България има нужда да се справи с Унгария без Григор в купа „Дейвис”

Време е Кутровски, Кузманов и Лазов да покажат, че са готови за подобно предизвикателство

Sportinglife
Sportinglife 19:10 ч., 20 Юли 2015
0
798
Getty Images

За България е по-добре да успее да мине през Унгария без Григор Димитров в плейофа за влизане в I група на Евро-африканската зона на купа „Дейвис”, който ще се играе през септември на родна земя.

Звучи ли ви налудничаво?

Може би, но само ако решим да ограничим мисленето си в рамките на конкретния двубой. Истината е, че отборът ни от 10 години се лута в между загуби в първи кръг и плейофи за оставане във втора група, а сега има уникален шанс.

Григор: Рано е да говорим за първа група

„Заслужихме си мястото в плейофа, но все още е рано да говорим за първа група – с премерен оптимизъм коментира Григор Димитров победата над Люксембург с 5-0, която ни осигури решителен мач с Унгария. – Да се надяваме всички да са в добра форма, когато дойде време за двубоите през септември.”

Разбира се, че ако Григор е в състава ни, това ще ни направи огромни фаворити и разбира се, че всеки български фен ще иска да го гледа на живо.

Но дотук с положителните елементи от евентуално включване на най-добрия ни тенисист.

Реалността ни напомня, че шансът Димитров да се прибере за мачовете през септември е минимален. Дали заради натоварения график на световния №16 или заради професионалните договорки между екипа му и федерацията, факт е, че от 2012-а насам, когато Димитров започна сериозно да си проправя път в ранглистата при мъжете, той играе най-много веднъж на сезон за купа „Дейвис”.

Вярно, през 2012 г. излезе последователно срещу Албания, Грузия и Македония в III група, но тези мачове бяха в рамките на 3 дни.

През 2013-а Григор спечели двата си мача на сингъл, но финландците ни излъгаха с 3:2 насред София със само един тенисист в първите 1000 на ранглистата (Мико Континен беше №379).

После българите се спасиха в плейофа с успех над Естония без звездата си, а Димитров помогна за триумфа с 4:1 срещу Гърция в мача за оцеляване във втора група през 2014-а.

През настоящия сезон една огромна разлика се откроява в представянето на тенисистите ни и именно тя ни позволи за първи път от 10 г. да имаме реален шанс за влизане в I група на Евро-африканската зона.

В момента, дори Григор Димитров да е извън състава, можем да разчитаме на отбор, в който всеки един от националите ни развива играта си и върви напред през 2015-а. Затова и размазахме Латвия на старта на тазгодишното издание, където Димитър Кузманов блесна със сърцата игра за 12:10 в петия сет срещу първата ракета на домакините Мартин Поджуш.

Когато Григор е в състава, той влива много класа, но и поема лидерската роля, което успокоява прекалено много съотборниците му.

Именно заради това преди 2 г. финландците пуснаха срещу Димитров тенисист, който преди 2 седмици беше излязъл от казарма и трудно вкарваше дори първи сервис. Защото знаеха, че не разполагат с играч, който да повали Димитров, но пък могат да спечелят другите двубои. В тях дебютантът Александър Лазов излезе изключително разколебан и загуби два пъти, а Кузманов не беше равностоен партньор на Григор в двойката, където също преглътнахме поражение.

Дори и Димитров да поеме диригентската палка срещу Унгария и да наруши традицията да участва в 1 мач на сезон, догодина това едва ли ще се повтори и нашите трудно ще запазят позициите си в първа група.

Именно в тази битка и под мощния съпровод на българските фенове, момчета като Димитър Кутровски, Димитър Кузманов и Александър Лазов трябва да докажат, че са израснали достатъчно като тенисисти, за да се справят сами с психическата тежест на момента.

Все пак не се изправяме срещу колос – унгарците са млад отбор с тенисисти между 23-24 г. и един играч в Топ 200 в лицето на Мартон Фукшовичш (№185 в ранглистата).

Препятствието е сериозно, но същевременно и съвсем преодолимо и може би това е моментът за българите да се справят с предизвикателството без своята ракета-носител. Ако успеят, тогава може и да мечтаем поне за няколко сезона да прекратим лутането между втора и трета група на купа „Дейвис”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията