Висшата лига пръсна половин милиард

До края на трансферите има още месец, рекордът е 835 милиона

Sportinglife
Sportinglife 13:35 ч., 04 Авг 2015
0
960
Getty Images

Манчестър Сити даде тон – 49 милиона лири за Рахийм Стърлинг.

Това е най-едрата сделка в Англия за лятото, а общата сума на похарчените пари за трансфери във Висшата лига стигна 500 милиона лири.

Слабичко... миналото лято донесе рекордните 835 милиона лири, пръснати за трансфери и се очакваше тази година да падне заветния връх от 1 милиард.

Засега няма изгледи това да стане.

Луис ван Гаал вече даде 83 милиона, но се чака неговата „изненада“. Каквато и да е тя, няма да струва евтино – там може да има едни похарчени 40-50, а защо не и повече милиона.

Джон Стоунс ще струва на Челси поне 30 милиона, когато в крайна сметка Евертън се съгласи да го продаде.

Може да се очаква голям удар от Арсенал, който дотук е дал 10 милиона за Петер Чех. Ако името му е Карим Бензема, очаквайте още около 55 милиона към общата планина от пари.

Да не говорим, че Сити не е казал последната си дума и атаката към Кевин де Брюин от Волфсбург може да надмине сумата, дадена за Стърлинг.

835 милиона е постижима цел. Но милиардът и тази година ще остане твърде висока летва за Висшата лига.

Заключението може да бъде, че клубовете това лято са разумни на пазара. Дори най-големите играчи.

Сити даде големи пари за Стърлинг, ще харчи и още, но се освободи и то за нелоши суми от Йоветич и Джеко, като върна голяма част от похарченото.

Ливърпул може да си позволи Бентеке и Фирмино за общо 60 милиона, след като взе 49 само от Стърлинг.

Челси не извади големи пари, въпреки желанието на Жозе Моуриньо да се подсили. Но е ясно, че има време за един мощен удар в края на прозореца – 1 септември.

Арсенал не бърза, след две много прахоснически лета с привличанията на Месут Йозил и Алексис Санчес, а и отборът изглежда на практика сглобен.

Тотнъм... след като за 1 месец изхарчи стоте милиона от Гарет Бейл, клубът е внимателен.

При огромните пари, които се дават от Висшата лига като награден фонд и от тв сделката, харчовете за нови играчи не са проблем.

За миналия сезон шампионът Челси прибра 99 милиона лири от тези пера, а и още над 30 от участието си в Шампионската лига.

Прибавяме спонсорските договори и приходите от дните на мачове и продажба на артикули и си обясняваме защо Висшата лига продължава да е недостижима като трансферен потенциал на топ отборите.

А и не само – сред големите играчи на пазара този сезон се появиха Кристъл Палас и Стоук – клубове, които традиционно не вадят над 7-8 милиона лири за играч.

Сега посягат за асове на ПСЖ (Йоан Кабай в Палас) и Интер (Жердан Шакири в Стоук).

Милиардът още е далеч. Но не чак толкова...

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията