Битката сега е за мястото на Ботас

Williams е желано място за следващия сезон

Sportinglife
Sportinglife 12:25 ч., 19 Юли 2015
0
448
Getty Images

С оглед на информацията на италианските медии, че Валтери Ботас ще замести Кими Райконен във Ferrari – нещо, което ще бъде потвърдено най-късно в началото на август, следващата голяма битка на пазара на пилоти във Формула 1 ще е за мястото на финландеца в Williams.

Според Corriere dello Sport Ferrari и Williams са се разбрали за Ботас и италианците ще платят 12 милиона евро на тима на сър Франк, за да освободят Валтери от договора му, който изтича в края на следващия сезон.

Пак според вестника, фаворит за мястото на Ботас е бразилският пилот на Sauber Фелипе Наср, който преди това беше резервен пилот на Williams.

Така, напълно очаквано трансферът на Ботас, който ще бъде обявен в началото на август, след като изтече срока за активирането на опцията в полза на Скудерията да задържи Райконен, ще предизвика „ефекта на доминото” при разместванията на пилотите за догодина, като това ще засегне „поне четири отбора”.

Наср се представя много добре в Sauber този сезон, а освен това с него върви и сериозно спонсорство на Banco do Brasil.

По-рано тази седмица 22-годишният пилот отрече пред бразилското издание UOL Esporte, че ще се завърне в Williams за сезон 2016, но изявлението му не беше достатъчно категорично и той определи информациите за очакваните трансфери на пилотите като „слухове”.

„Аз все още имам ангажименти към Sauber, имаме планове за подобряването на колата за сезон 2016 – обясни Наср. – Работим много усилено, имаме нов технически шеф, но знаете, че във Формула 1 постоянно има слухове, някои от които се оказват истина.”

През юни обаче Фелипе на няколко пъти се оплака от бавното и на моменти „напълно спряло” развитие на болида на Sauber и определи постоянните проблеми със спирачките на колата като „неприемливи”.

„През 2014 изкарах страхотен сезон в Williams, може би сега там отново ще се отвори вратата за мен, може би ще се появи възможност, още е рано”, коментира Наср.

Наср е един от най-добре представящите се дебютанти тази година, като не позволява да бъде засенчен от Макс Верстапен и Карлос Сайнц, като и двамата са сериозно ангажирани с Toro Rosso.

Наср се представя по-добре от по-опитния си съотборник Маркус Ериксон, като бразилецът има 16 точки, а Маркус – 6.

Другите претенденти за мястото на Ботас обаче също са сериозни. Сред тях е Нико Хюлкенберг от Force India, който също се бореше да влезе във Ferrari и е достатъчно опитен и бърз, за да се представи на ниво в Williams.

Вариант е да бъде нает и един от младоците на McLaren – Кевин Магнусен или Щофел Вандоорн, като с тях може да дойде и финансиране от британския тим.

Наскоро Дженсън Бътън намекна, че може да се обърне към Williams, ако мястото му в McLaren за догодина бъде застрашено, а Дженсън започна кариерата си във Формула 1 през 2000 година точно с британския отбор.

И накрая – звездата на Red Bull Дениъл Рикардо, който търси начин да се измъкне от изпадналите в криза бивши световни шампиони, но Кристиан Хорнър ще положи сериозни усилия, за да задържи австралиеца, който миналата година донесе три победи на тима.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията