Грандовете не изневериха на Евролигата

Два български тима се пускат в новия турнир на ФИБА Европа

Sportinglife
Sportinglife 09:25 ч., 05 Авг 2015
0
82
fIBA.com

56 тима, но нито един гранд.

Такава е равносметката, след като бе теглен жребият и бяха окончателно изяснени правилата на новия клубен баскетболен турнир в Европа.

Надпреварата ще се нарича ФИБА Европа Къп и стартира в края на октомври.

Участниците са разделени в 14 групи по 4 отбора в две конференции. Първите два отбора от всеки поток и четирите най-добрите трети в подреждането продължават в следващата фаза.

И Адриатическата лига сменя правилата

Един от най-популярните и престижни клубни баскетболни турнири – Адриатическата лига също ще се провежда по нови правила.

Това стана ясно след като ФИБА Европа накара всички регионални организации да синхронизират действията и правилата си с тези на континенталната федерация. Първи това направиха Балтийските структури.

От Адриатическата лига поискаха време за размисъл, но в крайна сметка взеха решение да приемат предложението на ФИБА Европа. Организацията ще получи и нова регистрация, като офисът на структурата ще бъде в Загреб.

До този момент баскетболните клубове на стария континент имаха богат избор от възможни турнири за участие.

Официално администриран от ФИБА Европа бе единствено турнирът Еврочалъндж. Останалите два – Евролигата и Еврокъп са приоритет на УЛЕБ.

Заедно с това пък всеки регион организираше собствени надпревари като Адриатическата лига, Балканската лига, Балтийска лига...

Още през май ръководството на ФИБА Европа обяви, че създава работни групи, които да реорганизират настоящата надпревара.

Изпратени бяха писма до всички регионални лиги, че са длъжни да направят същото и  да синхронизират администрираните от тях надпревари с тези на ФИБА Европа, ако не искат да получат тежки санкции.

Прекратен бе и договорът с Евролигата, а отборите-участници в нея поканени да се включат в новите турнири.

Нито един от грандовете обаче не прие хвърлената ръкавица.

Барселона, Реал (Мадрид), Олимпиакос вече знаят своите съперници за новото издание на най-престижната надпревара в Европа и се готвят за двубоите без грам притеснение от възможни санкции.

Всъщност това не е първият конфликт между ФИБА Европа и Евролигата.

До 2000 г. най-престижната надпревара се наричаше простичко Купа на европейските шампиони. Финансовите недоразумения обаче накараха топ клубовете да създадат собствена организация – УЛЕБ и собствен турнир.

Така се появиха Суперлигата на ФИБА и Евролига УЛЕБ.

Тихата война бе прекратена през сезон 2008/09 когато Евролигата си остана самостоятелен турнир, но с подкрепата на ФИБА Европа, същото важеше и за втория по сила турнир Еврокъп. Създаден бе и Еврочалъндж, изцяло под егидата на ФИБА Европа.

Според специалистите новите противоречия са заради факта, че Евролигата е комерсиален турнир, а ФИБА Европа некомерсиална организация.

Солидният награден фонд в турнирите на УЛЕБ логично водеше до по-сериозен интерес към тях и Еврочалъндж бе възприеман почти като краен вариант за европейска изява, за отбори които не разполагат с възможност да мерят сили с най-добрите.

За да променят това ръководството на ФИБА Европа успя да осигури мощен спонсор, който би могъл да помогне на организацията да си върне водещата роля на стария континент.

Така се стигна до срещата в Будапеща в края на юни, на която бяха уточнени правилата и бе решено, че първоначално ФИБА Европа ще инвестира значителни средства в провеждането на надпреварата.

Целта е да се намалят разходите на участващите отбори и да се гарантират бонуси за всяко продължаване в следващата фаза.

Сред 56-те участващи отбора одобрение получиха и два български клуба – Лукойл Академик и Рилски спортист.

Жребият прати Лукойл Академик в Конференция 2, група H на турнира заедно с Калев/Крамо (б.а. седемкратен първенец на Естония), 1/4-финалиста в Еврочалъндж от миналия сезон Енисей Красноярск и израелски Макаби Ришон.

Първият мач на “студентите” е гостуване на Енисей в Красноярск на 28-и октомври. На 4 ноември тимът на Тони Дечев приема Калев.

Бронзовият медалист от турнира за Купата на България Рилски спортист е сред поставените в група N.

В този поток са още шампионът на Беларус от 2013/2014 Минск, първенецът на Финландия Катая и най-добрият тим в Словакия през 2014/2015 Комарно. Рилецо ще гостува на Катая на 28 октомври. Седмица по-късно самоковци приемат Минск.

До колко успешен ще бъде експеримента ще стане ясно следващата година.

Отсъствието на най-добрите обаче оставя нотка на съмнение дали войната ще приключи така както иска ФИБА Европа.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията