ФК „Жорже Мендеш“

Империята на португалския суперагент непрекъснато се разраства

Sportinglife
Sportinglife 11:40 ч., 19 Юли 2015
0
2649

Навремето той започна с един видеоклуб, а днес е господарят на футбола. Става дума за Жорже Мендеш – представител на куп знаменити футболисти, собственик на агенцията „Жестифуте“ и съветник на инвестиционен фонд, който привлича мултимилионери със сделки, носещи гарантирана печалба.

Валенсия – поредната крепост на Мендеш

Това лято Валенсия купи Родриго Мачадо, Андре Гомеш и Жоао Кансело от Бенфика (тримата изкараха миналия сезон при „Прилепите“, но под наем). Общата сума, платена за португалците, бе 60 млн. евро. Да не забравяме, че през януари по същия път мина и Енцо Перес (25 млн. евро).

Санти Мина пък дойде от Селта (Виго) за 10 млн. евро, Бакали от ПСВ – със свободен трансфер, а обещаващият Данило Барбоса бе взет под наем от Брага.

Във всички тези трансфери пръст има Жорже Мендеш, кралят на трансферния пазар. „Негов“ човек е и треньорът на „Прилепите“ – Нуно Еспирито Санто.

Откакто на 17 май миналата година магнатът от Сингапур Петер Лим купи 70% от Валенсия, лъвският дял от всички трансфери е свързан с Жорже Мендеш по един или по друг начин.

Неутолим работохолик, родѐн бизнесмен и майстор на сделките, Мендеш получава по над 200 телефонни обаждания дневно, разчита на 40 служители и представлява над 80 футболисти.

Той е лице на инвестиционния фонд „Куолити Спортс Инвестмънтс“, в който негов партньор е Питър Кениън, бившият изпълнителен шеф на Манчестър Юнайтед и Челси.

„Жестифуте“ представлява суперзвезди като Кристиано Роналдо, Радамел Фалкао, Хамес Родригес, Анхел ди Мария, Диего Коща, Тиаго Силва, както и, разбира се, Жозе Моуриньо.

Навремето Мендеш постави началото на футболната си империя, като убеди Аугусто Сесар Лендойро, президента на Депортиво (Ла Коруня), да купи Нуно (който днес е треньор на Валенсия) за 300 млн. песети, в момента работи с най-добрите играчи в света.

Без никакво съмнение, бижуто в короната му се казва Жозе Моуриньо. Специалния играе важна роля в неговия бизнес. Клубовете, водени от Моуриньо, са платили над 130 млн. евро за трансфери на футболисти, представлявани от Мендеш (Рикардо Карвальо в Челси, Рикардо Куарешма в Интер, Анхел ди Мария в Реал, Диего Коща в Челси).

Най-скъпите играчи, привлечени от Валенсия в последната година и половина

Алваро Негредо (Ман Сити) 30 няма
Родриго Мачадо (Бенфика) 30 агент
Енцо Перес (Бенфика) 25 да (не е агент на играча)
Андре Гомеш (Бенфика) 15 агент
Жозе Кансело (Бенфика) 15 агент
Николас Отаменди (Порто) 12 да (не е агент на играча)
Санти Мина (Селта) 10 агент
Шкодран Мустафи (Сампдория) 8 няма
Родриго де Паул (Расинг) 4,8 няма
Лукас Орбан (Бордо) 3,5 няма
Йоел Родригес (Селта) 2 няма

Име (клуб) Цена* Участие на Мендеш

* Цените са в млн. евро. Данните са на „Евроспорт“

Във всеки случай обаче цифрата бледнее на фона на онзи милиард евро, който елитните европейски клубове са похарчили за клиенти на Мендеш в последните 16 години. Миналото лято например за футболисти, представлявани от него, бяха дадени около 350 млн. евро.

Безспорно е, че Жорже Мендеш е изключителен майстор на преговорите, който е развил невероятни умения, с помощта на които непрекъснато разширява дейността си. Ето някои от ключовете на успеха на ФК „Жорже Мендеш“.

1) Мендеш има почти пълен монопол що се касае до най-добрите футболисти в Португалия. Успял е да го постигне, като години наред или е ставал техен агент, или е успявал да купи част от правата им.

Суперимпресариото има набито око за таланти. Той инвестира в млади дарования, които впоследствие превръща в големи звезди.

2) Мендеш е съветник и ключов играч в „Куолити Спортс Инвестмънтс“ заедно с Питър Кениън. Компанията търси инвеститори в Европа, Америка и Азия, които да осигурят най-малко един милион паунда.

Парите се инвестират по два начина – или под формата на партньорство на детско-юношески клубове (компанията получава част от сумите при продажбите на възпитаниците) или като се купуват правата на професионални футболисти.

В Англия е забранено правата на играчите да се държат от трети страни (тоест не от самите футболни клубове), но фондът работи с отбори от Португалия, Турция и Испания.

В момента тази част от бизнес на Мендеш предизвиква повишено внимание и не е ясно как ще се развият занапред, защото ФИФА иска да забрани този вид дейност във футбола.

3) Система от „клубове-совалки“. Мендеш редовно пласира „свои“ футболисти в различни португалски отбори (като например Брага). Целта е те да се утвърдят, да придобият опит и да изградят сериозно реноме, след което агентът ги продава в други клубове.

4) Трите големи португалски клуба – Порто, Бенфика и Спортинг редовно ползват играчи на суперагента и извличат полза от трансферите им.

Те вземат клиентите на Мендеш на изгодна цена от по-малките отбори, след което често пъти ги продават двойно или тройно по-скъпо. От тази схема печелят както играчът, така и клубовете, без да забравяме и самия Мендеш, естествено.

В последните години само Порто е получил над 400 млн. евро за играчи, представлявани от него – Мангала в Манчестър Сити (50 млн. евро), Хамес Родригес в Монако (45 млн.), Фалкао в Атлетико (47 млн.) и Моутиньо в Монако (25 млн.) са някои от най-ярките примери за успешната дейност на Мендеш.

5) Агентът има завидна база, защото самата Португалия е непресъхващ извор на таланти. Да не забравяме и тесните връзки с бразилския футбол, където Мендеш работи с помощта на няколко партньори.

С две думи, мощта на португалеца е наистина невероятна. Той работи както с най-горещите имена в момента, така и с бъдещи звезди. Най-добрите му купувачи пък са гигантите в Англия (Манчестър С, Манчестър Юн, Арсенал и Челси) и в Испания (Реал, Барса, Атлетико и Валенсия).

6) Тъй като работи на практика с всички големи европейски клубове, Мендеш разполага с купища полезни контакти. Всички гиганти на Стария континент са наясно, че португалският мениджър може да им свърши отлична работа като посредник в преговорите за един или друг играч.

Тоест, дори някой футболист да не е негов клиент, португалецът получава задачата да преговаря с потенциалните продавачи.

7) Паяжината на Мендеш се разгръща все повече и повече. Империята му е възникнала в Португалия, но в момента оперативният център се намира в Испания, а Англия осигурява нужната благодатна почва за скъпи трансфери.

И сякаш това не е достатъчно, португалецът има огромно влияние и върху бразилския трансферен пазар чрез системата си от множество съдружници. Мендеш поддържа отлични отношения и с няколко турски клуба, най-вече с Бешикташ.

Източник: Евроспорт

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията