Въпрос на избор

FIVB усложни максимално системата за класиране на олимпиада

Анна Николова
Анна Николова 08:35 ч., 06 Авг 2015
0
910
Fivb.org

Два месеца и два дни. Толкова остават до началото на Евро 2015 по волейбол, на което страната ни е домакин заедно с Италия. За родните национали турнирът ще бъде най-важното изпитание за годината, желанието на всички е тимът ни да стигне до битката за медалите.

Форумът безспорно носи престиж и всяко качване на родните национали на почетната стълбичка, независимо от мястото ще покаже, че спортът у нас още е жив. Шампионатът е от значение и за другите европейски тимове, но в не малко от страните финалистки вече се прокрадват и други настроения.

Пуснаха билетите за европейското първенство

Билетите за европървенството в София и Варна вече са в продажба.

Всички фенове могат да си закупят пропуски за срещите в мрежите на ticketportal.bg за София и eventim.bg за Варна. Двубоите в столицата ще се играят в зала „Арена Армеец”, а във Варна – в Двореца на културата и спорта.

Българският национален отбор ще изиграе всичките си срещи в столичната зала „Арена Армеец”. Цените на билетите за един ден от груповата фаза, която ще се проведе на 9, 10 и 11 октомври, са от 5, 10, 15 или 20 лева.

Във Варна цените на билетите за един ден от груповата фаза са от 5, 10 или 15 лева.

Запалянковците ще имат възможност да се възползват и от намаления при закупуването на пакет билети, който включва и трите дни от груповата фаза на надпреварата.

На 13 и 14 октомври Арена Армеец в София ще бъде домакин и на срещите от осминафиналните плейофи и четвъртфиналите, като единичните цени на билетите са от 6, 12, 17 или 25 лева на мач.

Най-важните мачове на Евроволей 2015 – тези от финалната четворка, които ще разпределят медалите на 17 и 18 октомври, също ще се проведат в българската столица. За двата полуфинала, мача за третото място и големия финал цените на билетите са от 10, 15, 25 или 30 лева на среща.

За тези последни четири фази от първенството на Европа любителите на волейбола ще могат да си закупят и семеен пакет, който включва 4 билета за един двубой със специална отстъпка.

Българска федерация волейбол ще дари част от приходите от продажбата на билети за благотворителна кауза, която ще бъде официално обявена в близките дни.

И причината за това е съвсем проста – Евро 2015 се провежда по-малко от година преди олимпийските игри.

В края на юли Международната федерация по волейбол обяви най-после системата, по която ще става класирането. И в Русия, и в Италия, и в Полша незабавно прекроиха плановете си и са твърдо решени да хвърлят всички сили в Световната купа.

Турнирът започва месец преди европейското – на 8 септември и ще се състои по традиция в Япония. Към трите европейски отбора се добавят Аржентина, САЩ, Тунис, Япония, Иран, Египет, Канада, Австралия. 12-те състава се борят за две квоти.

Следващата възможност за олимпийска виза е континенталната квалификация.

При мъжете тя ще се проведе от 5 до 10 януари следващата година. Участие в нея ще вземат осем отбора, избрани според европейската ранглиста.

Към момента в нея България е на 5 място. Турнирите, формирали класирането са европейското първенство от 2013 г., това от 2011, европейската лига от 2014, световната лига от 2014, световното първенство от 2014 и олимпийските игри от 2012 г.

Естествено след европейското през октомври в определянето на мястото на тимовете ще попадне шампионата в България и Италия вместо този от преди 4 години. Вероятно под внимание ще бъдат взети и Европейските игри, където тимът ни стана втори.

Големият въпрос е дали това всъщност не е най-сложният начин за класиране в Рио?

Защото турнирът в Берлин си е едно мини европейско по средата на късно започнал и рано приключващ сезон, с един единствен шанс – за победителя.

Според оповестената от Международната федерация система шанс №3 за класиране на олимпиада е в края на май-началото на юни в Япония където ще бъде световната квалификация.

Там ще участват осем отбора – втория и третия от европейската олимпийска квалификация, втория от олимпийската квалификация на Северна, Централна Америка и Карибския басейн, втория в квалификацията на Южна Америка и четири азиатски отбора.

Квоти получават най-добре представилите се три отбора плюс най-добрият азиатски тим.

Последният шанс е втората световна квалификация, която обаче минава без европейско присъствие.

Системата вече бе изпробвана от Международната федерация, защото по същия начин се класираха женските отбори за олимпийските игри в Лондон преди три години. Сега ще бъде приложена при мъжете.

„Да се класираш за Рио ще бъде много, много трудно”, призна треньорът на Германия Витал Хейнен.

Неговият тим е един от съперниците на България в груповата фаза на Евро 2015, а като организатор на квалификационния турнир за Рио 2016 има запазено място в него. Или казано по друг начин – в София Бундестимът играе единствено за чест.

Същата е ситуацията с тимовете на Италия, Русия и Полша, които на всичкото отгоре ще пристигнат уморени от маратона от мачове от Световната купа.

Като прибавим и проблемите, които и трите състава изпитват тази година излиза, че тимът ни има редкия шанс да постигне нещо на европейското първенство.

Но дали това ще помогне за постигане на по-голямата цел – участието в Рио? Едва ли.

Защото с медал или без, с петото си място (което едва ли може да стане десето, например) отборът ни изглежда сред сигурните участници в пресявките в Берлин.

А дали ще участва и в тези в Япония, ще зависи от мачовете в немската столица, а не от тези в София.

И някак естествено идва въпросът дали усилията не трябваше да бъдат хвърлени в осигуряването на уайлд кард за Световната купа, вместо за организация на форум, който така или иначе натоварва и федерация, и държава?!

Защото е ясно, че на Световната купа за две квоти се борят пет отбора, от които европейските конкуренти са само два.

В Берлин битката ще е между всичките осем, при това все от стария континент. Една грешна стъпка и олимпиадата може да бъде гледана по телевизията. И едва ли дори титла в Европа би могла да компенсира такъв пропуск.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията