Звездите от Формула 1 изпратиха Бианки

Фетел и Грожан носиха ковчега на своя колега

Sportinglife
Sportinglife 17:00 ч., 21 Юли 2015
0
1036
ABC.net

Някои от най-големите звезди във Формула 1 се събраха днес в Ница, за да изпратят за последен път починалия в петък техен колега Жул Бианки.

Френският пилот на Marussia почина от контузиите, получени в тежката катастрофа, която претърпя по време на Гран при на Япония миналата година. 25-годишният Жул прекара девет месеца в кома, от която така и не излезе до смъртта си.

Траурната церемония се проведе в катедралата „Сен Репарат” в Ница и сред първите пристигнали бяха световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън и президентът на ФИА Жан Тод.

Към тях по-късно се присъединиха Себастиан Фетел, Нико Розберг, Ромен Грожан, Фелипе Маса, Пастор Малдонадо, Дженсън Бътън и още пилоти, карали с Жул в по-малките формули. 4-кратният световен шампион Ален Прост и бившият пилот Оливие Панис също присъстваха на опелото.

Снощи ФИА съобщи, че Жан Тод е извадил от употреба във Формула 1 номера, с който се състезаваше Бианки – 17.

Жул стана първият пилот, починал след катастрофа във Формула 1 след легендарния Айртон Сена, който загина на 1 май 1994 година.

Опечалените се сбогуваха с Жул под звуците на една от любимите му песни – „Хотел „Калифорния” на The Eagles. В словото си свещеникът Силвен Брисон Мурнер заяви, че Бианки е бил „шампион, надарен с рядък талант”, а събралите си изпратиха Жул с неколкоминутни аплодисменти.

Ковчегът на Бианки беше изнесен от негови колеги, като сред тях бяха Фетел и Грожан, а по-късно днес е погребението на пилота, което ще се проведе в тесен семеен кръг.

Бианки катастрофира на мократа „Сузука” през октомври като се удари в трактор, който преместваше колата на излетелия от трасето малко преди него Адриан Сутил.

В продължение на месец за Жул се грижеха медицински екипи в Япония, а след това той беше преместен в Ница.

На няколко пъти бащата на Жул – Филип заяви пред медиите, че надеждата за възстановяване на Бианки намалява, а дни преди смъртта му призна, че е загубил надежда.

За два сезона във Формула 1 Бианки записа 34 старта и най-доброто му класиране е 9-ото място в Гран при на Монако през 2014. С тези две точки тимът си осигури деветото място в класирането на конструкторите, а с него и парите, които спасиха тима от фалит, като днес възстановеният отбор се състезава под името Manor.

От екипа разпространиха изявление, в което се казва, че Жул е оставил „незаличима следа в живота на всички от отбора”.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията