през този сезон с Реал не успя да спечели нито един трофей.

Това не му попречи да бележи и да стане голмайстор №1 на испанското първенство. В Шампионската лига има на сметката си 10 попадения. Изпревари Меси като отбеляза 61 гола във всички двубои от сезона при това в едва 54 изиграни мача.

Луис Суарес (Уругвай, Барселона)

Едва ли друг играч може да се похвали с толкова силен първи сезон в новия си отбор. Луис отбеляза най-малко попадения от атакуващото трио на Барселона – едва 25.

Но пък щедро раздаваше асистенции на своите партньори Меси и Неймар. В дебютния си сезон Суарес стана шампион на Испания, носител на Купата на краля и триумфира в Шампионската лига.

Карлос Тевес (Аржентина, Ювентус)

Въпреки че се озова в Ювентус на достатъчно солидна за футбола възраст и с куп скандали зад гърба си, Тевес не си позволи да се разконцентрира в нито един момент от този сезон и отбеляза сериозен брой попадения.

Той бе един от водещите реализатори на серия А с 20 гола, още седем са головете му в Шампионската лига. Един от играчите със сериозен принос за участието на „бианконерите” във финала на престижния турнир.

От новия сезон ще играе в родния Бока Хуниорс като според специалистите именно там Тевес ще приключи кариерата си.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията