Кеи Нишикори

Самураят посече Шотландския боец, Федерер отнесе Раонич

Анди Мъри бе приет със смесени чувства в "The O2 Arena"

Sportinglife
Sportinglife 16:15 ч., 10 Ное 2014
0
413
Getty Images

Анди Мъри бе приет със смесени чувства в "The O2 Arena" след позицията си по време на референдума за независимостта на Шотландия, но все пак доста негови сънародници бяха пристигнали, за да наблюдават мача на откриването на финалния Мастърс за годината срещу Кеи Нишикори.

Те обаче не успяха да видят Смелото сърце, което близо два месеца нямаше почивен ден по пътя си към заключителното събитие за годината. В продължение на шест седмици Анди игра непрекъснато, като спечели три титли и повъзвърна самочувствието си. Но нищо от възраждането му не се видя срещу Кеи Нишикори в първия мач на сингъл от Мастърса в Лондон.

Азитецът предложи невероятно агресивна и разнообразна игра и след 6:4, 6:4 направи мисията на Анди за продължаване към полуфиналите, ако не невъзможна, то поне много трудна.

"И двамата започнахме трудно. Залата беше препълнена, което означаваша, че е и доста топло. Топката беше бърза. В началото на мача имаше много грешки. След това той определено започна да играе по-добре в края на първия сет и започна да се чувства малко по-комфортно с тези условия", сподели Мъри след мача.

А двубоят наистина започна равностойно, като даже първият пробив бе на сметката на британеца. При 3:2 той имаше задължителната задача да затвърди, но японецът не падна духом и последва моментален рибрейк на нула. В 10-ия гейм Нишикори проби за втори път и затвори първата част.

Вдъхновеното предствавяне на азиатеца продължи и във втория сет. Интелигентен и техничен, той не даваше шансове на съперника си. Поведе с 3:0 и откри пътя си към крайния успех. Но в този момент Анди опита да се върне в мача. В невероятен като игра и напрежение гейм Мъри най-накрая стигна до гейм на сметката си след повече от десет минути игра и нови три отразени брейкбола за 3:1.

В седмия гейм шотландецът заличи пробива изоставане и изравни за 4:4, но тук не успя да продължи момента и последваха нови два гейма за Нишикори, който затвори мача с ново 6:4.

В другия двубой от групата се очакваше какво ще бъде отмъщението на Роджър Федерер за отпадането от Милош Раонич на четвъртфиналите в Париж преди десетина дни. Маестрото помете канадеца за 6:1 в първия сет, продължил крехките 26 минути. 

Във втория сет Раонич спаси брейкпойнт при 1:1, а при 2:1 достигна до първите си две точки за пробив в двубоя, но Федерер се измъкна. При следващия си сервис, швейцарецът за втори път поред пропиля аванс от 40:0 и отново спаси брейкпойнт. Така събитията продължиха с предимство на сервиращия и се стигна до тайбрек, в който Федерер не даде нито точка на Раонич.

Маестрото мечтае за връщане на лидерската позиция в ранглистата още тази година, но ще му е много трудно да се пребори с Новак Джокович. Вариантите пред швейцареца са: 1) да спечели турнира, 2) да се надява Джокович да загуби на полуфинал, 3) сърбинът да загуби поне един мач в груповата фаза и 4) да се поздрави с успех в двата си двубоя на сингъл във финала за Купа "Дейвис" (победителят във финала не трябва да е излъчен преди втория му сингъл, защото в противен случай, Маестрото няма да получи точки за евентуален успех). А всяко от условията е задължително.

"Когато и да се върна на първата позиция още веднъж, ще е много специално за мен. Бил съм там и знам какво значи, защото да спечелиш турнир е нещо за седмица или две, а №1 в световната ранглиста е съвсем различно животно. Ще се опитам да го постигна, но очевидно е, че Новак също ще диктува какво се случва тук през следващите дни", заяви Федерер след победата си над Милош Раонич на старта.

0 коментара

Твоят коментар:

Close Обратно към статията