Моуриньо: Пет тима ще се борят за титлата

Азар бе по-добър от Роналдо миналия сезон, смята Специалния

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 28 Юли 2015
0
1178
Getty Images

Жозе Моуриньо даде най-голямото си интервю за последната година, по време на предсезонната подготовка на Челси в Щатите.

В. „Гардиън” публикува пълния текст, ето го и за читателите на Sportinglife.

- Жозе, казахте, че искате Челси да е по-непредвидим този сезон. Какво точно имате предвид?

- Например като да допуснем 4 гола за едно полувреме (както стана срещу Ню Йорк Ред бул в контрола)! Трябва да имаме различни начини да играем. В атака имаме трима отлични нападатели, които са свръхмотивирани. Реми иска да е в националния за Евро 2016, защото е в родината му. Коща е ядосан, че пропусна толкова мачове в края на миналия сезон с травми. Фалкао е бесен, защото Англия не е видяла истинския Фалкао. И тримата горят от желание.

- Как ще възстановите самочувствието на Фалкао след случаите с Шевченко и Торес?

- Нямам никаква тайна. Просто му давам шанс. Той имаше слаб сезон, но отговорите са в него, не в мен. Направихме много анализи и той е в отлично състояние кондиционно. Ще ни бъде от голяма полза.

- А и ще иска да докаже, че хората грешат за него...

- Той го е правил в цялата си кариера. Навсякъде е бил топ играч, топ професионалист. Дори мистър Ван Гаал каза наскоро, че няма нищо негативно към Радамел като човек или професионалист. Винаги работи много за отбора.

- Еден Адар получи доста ритници и в контролите, както бе и през сезона...

- Играхме срещу отбор от деца, буквално. Те бяха много мотивирани, опитваха да спрат Азар, бяха агресивни. Не мога да им се сърдя. Просто няколко жълти картона по-скоро бяха оранжеви...
Във Висшата лига е друго. Там той има голям късмет, че не е контузен. Но вече е по-силен – и като физика, и като манталитет. Ще се справи. Станал е и по-честен играч, не се търкаля след всяко нарушение срещу него. Става и продължава. Еден се развива чудесно. През новия сезон го чакат нови изпитания от защитниците, надявам се да бъде предпазен от съдиите. Не бих искал да бъде ритан и да го провокират, както и се надявам, че той няма да отвърне и да удари някого. Не е такъв. Еден е фантастичен играч.

- Имате ли проблем с отношението на играчите, вече са шампиони, да не би да са много самоуверени?

- Не, никакъв проблем. Всичко е добре на този фронт.

- А ще имате ли проблем с лидерите – двама от тримата ви капитани си тръгнаха?

- Не, не мисля. Да, през миналия сезон имахме Тери, Дрогба и Чех като капитани и лидери. Сега имаме Джон и Бранислав Иванович. Той е готов за капитан. Той е натурален лидер, от тези, които имат респекта на цялата съблекалня. Той е чудесен пример за професионализъм, примерен и като човек извън терена. Имаме и Гари Кейхил, който е втори капитан на Англия. Тук са и Микел, вторият с най-дълъг стаж в Челси след Тери. А мисля, че и Сеск Фабрегас има качества да е капитан един ден.

- А може ли Азар да е лидер?

- На игрището той е такъв. Не се страхува от отговорност. Той е и втори капитан на Белгия след Компани... Не е дошъл в Челси вчера, вече 4 години е тук. Има необходимото да е лидер, да.

- Еден доближава ли се до Меси и Роналдо?

- Нека кажем – той е най-добрият играч в Англия. Тоест – най-добрият във Висшата лига. А тя е най-силното първенство в света. Азар има нужда да направи силни мачове и в Шампионската лига, за да има такива сравнения. Миналия сезон отпаднахме твърде рано, не можем да имаме оплаквания от това. Еден трябва да бъде лидер и там. Тогава ще сравняваме с Меси и Роналдо. Но за нас той е фантастичен.

- Всичко опира до трофеите, така ли е?

- А не е ли? Меси спечели требъла, ако не се лъжа. Трите купи. И игра финал за Копа Америка. Аз наричам това фантастичен сезон.

- Значи Роналдо трябва да е след Азар, защото не спечели нищо?

- Така мисля. Не може играчите да печелят индивидуални награди, а тимът им да е с празни ръце. С което не казвам, че Роналдо не беше фантастичен миналия сезон. Той беше изумителен, вкара невероятно много голове.

- Още ли се наслаждавате на битките си с другите мениджъри?

- Не, не – не с другите мениджъри. Битката е на моя тим срещу техните.

- Не ви ли притеснява изказването на Мануел Пелегрини, че когато Челси спечели, всичко се върти около вас?

- Какво да кажа за човек, който дори когато е във ваканция, мисли и говори само за мен? По време на моята ваканция аз дадох нула интервюта. Нула. Освободих се от всичко – въпроси, отговори, анализи... Ако някой друг дава интервюта, това не е мой проблем.

- Нарочно ли наричате Пелегрини с името Пелегрино? Това ирония ли е?

- Не. Имах играч на име Пелегрино преди време. А и във футбола има Маурисио Пелегрино, не само Мануел Пелегрини. Просто се обърках и обединих двете имена. Няма никакво неуважение, просто сбърках.

- Какво ще кажете за трансферите на конкурентите ви?

- Всички купуват добре. Няма причина да купуваш слаби играчи, нали? Арсенал взе изключителен вратар – Чех, а това е много важно. Ако прибавите Йозил, Санчес... това е чудесен състав. Те са готови да се борят за титлата.

- Кой друг виждате като конкурент?

- Пет тима ще се борят за титлата. Пет. Един ще е шампион, а един от тях – в Лига Европа, защото в Шампионската лига има само четири места.

- Имаше ли наистина кампания от съдиите срещу Челси миналия сезон?

- Не, кампания не. Казах го, да – но истината е, че ми се събра много. Дузпа срещу Саутхемптън, не се дава. Дузпа срещу Тотнъм, не се отсъжда. После и агресията срещу Матич... Прекалено много неща срещу нас. Но не и кампания.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията