14 дни около света

На този ден бе първият финал на световно първенство

Sportinglife
Sportinglife 10:20 ч., 31 Юли 2015
0
1143
GETTY IMAGES

През лятото на 1930 година германският вестник „Фусбал Вохе” написа: „Със сигурност можем да предположим, че на стадиона ще има 100 000 души, финалът между Аржентина и Уругвай ще е с много борба, ще завърши с победа 2:1 за единия отбор, а може и с равен.”

Материал на някой фантазирал си германски журналист за финала на първия мондиал в историята. Когато той е публикуван, вече е било ясно – Уругвай печели с 4:2. На днешната дата, 31 юли, в Монтевидео.

Трябва ли да бъде упрекван германският репортер? Дълго и отегчително трябваше да е пътуването му до Южна Америка. Именно заради одисеята с кораб из Атлантика германският национален отбор отказа поканата на тогавашния президент на ФИФА Жюл Риме.

Това е неофициалната причина Бундестимът да не пътува до Уругвай – четири месеца на път! Официалната – турнирът ще е аматьорски, лошо организиран и Германия няма работа там.

И не само нечците са намерили по-добро занимание, отколкото да плуват с дни наред из океана. От 41 членки на ФИФА само девет потвърждават участие на мондиала, който бе заплашен да се превърне във фиаско. Жюл Риме преговаря с всеки по отделно, моли, но в повечето случаи без успех.

Някои нации поискаха 60 000 марки бонус само за участие – обеца на ухото за уругвайците, които за половината пари изпратиха делегация на олимпиадата в Амстердам две години по-рано.За Холандия пари нямаше, нямаше и пътуване през Атлантика.

Мондиалът щеше да се провали, ако Франция, Белгия, Румъния и Югославия не се бяха съгласили да участват. Отборите се качиха на 14-дневно пътуване на италианския лайнер „Конте Верде”.

Югославският вратар Милован Якич надебелял с 16 килограма по пътя! „На този турнир нямаше никакво значение дали имаш треньор или не. Румънският отбор бе селектиран лично от краля”, пише германският футболен историк Удо Мурас.

Как премина световното? За първия мондиал са написани много анекдоти, без да има сигурност, че всички са верни. Например бразилският съдия Жилберто де Алмейда Рего свирил край на мача Аржентина – Франция шест минути преди изтичане на редовното време. Точно в този момент един от французите се откъснал сам срещу аржентинския вратар. Чак след протестите съдията продължил двубоя. Но това не помогна на Франция – отборът загуби с 0:1.

Фаворитът Аржентина участва и във втория скандал. И отново с главно действащо лице съдията. Арбитърът Улисес Сауседо даде пет дузпи за „гаучосите” при побесата с 6:3 над Мексико.

Пред 100 000 зрители в Монтевидео уругвайците победиха Перу с 1:0, а голът вкара Ектор Кастро. Година по-рано футболистът останал без ръка при работа с електрорезачка. Преди мача перуанците пуснали протест, че той не може да играе.

Автомеханик е авторът на първия гол в историята на мондиалите. В 19-ата минута французинът Лусие Лорен отбеляза срещу Мексико. 68 години по-късно той беше единственият жив участник от първото световно.

На финала се срещнаха фаворитът Аржентина и домакинът Уругвай. За щастие на цялата страна на полуфинала Югославия бе разбита с 6:1. За третия гол на уругвайците асистирал един от полицаите край терена. Денят на финала бе обявен за национален празник. Вратите на стадиона бяха отворени още в 8 ч сутринта. Двубоят започна след 6 часа.

От страх белгийският съдия Ян Лангенус помоли организаторите да претърсят публиката за огнестрелно оръжие. Следствието – 1600 конфиксвувани револвера. Двубоят започна с гол за Уругвай – на Дорадо, след това Аржентина обърна до 2:1 чрез Пеуселе и Стабиле, който стана и голмайстор на турнира с 8 попадения.

Тогава дойде времето за уругвайския плеймейкър Хосе Андраде, който донесе триумфа на домакините. Хосе Наси стана първият футболист, вдигнал купата на световен шампион над главата си.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията