Ботас сменя Райконен във Ferrari

Скудерията плаща 12 милиона евро на Williams за финландеца

Sportinglife
Sportinglife 09:05 ч., 17 Юли 2015
0
409
GETTY IMAGES

Според няколко надеждни източници от Италия, Ferrari ще вземе Валтери Ботас от Williams на мястото на последния световен шампион на тима Кими Райконен.

Според вестник Corriere dello Sport сделката е вече факт и от Скудерията са платили 12 милиона евро, за да освободят Ботас от договора му с Williams за следващия сезон.

Предполага се, че Ferrari трябва да упражни опцията си да задържи Райконен за догодина до 31 юли. В същото време Williams има договор с Ботас за още един сезон и освобождаването на Валтери вече е било договорено между двата отбора. Навремето сър Франк подписа с Ботас за пет години, а сега тече четвъртият сезон от контракта му.

За последно Райконен и шефът му Маурицио Аривабене заявиха, че вече няма да обсъждат темата с оставането на финландеца в тима, а Аривабене допълни, че съдбата на пилота ще зависи от представянето му в следващите стартове.

Кими има договор с Ferrari до края на този сезон, а опцията за удължаването му е изцяло в полза на отбора.

Тези 12 милиона евро ще са сериозна финансова инжекция в бюджета на Williams, а Ботас получава възможност да премине в по-силен тим. Наскоро финландецът намекна, че е готов да направи тази крачка, като обясни, че „трудно ще спечели световната титла” с кола на сър Франк.

Доскоро мениджмънтът на Ботас беше много активен по медиите, а двукратният световен шампион Мика Хакинен посъветва Аривабене да се замисли за смяната на Райконен с Ботас, но малко по-късно Мика и колегите му заявиха, че повече няма да коментират бъдещето на пилота, като ще се съсредоточат върху основната си задача: да намерят на Валтери отбор, с който той да стане световен шампион.

Загубата на Ботас най-вероятно няма да се отрази толкова отрицателно на Williams колкото изглежда на пръв поглед. Трансферът на финландеца в Маранело пък ще раздвижи сериозно пазара на пилоти във Формула 1.

Една от възможностите пред сър Франк и Клеър Уилямс е да си върнат Нико Хюлкенберг, който сега кара във Force India. Нико кара за тима през 2010 – дебютният му сезон във Формула 1, но беше освободен в края на годината, въпреки че се представи впечатляващо, тъй като отборът имаше нужда от спонсорските пари, които дойдоха с Пастор Малдонадо. Освен това за 2011 сър Франк вече беше подписал и с Рубенс Барикело, така че за Нико не остана място.

Хюлкенберг се надява да се пребори за мястото на Райконен във Ferrari, но ако сделката с Ботас е сигурна, то най-добрата му опция ще е да отиде в Williams.

Другият сериозен кандидат за британския тим е Дениъл Рикардо от Red Bull, който също беше спряган за мястото на Райконен във Ferrari. Все още обаче няма информация как стои въпросът с договора му за 2016, но упоритите слухове твърдят, че австралиецът може и да успее да се измъкне от тима на Кристиан Хорнър за следващия сезон.

За Williams има и трети вариант, който е свързан с McLaren – при Рон Денис напрежението за избор на пилоти се покачва, тъй като Фернандо Алонсо и Дженсън Бътън са титуляри, но мястото на британеца за 2016 не е съвсем сигурно.

Ако обаче Денис плати на Williams да вземе Кевин Магнусен или Щофел Вандоорн, който сега доминира в сериите GP2, това ще облекчи положението в тима. В същото време Дженсън също дава сигнали на Williams и може би ще се бори да се върне в тима, с който дебютира във Формула 1 през 2000 година, ако се окаже, че ще загуби мястото си заради един от двамата младоци на McLaren.

Трансферът на Ботас ще отвори пазара на пилоти във Формула 1, като почти сигурно е, че Райконен няма да си търси място в световния шампионат, а ще сложи край на кариерата си. Наскоро Кими заяви, че няма да кара за друг отбор освен за Ferrari и смята да се отдаде на семейството си.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията