Може ли Фетел да отмъкне титлата на Mercedes?

Шансът не е голям, но Себ иска да опита

Sportinglife
Sportinglife 12:15 ч., 02 Авг 2015
0
811
GETTY IMAGES

След втората си победа за сезон 2015 във Формула 1 новата звезда на Ferrari Себастиан Фетел вече е в битката за световната титла. Той е трети, на 42 точки от водача и настоящ световен шампион Люис Хамилтън и на 21 от неговия съотборник Нико Розберг.

Дали обаче атаката на Скудерията ще има шанс за успех през втората половина на сезона?

Според двукратния световен шампион Мика Хакинен, Фетел има шансове да успее, особено ако проблемите на пилотите на Mercedes се задълбочат и тимът влезе в криза.

След победата на Себ в Унгария, от тима признаха, че след свободните тренировки в петък, когато той имаше трудности с колата, никой в бокса не е вярвал, че в неделя 4-кратният световен шампион ще може да се бори не само за място на подиума, но и за победа.

„Фетел е заплаха за Mercedes – обясни Хакинен. – Все още сме в средата на сезона и има още много точки за разпределяне. Себ се справя изключително добре, той е много бърз и много опасен, когато е в топ форма, какъвто е случаят сега.”

В Унгария Фетел успя да прескочи двамата пилоти на старта със светкавично потегляне от втора редица, а след първите два завоя към него на върха на класирането се присъедини и съотборникът му Кими Райконен, който пък потегли едва пети.

За второ поредно състезания тръгващите от първа редица пилоти на Mercedes бяха изпреварени в спринта към първия завой, а шефът на тима Тото Волф заяви, че тези проблеми са „неприемливи”. От „Спа” обаче пилотите ще трябва да стартират сами, без никаква помощ от бокса и според Хамилтън това ще направи тръгванията още по-трудни и непредсказуеми.

Люис призна след състезанието в Унгария, че няма обяснение на поредицата грешки, които направи в хода на надпреварата и обеща на феновете си да е още по-силен в следващите два старта – на „Спа” и „Монца”.

Победата в Унгария върна доверието в техническият директор на Ferrari Джеймс Алисън, чийто пост беше под заплаха след неособено убедителното представяне на Скудерията в Австрия, Канада и Великобритания.

В италианските вестници дори се появи информация, че догодина Алисън ще бъде освободен, тъй като договорът му изтича в края на 2016 година.

Според информация от Маранело, шефовете на тима ще осигурят пълна подкрепа на кампанията на Фетел за титлата и през стартовете през септември, като решаващо ще е представянето на тима на „Спа” и „Монца”.

Тези по-бързи трасета облагодетелстват шаситата на Mercedes и по-мощния мотор на световните шампиони, но ако Фетел успее и там да се бори като равен с Mercedes, но Ferrari ще продължи да инвестира в развитието на SF15-T с надеждата за титлата при пилотите.

Ако обаче това не стане, след Сингапур, усилията на тима ще бъдат насочени към развитието на колата за 2016 година, която според плана на шефа на отбора Маурицио Аривабене трябва да даде много по-сериозен шанс на Фетел за световната титла.

Самият Себ нарече битката за титлата срещу Mercedes през 2015 „почти невъзможна”, но обясни, че той и колегите му в тима ще се опитат да се преборят с фаворитите.

Германецът обаче направи уговорката, че Ferrari не превъзхожда Mercedes по нито един показател, освен по отношение на добрата работа на шасито с гумите при висока температура на асфалта – точно каквито бяха условията в Малайзия и Унгария.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията