Денят на избора

Днес става ясен новият президент на Барселона

Sportinglife
Sportinglife 11:55 ч., 18 Юли 2015
0
640
Getty Images

Барселона днес избира своя нов президент. Името на човека, който ще управлява в следващите 6 години ще стане ясно малко преди полунощ българско време.

109 367 са регистрираните членове на каталунския клуб, които имат право на глас.

Сред тях са и четиримата претенденти за поста – Жосеп Мария Бартомеу,  Жоан Лапорта, Тони Фрейша и Аугусти Бенедито.

Според анализаторите единственият наистина реален претендент за поста е Жоан Лапорта.

Последното проучване в Каталуня обаче показа, че всъщност той е едва на второ място в предпочитанията на привържениците. В същото допитване стана ясно, че има твърде много хора, които още не са решили за кого да дадат гласа си.

За разлика от предишните избори в тези дискусиите се въртяха основно около организационни въпроси. Почти никой от кандидатите не коментира трансфери или треньори.

Договорът на наставника на първия отбор Луис Енрике вече бе продължен, а наложената забрана за трансфери „върза” ръцете на кандидатите за щедри обещания.

Основните теми, които бяха обсъждани бяха ниските резултати на отборите от Ла Масия и дублиращия тим, отношенията със спонсорите от Катар, проектът за реконструкция на стадион „Ноу Камп”, национализацията или интернационализацията на марката Барселона, финансовото състояния на клуба и ролята на Йохан Кройф.

Кои са всъщност кандидатите за 41-ия президент на Барселона?

Хосеп Мария Бартомеу

В Барселона: президен (от 2014 г.),  вицепрезидент (2010 – 2014), директор на баскетболната секция в клуба, хандбала и хокея на трева (2003 – 2005)

Възраст: 52 години

Обещани назначения: Херард Лопес (за треньор на Б-отбора на Барселона)

Цитат: Искам да направя Барселона за футбола това, което е Apple за компютрите.

Бартомеу пое президентския пост в Барселона след принудителната оставка на Сандро Росел. Предишният президент си тръгна след скандала около трансфера на Неймар, а временно изпълняващия длъжността Бартомеу трябваше просто да подготви изборите. 

Първоначално те трябваше да се състоят през 2016 г., но бяха преместени с година по-рано. По време на кампанията си Бартомеу направи няколко умни хода. На първо място като представител на действащата власт започна да рисува позитивна картина на онова, с което клуба разполага – много добри икономически показатели и спортни успехи. Освен това Бартомеу се възползва от своите преимущества пред останалите кандидати и направи няколко ефективни кадрови решения – като продължаването на договорите с Луис Енрике и Дани Алвеш и трансферите на Видал и Арда Туран.

Спести си и предизборните дрязги като на всички нападки отговаряше вежливо и тактично. Той е и проводник на две важни стратегически решения още от времето на Сандро Росел – строителството на комплекса Espai Barca, включващ реконструкция на стадиона и близките му обекти, за който гласуваха и членовете на клуба и запазването на всички договорки с катарските спонсори.

Всичко това позволи на Бартомеу да набере подкрепа от повече хора, отколкото дори той самият си е представял преди месеци. И от просто присъстващ кандидат той бързо се превърна във фаворит за поста.

Източник: Sports.ru

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията